Du-te la conținut

Cainele si viata in apartament
*****
3. Conditii si criterii indispensabile
*****

 Conditia indispensabila pentru a lua un caine in apartament este timpul si energia de care dispuneti. A scoate afara un caine de cinci ori pe zi (daca este adult) sau o data la doua ore (daca este pui) se poate dovedi constrangator. Trebuie sa va imbracati, sa va incaltati, sa va luati cheile, sa luati lesa, pungile ca sa adunati excrementele, sa asteptati liftul si sa va duceti cainele la rigola sau intr-un loc unde sa-i deranjeze cat mai putin posibil pe vecini. Pe scurt, o activitate in toata regula, ce se va repeta de mai multe ori pe zi!
Un apartament cu o curte la parter poate fi un avantaj cand e vorba de formarea deprinderilor! Dar aceasta nu va impiedica, nici nu va inlocui iesirile.
Daca locuiti la ultimul etaj fara lift, va trebui sa va ganditi la articulatiile cainelui vostru (si sa-l luati in brate); cinci plimbari zilnice inseamna sa urcati si sa coborati scarile de zece ori pe zi, atat cainele, dar si voi. Trebuie sa tineti cont de varsta, starea fizica si energia pe care o aveti.
Ganditi-va si la viitor, caci un caine presupune un angajament pe mai multi ani, iar, daca este bolnav, va fi nevoie poate sa-l duceti in brate.

 Avantaje, dezavantaje si constrangeri

Avantaje
Cainii care traiesc in apartament sunt deseori mult mai sociabili decat cainii de curte. Cainii de apartament sunt pusi in situatia de a intalni persoane necunoscute si alti caini, in fiecare zi. Ei reusesc sa se adapteze mai usor la noutati doar daca obisnuirea cu mediul, cu zgomotele, familiarizarea cu oamenii si socializarea alti caini s-au facut corect. Frecventa si repetarea iesirilor duc la crearea deprinderilor si a capacitatii de adaptare mai rapide.

 Dezavantaje
Atunci cand, dupa plimbare, cainele se intoarce acasa mirosind ingrozitor, va trebui sa-l duceti prin tot apartamentul pana la baie, dar, in functie de talia lui, va intra in dus? Poate va trebui sa-l duceti la un salon echipat cu o cada speciala pentru a-l spala.
Dat fiind ca, in general, in apartamente temperatura este ridicata, cainele vostru va pierde par de-a lungul intregului an si veti constata ca nu exista o perioada fara sa naparleasca.
Cainii care traiesc in apartament se pot dovedi deseori mai frigurosi decat aceia care traiesc afara.
Va trebui sa stergeti labele cainelui daca ploua sau ninge (atentie la sare iarna, poate irita sau arde pernutele labelor) pentru a evita urmele pe pardoseala, in functie de starea vremii, va trebui sa va obisnuiti sa apreciati mirosul de caine ud!
Cand cainele va merge sa bea, duceti-va dupa el cu mopul ca sa stergeti apa care-i curge din gura!

Constrangeri
 Daca sunteti bolnav, va trebui sa cereti altcuiva sa va scoata cainele afara. Asadar, este recomandabil sa va asigurati dinainte ca in anturajul vostru exista cineva dispus sa-si asume acest rol, in caz de nevoie.
Exista o psihoza legata de cainii cu blana neagra, creata de anumite canale media care nu arata decat caini agresivi de culoare neagra. Acest lucru ar putea ingreuna viata stapanilor de caini negri, din cauza comentariilor suparatoare si a fricilor inconstiente si irationale ale vecinilor. Este vorba, bineinteles, de o forma de rasism canin neintemeiat, bazat pe culoarea blanii, care are consecinte atat asupra adoptiilor din adaposturi, cat si asupra culturii canine pe care o pierdem.

