Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
24. Cainele si stresul
*****
 
Stres, denumit si sindrom general de adaptare
Stresul este inevitabil pentru orice fiinta vie! Evident, si cainele este imposibil sa nu cunoasca niciodata vreun moment de stres. Trebuie, totusi, sa facem diferenta intre un acces de stres si un stres cronic. Stresul cronic poate fi devastator pentru sanatatea fizica si psihica a cainelui. Stresul este un raspuns al organismului la factori de agresiune fiziologica si psihologica. Stresul este necesar cand un individ trebuie sa reactioneze si sa se adapteze rapid la o situatie. Un individ stresat este un individ care nu mai gaseste raspunsuri la starea de alerta in care se afla. Stresul produce numeroase probleme fizice si comportamentale, de aceea trebuie sa recunoasteti anumite semnale care va informeaza ca animalul este in stare de stres, ceea ce va va permite sa reactionati ca atare.
Manifestari frecvente
- Gafait rapid sau adanc: cainele respira repede si pare agitat.
- Lipsa de atentie: cainele nu este in stare sa va auda si sa fie atent la ce ii cereti.
- Dificultati la dresaj: a nu se confunda cu neascultarea.
- Transpirarea labelor, care se poate observa pentru ca lasa urme umede pe podea.
- Reactivitate puternica la tot ce-l inconjoara.
- Diaree si voma.
- Se linge excesiv si-si produce rani: zonele cele mai frecvent linse sunt labele, soldurile sau organele genitale. Se poate linge pana cand isi produce leziuni.
- Linge pe neasteptate diverse suprafete (podea, ziduri, usi etc.): comportament putin specific, cu numeroase, cauze potentiale.
- Modificarea tiparului de somn, sete excesiva (potomanie), foame excesiva (bulimie).
- Ticuri.
- Tremuraturi.
- Stricaciuni.
- Iritabilitate.
- Cascaturi repetate.
- Se intinde in mod repetat.
- Vigilenta accentuata.
- Rigiditate a corpului.
- Frecventa ridicata a mictiunilor si a scaunelor. Anumite simptome de acest fel pot aparea, de asemenea, in caz de boala. Prin urmare, este mai bine sa consultati rapid un veterinar pentru a rezolva orice problema de sanatate.

Factori multipli in cauza
- Cauzele fizice: foame, frig, caldura intensa, schimbari climatice prea frecvente, zgomot intens, interventii chirurgicale.
- Cauze biologice: carente in alimentatie, excese alimentare, malnutritie.
Un caine, in functie de temperamentul, genetica si conditiile de dezvoltare, poate simti stres in contact cu noutatile, incertitudinea, conflictul sau frustrarea. Dar stresul poate fi, de asemenea, in legatura directa cu calitatea relatiei si a comunicarii in familia lui si cu tovarasul lui om, cu contextul de viata, metodele educative utilizate.
Sa luam exemplul lui Aaron, un Shar-Pei mascul de 3 ani, educat prin metoda coercitiva, avand o zgarda de tip lant purtata in permanenta. A dezvoltat un stres cronic din cauza metodelor educative coercitive si pentru ca auzea mereu zgomotul zgarzii la gat, asociat cu durerea si frica. O zgarda care gatuie (din metal) poate fi insuportabila si din cauza zgomotului produs. Nu trebuie sa uitam ca animalul are un auz foarte fin. Acest caine era mereu intr-o pozitie defensiva si foarte iritabil. Scoaterea acestei zgarzi coercitive i-a permis lui Aaron sa se destinda si sa nu mai traiasca intr-un stres permanent. Avea probleme de piele semnificative, de ani de zile, care s-au atenuat odata cu eliminarea oricarei metode coercitive. Stapanilor li se recomandase sa ii vorbeasca pe un ton foarte autoritar si sec. Cainele traia o agresiune la fiecare interactiune cu oamenii. Modul lor de a relationa si de a interactiona a fost revazut integral cu acesti proprietari care doreau sa inteleaga mai bine si sa comunice mai bine cu cainele lor. Ceea ce au si reusit sa faca, pentru o viata mai calma in care cainele se simte mult mai bine.

