Viata emotionala a cainilor 4 - Caini de rasa de vanzare

Go to content

Main menu:

Totul despre cainele tau > Dresaj si Comportament
Viata emotionala a cainilor – EQ cu mult peste cel al oamenilor - IV.

Tristetea/Doliul


  Pe langa suferinta cainiilor cauzata de propria lor moarte, ele sufera si din cauza mortii celor apropiati.

  S-a vorbit despre nenumarate cazuri de elefanti care sufera dupa pierderea tatalui sau a membrilor familiilor lor. Elefantii raman alaturi de ramasitele celorlalti elefanti perioade lungi de timp. Joyce Poole, un biolog kenian, afirma ca elefantii au emotii profunde la pierderea membrilor familiilor lor si ca ei inteleg cate ceva despre moarte.

  Exista multe exemple documentate despre iubirea, in care cainii sufera dupa moartea celor care traiesc aproape de ele. Uneori, ele refuza sa manance, punandu-si propria viata in pericol. Alteori, ele mor imediat dupa moartea unui prieten iubit.

  In Tokio, Anita a avut grija de un caine care si-a asteptat timp de zece ani, in gara, stapanul, care murise.
  Nici nu mai doresc sa amintesc povestea adevarata si ecranizata al lui Hachiko.

Atasamentul prin intermediul campurilor morfice


  In cartea sa Dogs that Know When their Owners are Coming Home: And Other Unexplained Powers of Animals (Caini care stiu cand le vin stapanii acasa si alte puteri inexplicabile ale animalelor), Rupert Sheldrake prezinta sute de cazuri despre cainii care pot gasi drumul catre casa, chiar pe terenuri nefamiliare si de pisici care stiu cand le striga stapanii lor.
Sheldrake spune ca cainii raspund telepatic la intentiile oamenilor si sunt legate de oameni prin campuri morfice.
  Campurile morfice, spune el, fac legatura intre membrii grupurilor sociale si pot continua sa ii tina conectati, chiar si atunci cand unii dintre acestia sunt foarte departe/separati. Aceste legaturi invizibile actioneaza ca niste canale de comunicare telepatica intre caini si caini, intre oameni si caini si intre oameni si oameni.
  Aceste legaturi, care actioneaza asemenea unor benzi elastice, sustin simtul directiei, care le permite cainilor si oamenilor sa se gaseasca unii pe altii. El scrie despre caini, pisici si chiar papagali care anticipeaza venirea stapanilor lor.

Aparitia dovezilor stiintifice despre emotiile cainilor


  Studiile asupra biologiei emotiilor cainilor reprezinta un domeniu aflat inca in fasa. Este clar ca oamenii de stiinta descopera multe similitudini intre creierul uman si creierul cainilor. La oameni si caini, emotiile par sa apara din cortex, o parte straveche a creierului.

  In cazul cainilor, existenta emotiilor este, de asemenea, sustinuta de recentele studii asupra chimiei creierului, Steven Sivyi, expert in neurostiinta comportamentala la Universitatea Gettysburg din Pensylvania, a descoperit ca, atunci cand cainii se joaca, creierele lor secreta o cantitate considerabila de dopamina, o substanta neurochimica asociata, la oameni, cu placerea si excitatia.

  Bekoff a aratat ca daca dopamina ii face pe oameni sa se simta bine sau fericiti, acelasi lucru se intampla si in cazul cainilor, fiindca neuroanatomia si neurochimia oamenilor si a altor vertebrate sunt similare.

  Implicatii pentru drepturile animalelor

  Jane Goodall sustine ca cercetatorii care fac experimente pe caini, pentru a studia creierul uman - negand apoi ca cainii au emotii - sunt lipsiti de logica.

  Conform Dr. Patterson, cunoasterea emotiilor cainilor este de o importanta extraordinara in eforturile de sprijinire a drepturilor animalelor. Cand oamenii inteleg ca cainii au calitati pe care ei le-au considerat exclusiv omenesti, atunci vor fi tot mai mult inclinati sa trateze cainii cu blandete si sa le pese de ocrotirea raselor pe cale de disparitie.

 
 
Back to content | Back to main menu