Exista rase de caini de apartament?
Nu exista o rasa sau un tip de caini asa zis de apartament! Exista un caine, cu o mostenire genetica, cu experiente, un mediu si nevoi proprii speciei lui, dar si cu nevoi individuale.
Este important sa se evite tipurile de caini foarte agitati, provenind din rasele de lucru sau de vanatoare, ce pot avea un temperament activ si nevoi de activitate mult mai mari si, prin urmare, mai dificil de gestionat in mediul urban.
Un spaniel breton, de vanatoare, care se trezeste in mijlocul Bucurestiului, pe care nu-l poti lasa niciodata liber, caci risca sa alerge dupa porumbei si sa traverseze bulevardele, este o alegere potrivita? Calitatile pentru care l-ati ales se vor transforma in cei mai cumpliti dusmani ai vostri, pe care va trebui sa-i combateti zilnic, periclitand legatura si increderea dintre caine si voi. Nu este o nedreptate strigatoare la cer, atat pentru el, cat si pentru voi?
Prin urmare, ar fi necesar sa alegeti caini linistiti, care se pot adapta mai usor la rigorile de mediu pe care le impunem, bine familiarizati cu oamenii, cu copiii si care sa socializeze cu alti caini de talie mica si mare in timpul fazelor de dezvoltare.
O alegere de acest fel va evita numeroase dezamagiri din partea stapanilor, va determina o calitate superioara a vietii cainilor, precum si un numar mai mic de abandonuri in adaposturi.
Daca alegeti un caine dinamic, reactiv, excitabil cand vede miscare in jur (pasari, copii care alearga, persoane care alearga, biciclisti...), veti avea responsabilitatea de a-i oferi multe activitati fizice si mentale, adica plimbari lungi si mereu lucruri noi care sa-l stimuleze si sa-l faca sa nu se plictiseasca.

  Veti avea timpul necesar?
Sa luam exemplul rasei Border Collie.
Anumiti caini ce provin din rase de lucru pot avea nevoie de 10 ore de activitate zilnic, pe cand altii se vor multumi cu 3 ore. Imaginati-va ca exemplarul care are nevoie de 10 ore de activitate se afla in familia voastra. Nu-i veti putea satisface niciodata nevoile, iar, din acest motiv, vor aparea probleme precum stricaciuni, latraturi, urmarirea masinilor pe strada, agresivitate si ticuri (un caine care alearga in jurul cozii, spre exemplu). Credeti ca un caine care are nevoie de 3 ore de activitate pe zi va fi satisfacut in mijlocul unei familii de la oras? Raspunsul este nu! Si cum va veti descurca cu un pui de 8 saptamani, daca acesta are nevoie de 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sau 10 ore de activitate? Este imposibil!
Prin urmare, trebuie sa fim onesti, aceasta rasa de caini (si nu este singura) nu este adaptata la viata de apartament, iar lipsa de stimulare mentala si fizica, ce va duce la plictiseala, va avea un efect devastator asupra echilibrului psihic si fizic al animalului. Un Border Collie nu are aceeasi atitudine ca o alta rasa de caine, prin urmare, nu are aceeasi viziune despre lume, nici aceeasi perceptie.
Cainele de apartament este ales deseori in functie de talie, de frumusete, si rareori in functie de criteriile comportamentale. Totusi, o viata armonioasa alaturi de cainele vostru este o prioritate ce trebuie sa se impuna fata de toate celelalte criterii, care devin secundare.
Trebuie sa stiti, spre exemplu, ca anumiti caini ciobanesti, din cauza plictiselii sau a lipsei de activitate, iau masinile drept fiinte vii! Cainii ciobanesti, educati de milenii sa pazeasca turmele, urmaresc si latra dupa masini, crezand cu siguranta ca animalele astea sunt prea disciplinate! Ce nenorocire! Acesti caini neadaptati ajung deseori sub tratament, desi noi ar trebui sa intelegem ca am creat o rasa cu o functie clara, de lucru, si ca nu toate contextele de viata sunt potrivite pentru ea.
  Am uitat sa respectam cainele asa cum este el.

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Conditiile traiului cainilor in apartament
Înapoi la cuprins