Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
17. Calatoria cu un caine
*****
 
Mai frecvent sau mai rar, cu siguranta trebuie sa folositi mijloacele de transport in comun sau sa va deplasati cu masina impreuna cu cainele vostru. La fel ca in cazul oamenilor, sunt indispensabile anumite masuri de siguranta. Este bine, de asemenea, sa cunoasteti legislatia in aceste cazuri.

Cainele in masina
Cu totii suntem constienti ca este important sa ne legam centura de siguranta cand ne urcam in masina. Prin urmare, este la fel de important sa luam masuri de siguranta pentru cainii nostri. Adac (Clubul Automobilistic German) a realizat un crash-test care arata ca un animal de numai cateva kilograme culcat pe scaunele din spate ale masinii voastre sau lasat liber in masina se poate transforma intr-un proiectil mortal, in caz de soc, chiar si numai la o viteza de 50 km/h, greutatea lui multiplicandu-se cu 25. Un caine de vreo 10 kg devine un proiectil viu de 250 kg, capabil sa omoare pasagerii sau soferul, bineinteles, animalul avand putine sanse sa supravietuiasca.
Pe piata se gasesc diverse dispozitive ce asigura siguranta. Sa vorbim despre acela considerat a fi cel mai sigur. Exista un ham cu un sistem care se prinde in dispozitivul de inchidere al centurii de siguranta. Crash-testul arata ca hamul, care ar trebui sa aiba doua sisteme de cuplare (nu mai putin), nu rezista la decelerare, se desprinde din centura de siguranta. Sub soc, animalul este aruncat in scaunul din fata. Mai exista bara de separare care, daca nu este bine fixata, nu va rezista la soc. Plasa de protectie nu va putea impiedica proiectarea in fata a cainelui.
Cutia de transport este cel mai bun sistem de protectie a cainelui. Multi specialisti (crescatori, veterinari, etilogi) sunt dotati cu ea. Practica, usor de transportat si de curatat, rezista la crash-test daca este bine fixata in portbagaj si nu prezinta nici un pericol pentru pasageri. Daca echipa de interventie trebuie sa intre in masina, cainele vostru aflat in cutie nu impiedica accesul. Atentie, daca instalati cutia de transport intr-un portbagaj fara haion, aveti grija sa existe o buna aerisire, caci aerul conditionat nu ajunge adesea pana in portbagaj. Daca veti instala cutia pe locurile din spate, nu cuplati centura de siguranta, cutia se va deschide in partea de sus in caz de soc. Legati si fixati cutia cu centurile de siguranta in spatiile special prevazute in acest sens pe cutie.
Cutia de transport trebuie adaptata taliei cainelui vostru, dar alegeti un model cu o masura mai mare. Sa nu fie prea mica! Captusiti-o cu un material placut in interior, atentie la materiaiul pe care se culca, care poate produce electricitate statica si, ulterior, cainele vostru va refuza sa se aseze. Alegeti o gama de cutii omologate pentru transportul aerian; daca, intr-o zi, veti avea nevoie de asa ceva, ati facut investitia potrivita de la bun inceput. Este bine de stiut: pentru cainii care au rau de masina, exista o hainuta imbibata cu ulei esential de lavanda, care are un efect linistitor.

Ce spune legislatia?
Conform codului rutier, transportul unui animal liber in habitaclul unui vehicul poate fi sanctionat in masura in care reprezentantul fortelor de ordine estimeaza ca siguranta conducatorului auto sau a pasagerilor este pusa in pericol.

