Genetica si dezvoltarea cainilor de rasa - Caini de rasa de vanzare

Go to content

Main menu:

Totul despre cainele tau > Istoria Cainilor
Istoria cainilor in lumea noastra


 Oamenii si cainii si-au intersectat drumurile acum mai mult de zece mii de ani. De atunci, cainii au trait la marginea si in satele noastre, au muncit cu noi si ne-au pazit, au impartit cu noi momentele de relaxare si viata de familie. Cainii isi impart cu noi viata mai mult decat oricare alt animal.
 Rolul jucat de caini in societatea umana s-a schimbat dramatic de la prima noastra intalnire cu ei, dar de-a lungul intregii noastre existente prezenta lor a fost semnificativ inregistrata: in mituri si in folclor, in religii si in memoriile culturale. In timpurile moderne, cainii sunt celebrati in filme si arta, de la benzi desenate la literatura de marca. Cu toate acestea, prezenta lor in vietile noastre nu este intotdeauna una simpla. Nevoile noastre incompatibile au impus sa protejam cateodata cainii de oameni si oamenii de caini prin eforturi de salvare a animalelor si prin legi.


Genetica si dezvoltarea cainilor De unde vin de fapt cainii? Sunt ei descendenti ai lupilor, vulpilor, coiotilor sau sacalilor? Misterul originii cainilor ii fascineaza pe oamenii de stiinta si pe iubitorii de caini. Stim cu siguranta ca familia din care fac parte cainii domestici se numeste Canidae, din care mai fac parte cainii salbatici, lupii, vulpile, sacalii, coiotii si cainii dingo. In total, exista 39 de specii de canide, iar marea majoritate sunt subspecii ale genului Canis.
 In vreme ce lupul este cunoscut sub denumirea de Canis lupus, cainii domestici sunt Canis familiaris.
 Toate canidele sunt mamifere carnivore din ordinul Carnivora. Se considera ca toate canidele si felinele (speciile membre ale familiei Felidae, sau pisicile) au avut ca stramos comun un mamifer preistoric numit Miacis. Canidele s-au separat de feline atunci cand primele au evoluat intr-o noua specie, Cynodictis. De aici, oamenii de stiinta sustin ca a aparut o noua diviziune, aceea a Cynodesmus, din care se trag hienele, si Tomarctus, caror descendenti sunt toate canidele.


 Multora dintre noi ne place sa credem ca acesti caini domestici sunt descendentii nobililor lupi. Din aceasta idee rezultand multe aspecte ale dresajului si ingrijirii cainilor. Cu toate acestea, unii oameni de stiinta considera acum ca lupii si cainii, cat si alte specii canine, s-au dezvoltat in mod independent una de cealalta ca descendenti ai unei canide stravechi. Altii sunt de parere ca de fapt cainii s-au dezvoltat in mod independent din mai multe specii de canide. In aceeasi perioada de timp,  in diferite parti ale lumii.
 Dintre canide, lupul, sacalul, cainele salbatic, coiotul, cainele dingo si cainele domestic se pot imperechea intre ele. Rareori, pot aparea combinatii intre vulpi si alte canide. Genotipul tuturor canidelor este aproape identic. Pe langa secventele de ADN aproape identice, canidele mai au in comun si alte caracteristici, inclusiv dimensiuni similare ale craniului, perioada de gestatie si numarul dintilor (in medie 42).
 Unii oameni de stiinta sunt atat de convinsi ca lupul si cainele sunt aproape identici incat denumesc cainele Canis lupus familiaris, spunand ca de fapt cainii sunt o subspecie a lupilor, si nu o specie distincta a genului Canis. Alti oameni de stiinta contesta aceasta teorie, spunand ca lupii si cainii sunt la fel de apropiati cat sunt si de coioti si sacali. Sustin ca din acest motiv este mult mai probabil ca toate speciile de canide sa fi evoluat din acelasi stramos, si nu din mai multi asemanatori. Unii oameni de stiinta disputa ideea ca metisii reprezinta specii distincte, motivand ca abilitatea de a se imperechea intre specii anihileaza diferentierea dintre acestea.
 Daca lupii, coiotii si cainii se pot imperechea intre ei, de ce nu exista mai multi hibrizi ? Oamenii de stiinta spun ca acest lucru nu se intampla pentru ca toate canidele traiesc in nise sociale diferite. Niciuna dintre specii (sau subspecii, cum prefera unii oameni de stiinta sa le considere) nu traieste in nisa oricarei alte specii intr-un moment sau altul. Rarele ocazii cand apar hibrizi sunt cand una sau ambele parti schimba nisele. Deseori, aceasta se intampla ca rezultat al unor torte externe, de exemplu, un lup captiv este imperecheat cu un caine domestic.
 Intrebarea referitoare la validitatea descendentei directe din lupi face ca unele presupuneri ale noastre sa fie puse in discutie. Daca, de fapt ei nu sunt descendenti ai lupilor, cum se schimba conceptiile noastre legate de caini ca animale de haita? Modifica acest lucru modul in care noi ar trebui sa interactionam cu ei? Nu prea.
 Atat dresorii, cat si etologii lucreaza cu acestia luand in perspectiva bazele relatiei om-caine. Ei s-ar putea sa considere interactiunile sociale ale lupilor ca o modalitate de a ilustra comportamentul canin, dar marea majoritate a tehnicilor de dresaj nu sunt bazate pe ideea de a dresa un lup ci mai degraba, pe tehnici care au functionat in trecut pentru dresajul cainilor. Indiferent daca acestia sunt descendenti directi din lupi sau daca pur si simplu, au un stramos comun, cainii sunt foarte diferiti fata de animalele salbatice. Cainii sunt animale domesticite, care pot fi dresate si care depind in mare masura de noi pentru a supravietui. Lupii nu traiesc in casele noastre, iar expertii spun ca nici macar lupii care sunt crescuti cu biberonul de catre oameni tot nu sunt domesticiti niciodata in totalitate. Da, cainii domestici sunt descendenti ai unui animal salbatic, dar identitatea acestuia nu constituie un lucru chiar asa de important in relatia pe care o avem cu ei.


 
 
Back to content | Back to main menu