Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
20. Cainele si agresivitatea
*****
 
Agresivitate fata de persoane

Uneori, anumiti caini pot fi agresivi, fie cu alti oameni (cunoscuti sau nu), fie fata de alti caini. O stare proasta sau o tulburare de comportament poate sta la originea acestei agresivitati, stare care trebuie sa fie luata in serios.
Cainele trebuie familiarizat cu persoanele necunoscute si cu toate tipurile morfologice. Aceasta munca incepe de la canisa. Apoi, cand luati un puii de 8 saptamani, va fi responsabilitatea voastra sa continuati aceasta familiarizare. Factori genetici individuali, legati de sex, temperament, comportamentul parintilor, influenteaza deopotriva viitorul cainelui vostru. Aceasta calitate este indispensabila vietii voastre de zi cu zi si starii de bine a cainelui, care, in caz contrar, va trai un stres cronic la fiecare iesire si in fiecare loc in care nu va putea evita trecatorii.
Agresivitatea este un comportament normal in repertoriul de conduite al cainelui care permite rezolvarea unui conflict provocat de o situatie stresanta careia trebuie incercat sa i se puna capat. Apropierea de ceea ce-l nelinisteste, precum trecatorii care-l ating, poate declansa semnale de stres, de disconfort sau gesturi de agresivitate.
Nu fortati niciodata cainele sa aiba un contact fizic cu o persoana necunoscuta, mai ales cand este in lesa. Nu se va putea sustrage si va fi victima acestui contact, ceea ce poate da nastere, in timp, la o atitudine agresiva ce va obliga persoana sa se retraga, fapt care ii va confirma ca agresivitatea este un mijloc bun de a pune capat acestui tip de contact.
Imediat ce cainele sau catelusul vostru a sosit in mijlocul familiei, luati in serios primele semne vizibile ale starii lui proaste (coada tinuta foarte jos, tremuraturi, refuzul de a iesi, gafait, fuga, maraituri, latraturi, frica...), dar sa nu credeti ca lucrurile se vor indrepta de la sine cu timpul, ele risca sa se agraveze. Nu intarziati, este recomandat ajutorul unui specialist in comportament canin, care va putea evalua situatia propunand solutii adaptate. Fiecare caine are un prag de toleranta diferit, munca de educatie timpurie consta in a-i forma cat mai multe abilitati pentru a creste acest prag de toleranta respectandu-l, in acelasi timp, iar aceasta nu se inventeaza, este o meserie. Omul trebuie sa faca un efort pentru a avea o comunicare clara si eficienta cu cainele sau.
Un indiciu: daca animalul refuza sa manance o recompensa gustoasa afara, inseamna ca nivelul de stres este prea ridicat ca sa poata manca.
Experimentul de domesticire a vulpilor argintii, realizat asupra mai multor generatii de geneticianul rus D. Beliaev, a demonstrat ca este posibila o selectie a docilitatii. Pot fi selectati indivizi din aceeasi specie, cu scopul de a obtine doar indivizi docili, care au un prag de toleranta mai ridicat. Aceasta posibilitate exista la caini, de ce este atat de putin exploatata? Putem lucra asupra agresivitatii, indiferent de rasa, printr-un proces de selectie artificiala explicita. Acest lucru ar insemna doar reproducerea indivizilor docili, lasand la o parte trasaturile selectionate initial la rasele care au alta functie decat cea de caini de familie (caini ciobanesti, terrieri, de paza...). Trasaturile comportamentale trebuie sa prevaleze intotdeauna asupra calitatilor estetice, un caine care se adapteaza usor si este adaptat, cu care se convietuieste usor, este cel mai frumos caine din lume.
Muscatura reprezinta ultima etapa, rara. In cea mai mare parte a timpului, poate fi evitata in conditii normale de comunicare.

