Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
22. Cainele fricos
*****
 
Este vorba despre una dintre principalele cauze ale ruperii legaturii om-caine, care poate duce la abandon sau eutanasie. Unii caini care nu sunt pregatiti in canisa pentru viata lor viitoare dezvolta frici puternice in oras: frica de mediu si/sau de zgomote, frica de oameni, frica de alti caini.
Un caine adult, care nu a fost obisnuit de la o varsta frageda cu viata in oras, poate avea frici puternice.
Exista mai multe niveluri de teama: de la timiditate, lipsa de curiozitate, prudenta, pana la teama ce poate declansa fuga, frica cutremuraturi, crize de panica, uneori chiar fobii, si resemnare dobandita.
In momentul adoptarii unui caine adult, cereti sa fie testat in oras ca sa va asigurati ca acele conditii pe care i le veti propune sunt acceptabile pentru el. Daca puteti lua parte la aceasta iesire cu un educator si/sau specialist in comportament canin, ar fi ideal. Un punct esential ce poate schimba complet viata voastra impreuna!
Se intampla ca anumiti caini adulti sau pui sa fie timizi sau putin lipsiti de curiozitate. Acestia sunt, in general, caini care nu se grabesc si sunt prudenti, dar care vor observa si explora. Nu-i bruscati, respectati-le ritmul si se vor simti tot mai in largul lor in locuri cunoscute. Aceste comportamente se pot manifesta fata de noutati sau in locuri noi de descoperit, dar cainii vor face progrese daca tovarasul lor om nu este grabit, nervos sau nerabdator. Trecatorii nu vor trebui sa forteze contactul cu ei; dupa o perioada mai scurta sau mai lunga de observatie, de obisnuire si de repetitie, acesti caini vor putea merge ei spre ceilalti. Timpul si rabdarea sunt cei mai buni aliati. Cainele cu acest profil apreciaza, in general rutina (orele fixe de iesire), ritualurile care sunt niste repere linistitoare pentru el.
Cainii cu frici semnificative manifestandu-se prin atitudini de evitare, tremuraturi, care refuza sa inainteze, raman stana de piatra, nu reusesc sa-si faca nevoile afara sau doresc sa se intoarca acasa imediat ce s-au usurat, sunt in mare suferinta fizica si psihologica. Acestea nu sunt frici punctuale, ci frici care se agraveaza si se generalizeaza extinzandu-se asupra tuturor elementelor din mediul inconjurator. Va trebui eliminata orice problema medicala (de exemplu tiroida) si apelat imediat la un specialist in comportament canin. Cainii care se tem de persoanele cunoscute pot avea o longevitate redusa.
Sa stiti ca la varsta de 9 luni, 2 ani si 5 ani, schimbarile hormonale atat la femele, cat si la masculi pot produce frici inexistente anterior.

Resemnare dobandita
Un caine incapabil sa controleze evenimentele ce survin in mediul sau adopta o atitudine resemnata si pasiva. Aceasta este numita „resemnare dobandita sau invatata” deoarece chiar daca individul are apoi posibilitatea de a interveni asupra a ceea ce i se intampla, ramane fara sa faca nimic, aproape anesteziat, siderat. Ramane stana de piatra si fara reactie. Nu este capabil sa se conecteze sau sa intre in relatie cu tovarasul lui om. Cainii care sufera de privare senzoriala pot avea comportamente similare.
O evaluare profesionala este extrem de recomandata, chiar indispensabila pentru a putea stabili o metoda de lucru potrivita. Trebuie schimbata starea emotionala a cainelui pentru ca acesta sa asocieze iesirea cu ceva placut si sa dobandeasca deprinderi. Folositi-va de un caine prieten care se simte in largul lui in aer liber, care va veni cu voi in iesirile afara. Cainele elev va putea astfel observa atitudinile celuilalt caine si se va linisti.
Scoateti puiul afara imediat, nu asteptati avand grija ca iesirile sa nu fie prea lungi si prea obositoare. Oferiti-i iesiri de calitate.
Cereti ajutor specializat pentru a sti sa descifrati toate semnalele de stres ale cainelui si a invata atitudinile si gesturile potrivite.
Nu fortati niciodata un caine sa se apropie de ceea ce-i provoaca frica ar fi contraproductiv.
Retineti ca uneori replasarea intr-un adapost se poate dovedi necesara pentru starea de bine a cainelui.