Cainele trebuie sa astepte inainte de a cobori din masina.
Sa va invatati cainele sa astepte cu rabdare pana cand ii deschideti portiera este esential pentru siguranta lui. Veti avea nevoie de o coordonare extraordinara:
- Deschideti incet portiera si, daca incepe sa coboare, inchideti-o imediat (atentie sa nu-l loviti!). Nu trebuie sa o trantiti, ci doar sa o inchideti, astfel incat cainele sa nu poata iesi. Nu vorbiti. Nu-i comandati nimic verbal.
- Lasati-l cateva secunde sa inteleaga informatia: daca ma reped... posibilitatea de a iesi (care este recompensa mea) e tot mai departe de mine.
- Cand este din nou linistit, este calm sau se asaza fara sa i-o cereti, si daca nu incearca sa iasa, incepeti din nou sa deschideti portiera incet.
- In momentul in care incepe sa iasa sau cand se ridica daca este asezat, impingeti portiera la loc. Cainele ar trebui sa inceapa sa nu se mai repeada afara, ci sa astepte invitatia voastra.
Cainele va da dovada de tot mai mult autocontrol in acest exercitiu. Fiti exigent cand este vorba despre siguranta lui: trebuie sa ajungeti sa deschideti portiera larg si sa il faceti sa ramana inauntru pana cand ii spuneti ca poate iesi.
Cainele doreste sa iasa din masina, aceasta este recompensa pe care o va obtine daca se va comporta cum trebuie: calmul si invitatia voastra sa coboare. In caz contrar, pedeapsa va fi portiera care se inchide. Procedati astfel fara sa-i vorbiti, fara sa-l fortati, trebuie doar sa va adaptati la modul lui de a comunica si de a invata. Rezultatele vor fi durabile daca raspundeti mereu in acelasi fel comportamentului sau. Caci poate incerca uneori sa verifice daca raspunsul vostru este mereu acelasi la deschiderea portierei, adesea cand este motivat sa coboare mai repede decat de obicei, la vederea altui caine sau a unei persoane pe care a recunoscut-o! Este, de asemenea, posibil ca gesturile voastre sa nu fie descifrabile sau clare si sa-i dati permisiunea de a cobori, fara sa va dati seama. Ni se poate intampla cand suntem cufundati in gandurile noastre si nu comunicam cu animalul, sau cand incercam sa facem mai multe lucruri in acelasi timp; devenind astfel mai greu de inteles pentru cainele nostru. Nu are rost sa va suparati pe el, urcati-l din nou in masina si reincepeti exercitiul; este de ajuns o singura data ca voi si cainele sa reintrati in normal!

Cainele in mijloacele de transport in comun
Mijloacele de transport in comun sunt numeroase, dar fiecare adopta un regulament diferit. Nu toti cainii sunt acceptati, sau doar in anumite conditii. lata cateva informatii pentru a va deplasa cu cainele in mijloacele de transport in comun.
Daca doriti sa luati metroul impreuna cu cainele vostru, sa stiti ca este interzis daca nu se iau urmatoarele masuri: cainii mici ( Yorkie, Pomeranian, Shih-Tzu) sa fie transportati intr-o cutie speciala, iar cei de talie mai mare (Amstaff, Akita Inu, Akita American, Dog German) cu botnita si lesa.
In autobuze, cainii mici sunt admisi daca calatoresc intr-o cutie de voiaj speciala, iar cei mai mari daca au lesa si botnita.
Cat priveste trenul, sunteti autorizati sa calatoriti cu cainele. Daca este de talie mare, puteti circula cu el, cu conditia sa fie tinut in lesa si sa aiba botnita. Trebuie sa cumparati un bilet la jumatate de pret pentru cainele vostru, valabil pe tot traseul. Cainii trebuie sa calatoreasca la picioarele voastre si vi se poate cere sa schimbati vagonul. Cainii-ghid ai nevazatorilor sunt singurii ce pot calatori gratuit cu mijloacele de transportin comun.
Soferii de taxi pot refuza persoanele insotite de animale, cu exceptia nevazatorilor insotiti de cainele lor. Totusi, cainii de talie mica in cutii sunt adesea tolerati. Pentru cainii de talie mare, va recomand sa rezervati taxiul specificand ca va fi si un caine pentru a evita un refuz.

Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/VanzariCaini/

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cainele in transportul in comun
Înapoi la cuprins