Prejudecata:
Cand se apropie cineva si cainele meu maraie, eu il cert. Astfel, va intelege ca nu vreau sa fie agresiv.
Gresit!
Sunteti pe cale sa va invatati cainele sa nu mai foloscasca o faza a amenintarii. Pe viitor, nu va va mai avertiza despre intentiile sale si veti risca sa muste direct. Trebuie sa intelegeti de ce maraie si sa lucrati cu el pentru a modifica aceasta emotie, dar fara sa eliminati un semn de avertizare din repertoriul cainelui vostru, caci riscul este mare!

Totusi, cainele poate invata sa se stapaneasca daca simte ca aceste semnale de amenintare sunt insuficiente pentru a pune capat unei situatii; pe termen lung, acest lucru poate avea consecinte asupra sanatatii sale fizice si psihice. Poate, de asemenea, sa raspunda agresiv pentru a pune capat unei situatii in care el insusi se simte amenintat.

Agresivitate fata de alti caini

Le cerem cainilor nostri domestici ceea ce noi, Homo sapiens, nu suntem capabili sa realizam: sa se inteleaga si sa aiba afinitati cu toata lumea. Anumite animale dezvolta, totusi, comportamente conflictuale „gratuite”, fara scop: oamenii, cimpanzeii, delfinii cu bot gros, dar nu si cainele...
Exista factori multipli care pot duce la agresiunea intre caini: un pui singur la canisa, care nu este pus cu ceilalti pui inainte de a implini 8 saptamani, o mama ce nu poate avea grija de un pui mare, un pui iesit de la canisa la 8 saptamani care nu poate intalni alti caini de diverse rase, un pui care a trait o agresiune, un stapan care nu stie sa aleaga intalniri potrivite pentru cainele lui, un caine posesiv care nu a invatat sa imparta diverse resurse (alti oameni, hrana). Faptul ca un caine nu detine toate codurile canine pentru a comunica perfect cu alti caini sau excitabilitatea lui sunt alti factori declansatori.
Sa stiti ca exista un fel de gradinite pentru pui, un loc, in general, inchis unde sunt pusi impreuna mai multi pui. O gradinita pentru pui trebuie neaparat sa beneficieze prezenta unui sau a doi caini adulti, care vor interveni asupra puilor cu comportamente inadaptate. Nu putem egala cainii ca nivel de competenta, prin urmare, nu va lasati prada sentimentelor umane daca puiul vostru este disciplinat. La gradinita, viata uneori este grea in recreatie cand nu sunteti prezenti pentru a va proteja copilul: acesta va invata, va selecta, va imita, va observa, va anticipa, va intelege, va evita si, ulterior, va folosi aceste deprinderi. Dar daca anumite comportamente merg prea departe, educatoarea va interveni, va avertiza si va lua masurile necesare. Cu cainii nostri se intampla la fel; educatorul este un caine adult, matur si echilibrat, care indreapta comportamentele celor tineri!
O plimbare cu niste caini adulti va fi la fel de benefica pentru cainele vostru, asadar trebuie sa o faceti posibila. Pana la varsta de 4 luni, puiul este in plin proces de formare: controlul asupra impulsului de a musca inhibat, controlul asupra dorintelor prin sevraj (deprinderea frustrarii), controlul asupra emotiilor si al senzatiilor, pregatirea pentru viata in grup, sa stie sa fie atent, sa se poata opri, sa nu fie brutal. Intalnirile cu alti caini trebuie sa fie gestionate, trebuie alese, atat de catre educatorul de caini, cat si de catre stapan. A fi sociabil nu inseamna sa fie prietenos cu oricine, cu orice pret!

De unde vine aceasta agresivitate?