Cainele meu nu isi face nevoile afara sau distruge tot
Aceste doua probleme comportamentale se dovedesc a fi extrem de suparatoare in viata de zi cu zi pentru oameni. Daca trebuie sa ne asiguram ca prima nu are drept cauza o problema de sanatate, a doua este adesea consecinta neacceptarii singuratatii.
Daca pentru cainele vostru deprinderea de a face afara nu este deloc clara, nici dobandita, aceasta lectie trebuie reluata de la zero, ca pentru pui, adica prin iesiri din doua in doua ore. Echipati-va cu o lesa usoara de 10 metri si nu ramaneti pe loc, mergeti ca sa accelerati tranzitul cainelui vostru. De cum ajungeti afara, repetati o fraza de genul: „Fa pipi”. Cand a terminat, felicitati-l spunand „Este bine, ai facut pipi” si dandu-i recompensa. Problema ar trebui sa se rezolve in cateva saptamani. Cainele poate incerca sa se adapteze ritmului vostru, dar trebuie sa-l ajutati prin ratii alimentare si iesiri la ore regulate.
Un caine care refuza sa-si faca nevoile afara poate actiona astfel de teama sau pentru ca nu-i place terenul propus; unii caini au nevoie sa se ascunda ca sa aiba scaun, altii vor prefera un teren ierbos. Va trebui sa mergeti putin mai mult ca sa ajungeti in locul convenabil pentru cainele vostru.
Un caine care nu a invatat sa gestioneze singuratatea si frustrarea poate fi murdar, acesta este un mijloc prin care isi exprima starea emotionala si elimina stresul. Trebuie sa-i propuneti un program adaptat si progresiv.
In cazul marcarii cu urina a teritoriului, este important sa retineti ca rezultatele unui studiu prezentat in 2013 au indicat sterilizarea ca factor ameliator al problemei pentru aproximativ 50% dintre cainii adulti.
Cauzele stricaciunilor produse in lipsa stapanului sunt adesea legate de deprinderea incompleta a obiceiului de a sta singur si, adesea, de o activitate fizica si psihica redusa. Va trebui sa revizuiti modul in care isi petrece timpul si sa-i oferiti ocupatii masticatorii in absenta voastra. Nu este suficient sa-i lasati jucarii, va trebui sa selectati jucarii pline de hrana, care-l pot tine ocupat.
Incepeti prin a va lasa cainele singur intr-o incapere cu usa inchisa, in timp ce aveti treaba intr-o alta parte a apartamentului. Aceasta dresare trebuie sa fie progresiva. Tarcul de caini va poate ajuta in timpul unor scurte perioade de absenta si va trebui sa va obisnuiti cainele cu el in prezenta voastra. Este un instrument si un aranjament provizoriu pentru siguranta cainelui si pentru a limita stricaciunile, dar nu este in nici un caz o solutie la problema. Utilizarea acestuia trebuie sa fie asociata cu un program de reeducare.

PREJUDECATA!
Imi cert cainele si-l bag cu nasul in mizerie ca sa inteleaga ca nu sunt de acord.
GRESIT!
Cainele vostru nu poate invata, nici intelege cu aceasta metoda. De altfel, o va lua de la capat! Cainele trebuie prins asupra faptului, altfel nu isi poate asocia comportamentul cu nemultumirea voastra. Este incapabil sa lege enervarea voastra de ceea ce a facut, chiar daca ii aratati! Cainele traieste in prezent, nu in trecut sau in viitor.


Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/Caini-de-rasa

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cainele fricos
Înapoi la cuprins