Cele mai cunoscute boli infectioase - Caini de rasa de vanzare, caine de vanzare

Go to content

Cele mai cunoscute boli infectioase

Totul despre caini > Ingrijirea Sanatatii
Jigodia

Multe boli infectioase pot fi prevenite prin vaccinare. Discutati argumentele pro si contra cu veterinarul dumneavoastra.
Aceasta boala potential fatala este cauzata de un virus. Este extrem de contagioasa si in general transmisa prin contactul cu mucusul si alte secretii lichide de la nivelul ochilor si nasului cainilor infectati, cat si prin contact cu urina lor sau materiile fecale. De asemenea, virusul poate fi transmis si pe calea aerului sau purtat pe obiecte, cum ar fi pantofii. Un caine sanatos poate contacta boala fara a veni vreodata in contact cu un animal infectat.
Un caine cu jigodie pare a avea o raceala mai grava. S-ar putea sa stranute si ochii sa ii curga. Alte semne dupa care ar trebui sa va uitati includ strabismul, pierderea in greutate, tusea, varsaturi si diaree. Un caine cu jigodie este in general apatic si are un apetit redus. Pe masura ce boala progreseaza, poate ataca sistemul nervos, cainele paralizand partial sau total. Cainii pot avea crize sau spasme.
Jigodia este transmisa in general de la cainii bolnavi la cei susceptibili. Puii si adultii tineri sunt cei mai expusi la infectia cu acest virus, dar boala ataca rareori cainii batrani. Cele mai multe cazuri apar la puii cu varste intre 8 si 16 saptamani. Jigodia este mai grava la cainii tineri.
Nu este intotdeauna o boala usor de diagnosticat. Testele de laborator, cum ar fi cele biochimice si de numarare a elementelor sanguine nu sunt foarte de folos in identificarea acestei boli. Medicul veterinar s-ar putea sa aiba nevoie de niste teste ceva mai sofisticate pentru a determina daca virusul este prezent sau nu. Pentru ca semnele acestei boli sunt variate, tratamentul este deseori intarziat. Pentru a fi siguri, duceti orice caine bolnav la veterinar pentru un diagnostic sigur.
Singurul tratament pentru virusul jigodiei este o ingrijire de suport corespunzatoare si controlul simptomelor neurologice, cum ar fi convulsiile. Ingrijirea poate insemna mentinerea ochilor si nasului uscat, si incurajarea cainelui sa manance si sa bea. Cainii care supravietuiesc infectiei initiale pot avea ulterior retina afectata, decolorarea corneei sau o intarire extrema a pielii de pe nas sau de la pernute.


Hepatita canina infectioasa (HCI)

Aceasta este o boala virala extrem de contagioasa. Deseori confundata cu jigodia. HCI debuteaza la nivelul amigdalelor palatine si se raspandeste prin limfonoduli si sange. Virusul este eliminat prin urina, scaun si saliva, iar un caine care si-a revenit ramane purtator al bolii inca cel mult noua luni.
Efectele virusului hepatitei infectioase variaza de la slabe la fatale rapid. Semnele infectiei minore inlud pierderea apetitului si stare letargica. Cazurile fatale se dezvolta subit, cu diaree cu sange, colaps si moarte in cateva ore.
Cainii care au supravietuit prezinta cornee tulbure la unul sau la ambii ochi. Aceasta poarta denumirea de ochi albastru, dar dispare de obicei in cateva zile. Din fericire, boala este rara si nu apare in general decat la cainii salbatici sau la cainii nevaccinati cu varste de pana la un an.


Parvoviroza

O boala virala foarte contagioasa, parvoviroza a aparut pentru prima oara in anii 1970. Este cel mai frecvent intalnita la puii mici. dar poate afecta cainii de orice varsta. Doberman Pinscher, Labrador Retriever, Rottweiler si cainii de tip Pit Bull par a fi predispusi la aceasta boala si pot prezenta forme mai severe decat alte rase. O forma de parvovirus afecteaza inima si este foarte rapid fatala.
Parvovirusul este eliminat prin fecale si transmis prin contact oral cu fecalele infectate. Semnele parvovirozei debuteaza cu depresie, varsaturi si diaree. Unii caini au febra mare. Trebuie sa suspectati parvoviroza ori de cate ori apar brusc varsaturi si diaree cu sange la un pui. Medicul veterinar poate diagnostica boala cu un test realizat chiar in cabinet.
Cainii cu parvoviroza au nevoie aproape intotdeauna de spitalizare, astfel incat sa primeasca lichide si medicamente pe cale intravenoasa. Nu exista tratament pentru aceasta boala, asa ca tratamentul de sustinere este cam tot ce se poate face. Antibioticele pot preveni o infectie bacteriana. Recuperarea, care poate dura una sau doua saptamani, depinde de viteza cu care a fost diagnosticat si tratat cainele. cat si de capacitatea sistemului sau imunitar. In general, puii care au parte de ingrijire veterinara timpurie eficienta isi pot reveni fara efecte negative.

Turbarea

Aceasta boala fatala este cauzata de un virus care ajunge in organism prin muscaturi sau zgarieturi din partea unui animal infectat. Pentru ca virusul este transmisibil prin saliva, un animal infectat poate transmite boala chiar daca saliva acestuia doar atinge o rana deschisa. Virusul rabiei ajunge in creier unde provoaca inflamatie. Cainii pot fi vaccinati antirabic. dar nu exista tratament odata ce boala a debutat.
Schimbarile de comportament sunt caracteristice la animalele turbate. Un caine in mod normal prietenos care este infectat poate deveni neobisnuit de agresiv sau poate ataca oameni sau alte animale fara avertisment. Un caine foarte timid poate deveni neobisnuit de afectuos. Semnul clasic de turbare este un comportament rau, frenetic. Pentru ca nu poate inghiti, cainele saliveaza abundent sau formeaza spume la gura. In stadiile avansate ale bolii se instaleaza paralizia.
In cazul in care un caine vaccinat antirabic este muscat de un animal infectat sau potential infectat, cainele ar trebui revaccinat imediat, de preferabil intr-un interval de maxim 72 de ore. Cainele trebuie apoi introdus in carantina conform ordonantelor locale sau statale - in general intre 30 si 90 de zile. Daca un caine nevaccinat este muscat, el trebuie eutanasiat sau introdus in carantina timp de sase luni fara contact uman sau animal. In cazul in care nu prezinta semne de infectie, el trebuie vaccinat antirabic cu o luna inainte de incheierea carantinei.

Back to content