In cea mai mare parte a timpului, comportamentele agresive ale cainilor sunt legate de teama sau de dificultatea de a comunica. Totusi, anumite forme de agresivitate, chiar daca nu sunt cele mai frecvente, tin de un comportament disfunctional, adica de un comportament anormal care poate apartine repertoriului comportamental al cainelui, dar cu o frecventa si/sau intensitate anormale. Pentru un caine adult agresiv cu ceilalti caini, va trebuie sa recurgem la reeducare, sa-l invatam din nou sa comunice prin codurile canine pe care le-a pierdut sau nu le-a putut pastra; vorbim in aceste cazuri de un caine desocializat. Un caine cu disfunctie de socializare, adica un caine care nu a invatat niciodata codurile canine, se poate dovedi periculos pentru alti caini si pentru el insusi. In ambele cazuri, problema trebuie evaluata de un specialist in comportament canin pentru o interpretare a comportamentului cainelui vostru.
Un caine aflat intr-o situatie pe care o considera adversa (vederea altui caine) poate avea urmatoarele posibilitati de reactie: evitarea sau fuga, agresiunea, cautarea unei pozitionari care permite rezolvarea conflictului de motivatii, pasivitatea, resemnarea invatata sau dobandita.
Intr-un comportament agresiv putem observa trei faze:
- faza de apetit: apropiere/amenintare;
- faza de consum: atac;
- faza post-consum/de oprire: indepartare/fuga.
Anumiti caini nu prezinta aceste faze in ordine, comunicarea lor fiind complet bulversata, dezavantajoasa pentru ei.
Identificarea originii unei disfunctii comportamentale este adesea dificila, la baza putand sta factori multipli. Impactul conditiilor de viata este influentat de variabile individuale, care depind de factori genetici si de experientele de viata timpurii. Este important sa vedem daca este vorba de anumite lucruri care pot explica comportamentele agresive, precum restrictionarea miscarilor: o activitate locomotorie redusa ce poate fi legata de varsta animalului, dar si de o problema medicala pe care doar veterinarul o poate controla (artroza, durere etc.); imposibilitatea de a adopta anumite posturi, anumite comportamente; structurarea spatiului astfel incat activitatea este dificila daca nu imposibila, este cazul cainilor ce traiesc in numar mare intr-o locuinta mica sau tinuti mai multe zile la rand intr-o cusca de transport in apartamente sau pe balcoane.
In anumite spatii educative, putem observa cum cainii sunt pusi in pozitia „nemiscat”, culcat la o scurta distanta de un alt caine care emite semnale indescifrabile pentru om. Distanta critica nu este respectata si cainele suporta aceasta imposibilitate de a fugi; uneori incearca sa se sustraga, dar este pedepsit de stapanul sau care-l considera „neascultator”. Aceste exercitii prezinta interes redus, cu exceptia cazului in care cainii au o relatie amicala; atunci animalul nu va incerca sa se sustraga.
Comportamentele de explorare foarte limitate duc, de asemenea, la un deficit de stimulare, la blocaje inaintea fazei de consum ce pot avea consecinte la nivelul comportamentului. Sa nu uitam ca faza de apetit este la fel de importanta ca faza de consum.
In sfarsit, lipsa de control atrage dificultati de adaptare a comportamentului la o situatie, spre exemplu, imposibilitatea de a fugi de un stimul sau de un alt caine, ori de a prinde din urma alt caine. Este cazul cainilor care, aflati la ei in curte, incearca in zadar sa goneasca alti caini care le trec pe sub nas dincolo de gard. Acest „efect al gardului” ii determina sa ramana blocati in faza de apetit, fara sa atinga niciodata faza de consum, adica sa aiba acces la ceilalti caini. Cand vedeti un caine care latra tare dupa un gard, treceti cu al vostru pe celalalt trotuar si evitati acest loc pentru a scuti ambii caini de un stres inutil.
Universul social este un factor important al bunei comunicari intre indivizi. Exista factori agravanti ai comportamentelor agresive generalizate: izolarea sociala, suprapopularea, compozitia nepotrivita a unui grup, spre exemplu, in urma unei selectii pe criterii de varsta, ce poate fi uneori observata in anumite structuri neadaptate si restranse (adaposturi de animale sau anumite canise), regruparea puilor singuri, fara un adult care sa le arbitreze interactiunile si sa le arate care sunt comportamentele potrivite, situatie des intalnita in cresele pentru caini.Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/VanzariCaini/

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Agresivitatea cainelui fata de persoane si alti caini
Înapoi la cuprins