Du-te la conținut

Cainele si viata in apartament
*****
4. Cum va alegeti corect cainele
*****
 
 Indiferent daca alegeti un caine de rasa sau nu, va trebui sa tineti cont de multe alte criterii. Veti opta, spre exemplu, pentru un pui sau pentru un adult? Alegerea unui caine nu este asa de simpla pe cat par sa creada anumite persoane. Trebuie avute in vedere mai multe aspecte.
 Cainele este o fiinta extrem de sensibila la mediul sau de viata. Va trebui sa va alegeti un caine de rasa pentru temperamentul lui linistit si capacitatea de a face fata noutatilor pe care le intalneste in jur. Talia lui nu trebuie sa fie stanjenitoare in mediul de viata, iar cainele nu trebuie sa se simta inghesuit, trebuie sa-si pastreze libertatea de miscare si de deplasare in interior. Anumiti caini, care au morfologii dezavantajoase, probleme respiratorii, au dificultati reale sa urce sau sa coboare scarile (spre exemplu, bulldog, mops). De aceea, trebuie luat in considerare mijlocul de transport pe care veti fi nevoiti sa-l folositi cu cainele vostru. Un caine de talie mica este mai usor de transportat intr-o geanta adaptata, decat un caine de 25 de kg. Daca aveti masina, aerul conditionat nu este foarte recomandat. Un caine ce provine dintr-un mediu putin stimulant (stimulari vizuale, olfactive-auditive si tactile reduse) - precum cainii ce traiesc la tara si care n-au cunoscut niciodata zgomotele din orase, cainii care n-au cunoscut decat viata afara, in cusca cu tarc sau intr-un garaj - va avea dificultati sa se adapteze la stimulii din interiorul unui apartament si o teama considerabila in oras. Putini caini vor reusi sa se adapteze, dar riscul
este mult prea mare. Cainele ar putea resimti un stres cronic si, in consecinta, o stare proasta greu de gestionat in viata voastra cotidiana. Privarea senzoriala in timpul perioadei de dezvoltare, din primele 8 saptamani de viata a unui pui de caine, poate avea consecinte grave asupra viitorului sau, iar calitatea vietii voastre poate suferi. Un caine stresat in oras poate refuza sa-si faca nevoile afara si sa faca doar in apartament, un loc pe care-l considera mai sigur pentru el.
 Cainii au nevoie de activitate fizica si mentala vreme de 6 ore, in medie.
 Pentru cainii de familie - 4 ore si jumatate de activitate fizica si mentala.
Bineinteles, exista diferente intre indivizi, in functie de varsta, tipul de caine, temperamentul lui, mostenirea genetica, mediu. Un caine care exploreaza prin miros un nou spatiu este un caine care se informeaza, este interesat de mediul sau, iar aceasta curiozitate va da nastere unor noi deprinderi. Asadar, in cazul in care cainele pe care va ganditi sa-l luati acasa manifesta aceasta curiozitate, este semn bun! Nu toti cainii sunt la fel, din cauza mostenirii genetice, a temperamentului, a conditiilor de dezvoltare, a mediului, a experientelor de viata si a caracteristicilor lor. Unii se vor adapta cu usurinta si rapid la constrangerile vietii in oras si in apartament, iar, pentru altii, chiar lucrurile cele mai simple vor deveni de nedepasit si se vor simti terorizati sau complet inhibati. Cu cat problemele vor fi abordate mai devreme cu ajutorul unui specialist, cu atat progresele vor fi mai mari.

Ce trebuie sa va alarmeze

 Un caine molesit, asezat, fara nici un chef sa exploreze mediul inconjurator este un caine care sufera, va avea mari dificultati sa invete sa fie curat sau sa mearga in lesa.
 Perioada de dezvoltare, care incepe la crescator si se incheie la 4 luni, la proprietar, este esentiala, primordiala, unica, este decisiva in dobandirea capacitatii de adaptare a cainelui vostru. In opinia lui Raymond Coppinger, profesor emerit de biologie, temperamentul cainelui este fixat la varsta de 16 saptamani. Temperamentul reprezinta partial ceea ce putem numi structura emotionala a individului.
 Cainele este o fiinta in captivitate, care depinde de vointa noastra. Am creat rase utilitare: caine de paza, caine de paza la oi, caine de vanatoare. Am creat rase pentru diferente de talie: dog german, chihuahua. Am creat rase pentru tipurile de par: lung, semi-lung, scurt, sarmos.

Prejudecata!

Catelusului meu ii este teama pe strada, nu-i nimic, este mic, ii va trece cu timpul.
GRESIT! Un pui de caine trebuie sa se arate curios fata de tot ce este nou, temerile i se pot agrava, asa ca este mai bine sa apelati cat mai repede posibil la un dresor si/sau specialist in comportament canin.

Un caine adoptat isi va uita cu greu stapanul.
GRESIT! Am putea compara istoria unui caine domestic cu istoria complexa a unor familii! Fiti linistiti, in orice moment al vietii lui si, prin urmare, la orice varsta, cainele se poate atasa de persoane noi sau de alti caini. Cainele are, totodata, multiple relatii familiale si sociale.

 Am creat rase pentru infatisare: bulldog, cocker spaniel, american akita, pomeranian, yorkshire, etc. Le-am creat pe toate pentru placerea si satisfactia noastra de oameni. Dar acum trebuie sa selectam tipuri de caini (si nu neaparat anumite rase) care vor fi, pur si simplu, caini pentru familie, ce vor trai in oras si in apartament.
 Crescatorii de caini de vanatoare pregatesc foarte devreme puii ca sa suporte zgomotul facut de impuscaturi, iar crescatorii de caini ciobanesti ii vor pune devreme pe pui langa oi. Ei bine, culmea culmilor este ca un caine de familie, care nu va avea nimic altceva de facut decat sa fie un caine de casa bun cu copiii, cu trecatorii, care va trebui sa mearga linistit in lesa, sa nu se teama de lift, sa poata merge in mijloacele de transport in comun, sa nu latre cand cineva suna la usa, sa suporte toate zgomotele orasului, sa respire gazele de la tevile de esapament ale masinilor care-i ajung chiar la nas, ei bine, acest caine nu este deloc pregatit pentru viitorul ce-l asteapta! O neglijenta umana pe care n-am luat-o in calcul? Am uitat, pur si simplu, importanta datoriei noastre fata de caine?
Sau poate ca este vorba despre lene din partea noastra, pe care cainii nostri o platesc prin starea lor de bine.

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cum sa-ti alegi un caine de rasa
Înapoi la cuprins