Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
23. Cainele latra mult
*****
 
Toata lumea stie ca un caine latra! Dar, cand locuim cu un caine in apartament, latraturile lui pot constitui rapid un disconfort pentru vecini si, prin urmare, o adevarata sursa de conflict. Aceasta problema se rezolva, in general, foarte usor prin cateva sedinte de dresaj, lata cateva metode.

Latra cand cineva suna la usa
Este uimitor sa constatam ca partenerii nostri canini nu reactioneaza la soneriile care ne umplu din viata, precum cele ale telefoanelor, ale cuptorului cu microunde sau ale desteptatorului.
Totusi, multi caini latra cand suna la usa musafirii, ceea ce poate constitui o adevarata problema sonora in apartament. Totusi, sa relativizam, acest disconfort tine, in general, cat mergem sa deschidem usa, asadar un timp foarte scurt. Cainele care latra la soneria de la usa a facut o asociere stresanta sau negativa. Fie din cauza agitatiei noastre bruste si adesea nelinistitoare pentru el, fie deoarece proprietarul striga fraze de genul „Ramai pe covorul tau”, „Du-te si te culca”, comenzi si intonatii ale vocii care tocmai ii confirma ca se anunta o situatie stresanta!
Incepeti dresajul urmator din momentul sosirii puiului vostru (il puteti aplica si unui caine adult, de orice varsta). Este nevoie ca o persoana sa apese pe soneria usii de la intrare. Veti avea telefonul cu hands free ca sa puteti comunica cu persoana si sa stabiliti momentul in care suna. Sunteti gata? Start!
- Dati semnalul sa sune soneria.
- Odata emis sunetul, asteptati 3 secunde numarand in tacere, dupa cum urmeaza: 1 hipopotam, 2 hipopotami, 3 hipopotami (astfel, sunteti sigur ca numarati aceste trei secunde mereu cu aceeasi viteza!).
- Apoi aruncati o mana de premii gustoase pe jos, fara sa vorbiti cu cainele.
- Faceti exercitiul de 3 sau 4 ori pe zi, timp de 5 zile.
Prima sedinta poate dura 5 minute. Ce-a de-a doua, 10 minute. Veti fi, cu siguranta, placut surprinsi de rezultat si de metoda. Nu, nu ati aprobat latratul cainelui recompensandu-l, ci tocmai i-ati schimbat emotia pe care o simte la auzul soneriei!

Latra ca sa-mi atraga atentia
Anumiti caini invata foarte repede ca, in contact cu oamenii, pot sa se foloseasca de latrat pentru a obtine atentie, deoarece, intr-un fel sau altul, noi raspundem la acest semnal.
Cainele latra pentru a obtine o mangaiere sau ca sa-i recuperati osul pe care l-a impins intentionat sub canapea. Alege momentul in care nu sunteti la dispozitia lui, spre exemplu, cand priviti un program pasionant la televizor sau sunteti la computer. Latra in timp ce va priveste, si trucul functioneaza, caci fie va veti duce sa-i recuperati osul, fie ii veti spune sa taca.
Mai intai, trebuie sa deveniti constienti ca, reactionand astfel, tocmai i-ati intarit comportamentul! Cainele este un observator innascut si isi petrece ziua spionandu-va, asadar va cunoaste foarte bine.
Pentru a elimina acest comportament, trebuie sa nu-l mai priviti, sa nu-i mai vorbiti, sa nu-l mai atingeti in timp ce va cere atentie. Rezistati, caci va latra si mai mult ca sa va atraga atentia, si ignorati-l! Dupa ce a depasit nivelul maxim al latraturilor, acest comportament va disparea pentru ca nu-i va mai aduce nimic, decat indiferenta voastra.

Alte probleme de comportament de care trebuie sa tineti cont
Problemele legate de raspunsul la chemare, hiperactivitate, stres sau comportamente compulsive pot complica relatia cu cainele vostru. Aceste probleme vor trebui luate in serios atat in interesul vostru, cat si al cainelui.

Ticuri
Un tic este repetarea unui comportament, a unei activitati fixe in forma ei si fara un scop aparent. Aceasta repetare este un raspuns adaptativ la un context anormal ce poate avea un efect linistitor pentru animal, dar este, mai ales, un semn de mare disconfort. Exemplu: animalele salbatice captive care se plimba in cusca lor cat e ziua de lunga, urmand exact acelasi parcurs.
Cainii bullterrieri ar fi inclinati spre o problema neurologica numita spinning sau capie, dar si alte rase sau linii sunt afectate, precum Ciobanesc german sau Border Collie. Aceasta este o tulburare de comportament compulsiva, animalul se invarte pe loc, fara nici un motiv aparent. Unii vor incerca sa-si apuce coada, adica se vor mutila. Este indispensabil sa consultati un veterinar pentru examene medicale neurologice, caci aceste simptome pot fi produse uneori de tumori sau de epilepsie.
Anumiti caini se pot apuca sa linga podeaua sau peretii ceasuri in sir, ulcerele de stomac putand determina uneori acest tip de comportament, prin urmare verificati-i starea de sanatate.
Una dintre cauzele ticurilor este un context de viata inadecvat pentru caine. Exemplu: un Border Collie, un caine de munca, care are nevoie sa-si tina ocupate trupul si mintea toata ziua, se trezeste inchis in apartament sapte ore pe zi! Pentru a incerca sa se adapteze la un context de viata anormal fata de nevoile lui zilnice, cainele va dezvolta ticuri, precum vanarea umbrelor adesea imaginare din apartamentul vostru. Plictiseala este un adevarat dusman!

PREJUDECATA!
In timpul cursurilor de educatie, am fost invatat ca, de fiecare data cand ma adresez cainelui meu, sa folosesc comenzi seci, pe un ton ferm: „Pas! Stop! Nu misca!”
GRESIT!
Nu exista un vocabular obligatoriu si o munca de educare trebuie sa fie personalizata si adaptata fiecarui stapan si caine in parte. Imaginati-va ca vi s-ar vorbi toata ziua in acest fel - ati avea de ce sa deveniti o persoana agresiva, iritabila si foarte stresata. Puteti sa-i vorbiti cainelui normal, cu cuvintele voastre: „Vii la mine?”, „Stai”, „Asteapta”, „Ma intorc”.


Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/Caini-de-rasa

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cainele care latra mult
Înapoi la cuprins