Hiperactivitate
Prea multi caini dinamici sunt calificati gresit drept hiperactivi! Incercam sa le domolim energia pe care tot noi am creat-o prin selectia raselor. Acesti caini nu sunt hiperactivi, ei doar au o nevoie importanta de activitate pe care omul nu (mai) reuseste sa le-o satisfaca, contextul lui de viata fiind inadecvat. Dar nu sunt bolnavi!
In timp ce un caine de 8 luni doarme cam 12 ore pe zi, un caine hiperactiv nu va dormi niciodata mai mult de 8 ore. Nu este in stare sa-si concentreze atentia pentru a putea invata bazele educatiei canine. Este un caine care nu se opreste niciodata! Are un stil foarte rapid de a explora, trece si revine pentru a studia din nou aceleasi lucruri sau aceleasi locuri. Toate actiunile lui sunt foarte rapide (mancatul, bautul), iar viata de zi cu zi devine greu de gestionat pentru proprietarii care sunt epuizati. Cainele este incapabil sa se controleze si sa se opreasca singur, aflandu-se intr-o stare permanenta de hipervigilenta si de miscare.
Confundam prea des excitatia, energia sau chiar anxietatea cu hiperactivitatea. Hiperactivitatea este o boala care necesita un tratament medical. Majoritatea cainilor sunt dinamici, dar in nici un caz hiperactivi.

Probleme legate de raspunsul la chemare
Sa stiti ca raspunsul la chemare decurge din capacitatea cainelui de a va urma in mod firesc. La inceput, mergeti intr-un loc sigur, care ofera putine distractii, si schimbati directia fara sa avertizati cainele. Nu-l chemati, nu-l asteptati, invatati-l sa fie atent la voi. Inversati rolurile, el trebuie sa se teama sa nu va piarda si sa se uite unde sunteti. Daca aveti temeri ca-l veti pierde, puteti folosi o lesa de 5-10 metri tarand-o pe jos, fara sa o tineti.
Bicicleta sau joggingul sunt, de asemenea, moduri potrivite pentru a lucra urmarirea naturala; aveti grija sa va adaptati ritmul la varsta si capacitatile fizice ale cainelui vostru. Purtarea unui clopotel va poate ajuta sa stiti unde se afla fara sa trebuiasca sa-l priviti, lucru care va altera efortul de urmarire naturala. Acest dresaj ce sta la baza raspunsului la chemare este primordial.

Este bine de stiut
Verificati daca cainele isi stie bine numele, apoi, intr-un loc sigur si fara alt caine sau trecatori prin preajma, ingenuncheati si strigati-l cu un glas foarte placut. Va propun sa rostiti numele cainelui urmat de propozitia: „Vii la mine?” in timp ce vine la voi, repetati: „Bine, vii la mine”. Daca, in timp ce pronuntati aceasta fraza, cainele vostru este recompensat cu o gustare, felicitari verbale si o mangaiere, se va intoarce foarte repede la voi.
Un numar prea mare de proprietari intind mana cu gustarea in fata lor chemandu-si cainele si incearca sa-l prinda cu cealalta mana, dar acest lucru il face sa se teama ca este prins! In timpul chemarilor voastre, tineti gustarea in dreptul soldului si nu in fata, pentru a-i atinge zgarda cu cealalta mana si eliberati-l.
Evitati chemarile negative: daca, de fiecare data cand il strigati, o faceti ca sa va legati cainele, nu va vedea vreun beneficiu in a se intoarce si nu o va face repede data urmatoare. Chemati-l, recompensati-l, atingeti-i zgarda si lasati-l sa plece din nou sa exploreze un timp!
Ca sa-i legati lesa din nou: veti folosi acelasi procedeu, doar ca veti rosti numele cainelui urmat de cuvintele „Vii? Acum te leg la loc.” Sa nu trisam si sa nu ne mintim cainii, ne cunosc intentiile din gesturi si miscarile minore ne tradeaza.
Unii caini raspund foarte bine la fluieratul care ajunge adesea mai departe decat vocea voastra si care, in primul rand, nu transmite nici o emotie de nerabdare sau de agasare cand intarzie sa se intoarca.
Nu ezitati sa diversificati gustarile: cainele are un interes mai mare pentru alimentele noi, caci papilele gustative se reinnoiesc o data la zece zile si sunt caracterizate de fenomene precum rutina si adaptarea.
Nu inseamna ca trebuie sa-i schimbam alimentatia o data la zece zile! Dar ii puteti diversifica gustarile oferite.
 


Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/Caini-de-rasa

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cainele strasat si cainele hiperactiv
Înapoi la cuprins