CARACTERISTICILE SI DESCRIEREA RASELOR DE PAZA SI APARARE - Caini de rasa de vanzare

Go to content

Main menu:

Caini de vanzare > Descrierea si caracteristicile raselor > Rasele de paza si aparare, molosi
  Cainii de paza sunt acei caini care au fost selectionati si crescuti pentru a veghea asupra persoanelor, proprietatilor si turmelor de animale. Cea mai veche rasa dintre acestea, Mastifful tibetan, este folosit pentru acest scop de mii de ani si este considerat a fi stramosul multora dintre rasele de caini de paza din ziua de azi, in vreme ce unele rase, cum ar fi Rottweilerul si Dobermanul, au fost crescute pentru a fi aproape de familiile lor umane ca gardieni personali, cainii de paza a turmelor au fost crescuti pentru a trai in general independent de oameni. Acesti caini se ataseaza mai mult de animalele din turma decat de oameni sau alti caini, aparandu-le chiar cu pretul vietii.
  Cainii din aceasta categorie tind sa fie mari si retrasi, blanzi cu prietenii si familia, dar feroce atunci cand sunt provocati. Datorita dimensiunilor, unii traiesc vieti mai scurte si sunt impovarati de afectiuni ale soldului si articulatiilor. Exista unele rase din aceasta categorie, cum ar fi Terrierul negru rus, care sunt foarte activi si care au nevoie de o familie ce le poate oferi cai pentru a-si canaliza toata aceasta energie a corpului si mintii. Marea majoritate, insa, au o nevoie de miscare scazuta si sunt destul de sedentari.
  Desi sunt paznici prietenosi si sociabili, este important sa retineti pentru ce au fost crescuti acesti caini si cum se vor integra ei in viata dumneavoastra. Daca aveti o multime de prieteni care vin si pleaca de la dumneavoastra si copii mai mici cu o multime de amici, unele dintre rasele din acest capitol sunt nepotrivite pentru familia dumneavoastra. Cu toate ca marea majoritatea sunt caini devotati familiei, suspiciunea lor fata de straini si spiritul protector ii poate face sa interpreteze gresit unele situatii inofensive, cum ar fi un meci de tranta dintre copilul dumneavoastra si un prieten.
  Rasele de paza au nevoie de un stapan cu experienta in cresterea cainilor si care este capabil sa fie perseverent. Cu marea majoritate a acestor caini corectia fizica nu este necesara sau recomandata - nu veti castiga aceasta batalie fizica. Cu toate acestea, un dresaj consistent si ferm ii va mentine supusi si loiali dumneavoastra. Multi dintre specialisti sugereaza ca rasele de paza a cirezilor de animale sa nu fie crescute decat de indivizi care au experienta in cresterea cainilor din aceasta categorie si care le inteleg pe deplin nevoile lor speciale.
  Printre cainii gardieni se afla si unele rase pentru tauri, cum ar fi Boxerul, care era folosit pentru momirea taurilor. Deoarece scopul pentru care era folosit a devenit demodat acum mai bine de o suta de ani, rasa a fost transformata in una de companie si se descurca de minune in aceasta postura. Saint Bernardul si Terranova sunt alte rase excelente animale de companie pentru o familie. Au fost initial caini pentru cautare si salvare, si sunt atat prietenosi, cat si sociabili, in ciuda dimensiunilor impresionante ale cainelui Terranova si aspectului dur al Boxerului, aceste rase sunt companionii ideali pentru o familie si putine rase ii pot intrece atunci cand vine vorba de prietenie si sociabilitate.
  Datorita dimensiunii lor si prudentei fata de straini, toate rasele de paza trebuie sa fie foarte bine socializate atunci cand sunt pui. Chiar si cei foarte prietenosi, cum este Saint Bernardul, ar trebui sa fie dusi la dresaj; marimea lor pur si simplu poate fi periculoasa pentru copiii mai mici si persoanele in varsta.
  Potentiala marime a cainelui ar trebui sa fie luata in calcul si atunci cand incercati sa decideti daca alegerea unui caine de paza este cea potrivita pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra. Desi marea majoritate sunt sedentari, un caine care cantareste 70 de kilograme este totusi un pic cam prea mare pentru un apartament. Acesti caini gigantici vor avea si nevoi gigantice; au nevoie de mai multa hrana, curatenie mai mare, si de asemenea costurile de intretinere, cazare si medicale sunt considerabil mai ridicate decat pentru rasele mai mici.
  Cainii de paza sunt excelenti companioni de familie. Cu toate acestea, fiti siguri ca luati in calcul nevoile speciale ale acestor rase inainte de a adopta un astfel de caine. Cu dresaj si socializare, veti avea un prieten canin grozav, stabil, timp de multi ani de acum incolo.


 
Back to content | Back to main menu