Viata emotionala a cainilor 3 - Caini de rasa de vanzare, caine de vanzare

Go to content

Viata emotionala a cainilor 3

Totul despre caini > Dresaj si Comportament
Viata emotionala a cainilor – EQ cu mult peste cel al oamenilor - III.
Bucuria


 Charles Darwin scria: "Fericirea este cel mai bine exprimata de puii de animale, cum sunt cateii, pisoii, mieluseii s.a.m.d., atunci cand se joaca impreuna, asa cum fac si copiii nostri”.
 Pe aproape toate mamiferele le bucura nespus de mult joaca. Delfinii zburda adesea prin apa, iar Jane Goodal vorbeste despre cimpanzei care alearga unii dupa altii si fac piruete unii in jurul altora.
 Marc Bekoff descrie jocul animalelor, ca pe niste simboluri ale bucuriei vietii. El descrie senzatiile pe care le-a simtit, privind un pui de Golden Retriever care se juca in zapada.
 “Incantarea mi-a dat fiori, cand am vazut un pui de Golden Retriever, in Parcul National din Rockz Mountain, Colorado, care alerga pe campul inzapezit, sarind in aer si rasucindu-si corpul in zbor, oprindu-se sa-si traga rasuflarea, apoi sarind si rasucindu-se din nou in aer, fara oprire. Era o suprafata mare de teren acoperit de iarba in jurul lui, dar el alesese joaca in zapada.”

Stresul, suferinta si frica


 Cainii manifesta inca o emotie omeneasca: stresul.
 Robert Sapolsky si colegii sai de la Universitatea Stanford au efectuat un studiu, in estul Africii, in parcul national Serengeti, asupra factorilor care genereaza stresul la Ridgeback Rhodesian. Ei considera ca grupurile de caini reprezinta o categorie de animale foarte stresate, in care cainii dominatori ii intimideaza pe cei mai slabi, pentru a mentine ordinea. Cercetarea lor demonstreaza ca cainii nu difera de oameni, cata vreme ei petrec o mare parte din zi pentru a-si face viata mizerabila unii altora, prin intermediul stresului social.
 Si cainii sufera si se tem de moarte, luptandu-se pentru supravietuire. Adevarata poveste a lui Emily ilustreaza suferinta resimtita de un Border Collie, in varsta de trei ani, cand a simtit ca urma sa fie eutanasiata – din cauza unei tumori, la Hopkinton, in Massachusetts.
 Emily vazuse ca ceilati caini care trecusera prin usa batanta din fata ei nu se mai intorceau niciodata si ii venise si ei randul sa fie eutanasiata. Nu mai fusese niciodata intr-un astfel de cabinet veterinar si nu avea nicio cale de scapare.
 Dar Emily a avut noroc. Exact in momentul in care ii venise randul la eutanasiere, barbatul care facea sacrificiul si-a luat o pauza de masa. Emily a profitat de acest moment, care era singura ei sansa de scapare. Nu se stie cum, cainele a sarit peste gardul de 4 metri. Nimeni nu mai vazuse vreun caine in stare sa faca asa ceva, asa ca ea a devenit cunoscuta in intreaga zona rurala din vestul Bostonului, unde o echipa de oameni au incercat sa o gaseasca. Veterinarul a scotocit padurile si a incercat sa o prinda, punand mormane de momeala in calea ei, dar ea nu s-a apropiat de capcane.
 Multi oameni au spus ca o vazusera pe Emily alergand prin padure. Unii chiar o vazusera invatand sa sape dupa hrana, tinandu-se dupa caprioare. Ziarul local prezenta date recente despre Emily; cand Meg Randa a citit despre ea, s-a hotarat sa o cumpere de la veterinar si sa o lase sa traiasca in pace la ferma sa. Randa si familia sa au cautat-o prin paduri, lasandu-i hrana si apa, din loc in loc, dar Emily nu a aparut in calea lor.
 Dupa numeroase incercari, ei au gasit-o, in cele din urma in padure, privindu-i drept in fata.   Pierduse mult din greutate si avea nevoie de ingrijire din partea unui medic veterinar, care sa o ajute sa isi revina dupa greaua incercare prin care trecuse timp de 40 de zile. In cele din urma, ea a fost dusa la scoala lui Randa, unde este si acum ingrijita de elevi.
  Tumoarea a disparut ca prin minune.

Back to content