Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
 7. Ce inseamna un caine civilizat
*****
 
A avea un caine inseamna sa fiti responsabili pentru o fiinta vie care traieste intr-o societate unde exista si persoane care nu au caini, nu-i cunosc sau nu vor sa fie deranjate de comportamentul lor. Asadar va trebui sa respectati aceasta stare de fapt si sa aveti grija sa nu-i deranjati pe ceilalti.
Cea mai mare dificultate este ridicata de starea trotuarelor din oras. Gasim excremente de caine, dar si alte deseuri. Nu cainii sunt singurii responsabili pentru mizeria din oras! Un proprietar responsabil si respectuos are intotdeauna pungi cu el ca sa adune excrementele cainelui, oriunde s-ar afla.
Invatati-va cainele sa nu faca pipi pe vitrine sau la intrarile in magazine, pe florile expuse pe trotuare. Va amintim ca, daca va sterilizati cainele mascul, veti fi scutit sa-l vedeti mereu ridicand piciorul cand iesiti afara, dar aceasta are si un efect negativ: reducerea sperantei de viata al cainelui cu 1-2 ani. Cainele trebuie sa invete, de asemenea, sa nu sara pe trecatori, ca nu trebuie sa se manifeste agresiv, nici amenintator prin latraturi, ca trebuie sa comunice bine cu ceilalti caini in lesa ca sa stie sa-i salute sau sa renunte, daca-i cereti acest lucru.
Nu lasati cainele sa hoinareasca pe scari sau in casa scarii, pana incuiati usa. Anumiti caini foarte prietenosi se pot duce la un vecin care se poate simti deranjat.
Numai datorita unui comportament civilizat exemplar cainii vor fi si mai apreciati de vecinii care-l vor da pe cainele vostru drept exemplu. Aceasta depinde si de voi, iar viata de zi cu zi a cainelui nu are decat de castigat, caci oamenii se vor opri sa-l salute, sa-l laude si, astfel, veti putea intretine buna familiarizare a acestuia, toata lumea fiind multumita. Ce este mai neplacut decat niste trecatori care se feresc de cainele pe care-l plimbati, facand comentarii jignitoare.
Un caine de apartament nu trebuie sa produca zgomote suparatoare, prin urmare este esential sa-l dresati ca sa accepte singuratatea si plictiseala.

 

De ce sa va educati cainele?
   
 
Toti stapanii de caini, fara exceptie, se confrunta cu educatia cainelui lor! Educatia consta in deprinderea regulilor de viata ale societatii umane, complet necunoscute cainelui. Ea are drept scop integrarea cat mai buna a acestuia in viata noastra de zi cu zi.
Nu este vorba despre dresare, ci de educare, nu este vorba despre supunere, ci despre cooperare si despre comunicare intre caine si voi. Rolul vostru este acela de a arata, de a forma, de a-l invata cunostintele si codurile de conduita din societatea umana care, va reamintesc, nu sunt deloc innascute pentru el.
Toti proprietarii care doresc acest lucru pot recurge la un educator si/sau specialist in comportament canin pentru a invata sa comunice cat mai bine cu cainele lor. Acest profesionist va insoteste in toate procesele de invatare (singuratate, plictiseala, stricaciuni, latraturi inoportune, aport, mers in lesa, oprire de urgenta, intalniri cu alti caini, etc.) si, in toate situatiile, va va arata cum invata cainele vostru. Noi traim alaturi de o specie diferita de a noastra, care are o lume proprie (mediu senzorial) diferita de a noastra si la care ii cerem sa se adapteze. Și noi trebuie sa ne adaptam, la randul nostru, gasind mijloacele de a invata felul in care comunica cainele nostru si cum ne percepe el lumea.
Cainele pe care il aveti creeaza o relatie unica cu fiecare membru al familiei, iar calitatea interactiunilor determina aceasta relatie. Cand va priviti cainele, vedeti un lup? Nu, cainele nu este nicidecum un lup, desi apartine tot speciei canide. Cainele vostru nu traieste cu obsesia de a va "domina". Studiile arata ca acest concept de dominare nu poate exista in interactiunile interspecifice (specii diferite). Relatia om/caine consta in echilibrarea interactiunilor. Daca inclinati balanta spre interactiunile pozitive (mangaieri, iesiri, recompense gustoase cand invata, incurajari verbale si, uneori, o atitudine neutra fata de el), cainele vostru va va aprecia si va va cauta. Daca, dimpotriva, o inclinati spre interactiunile negative, va va evita.  Totusi, cainele este cel ce hotaraste daca o interactiune este pozitiva, negativa sau neutra si daca va inclina balanta intr-o parte sau alta. Aveti datoria sa-l invatati tot ce nu stie inca sa faca, dar nu aveti dreptul sa va impuneti prin violenta fizica. Nu sunteti cel de care se teme, ci acela pe care il respecta, prin urmare, violenta si constrangerile fizice sunt inutile.
Schimbandu-va viziunea si invatandu-l regulile voastre de viata, diferite de la o familie la alta, veti trai alaturi de cainele vostru o adevarata relatie de calitate, bazata pe cooperare si schimburi.
Trebuie sa castigati increderea cainelui, sa aveti rabdare si sa fiti coerent in solicitarile si atitudinile voastre, sa fiti usor de citit si de inteles.
Cat priveste anumite deprinderi (gestionarea frustrarii si a plictiselii), cu siguranta sunteti contrarianti pentru el, dar, compensand acest fapt prin interactiuni pozitive, veti ramane un tutore, un calauzitor, un ghid de calitate.

 
 
Importanta educatiei cainelui
 
 
Un caine in salbaticie si-ar petrece 80% din timp cautand hrana, vanand, socializand cu alti caini si chiar cu oameni. Activitatile ce tin de toaletare precum si disconfortul creat de anumite patologii, dar si nevoia de a cauta zilnic hrana reduc timpul de interactiune al cainilor care traiesc in salbaticie. Aceasta imbogatire legata de adaptarea constanta a cainelui la mediu tinde sa dispara in cazul animalelor de familie care isi impart viata cu noi. Cainele va incerca sa compenseze absenta acestor indeletniciri prin ocupatii de interior, activitati extrem de neplacute pentru oameni (stricaciuni, latraturi, scormonit in gunoi, deschiderea dulapurilor, ciulirea urechilor la cel mai mic zgomot etc.). Comportamentele suparatoare nu sunt legate de viata in apartament, ci de lipsa de activitate, de plictiseala incercata de animal, de lipsa de adaptare la viata in oras, de deprinderi gresite sau de asocieri negative pe care le-a facut in mediul lui.  Putem spune ca sunt comportamente adaptative fata de situatii pe care nu reuseste sa le gestioneze emotional, iar aceste comportamente devin suparatoare in viata de zi cu zi a tovarasului sau, omul.
O educatie timpurie bine facuta, o munca personalizata si individualizata cu un profesionist, comportamente constante, priceperea voastra in comunicarea cu animalul si, mai ales, in alegerea unui caine adaptat stilului de viata pe care il aveti va vor permite evitarea neplacerilor. Reeducarea este mai suparatoare, mai costisitoare ca timp, energie si bani decat educatia timpurie. Un examen medical trebuie facut intotdeauna la veterinar, caci problemele de sanatate pot determina schimbari de comportament, asadar este important sa eliminati toate cauzele medicale.

Prejudecata:
Nu-mi pot lasa cainele la rude in timpul vacantelor pentru ca un caine nu are decat un singur stapan.
Gresit!
Un caine se poate adapta si poate crea o legatura de atasament cu o alta persoana atunci cand lipsiti. Aceasta legatura este esentiala. Daca nu ar avea decat o singura persoana de referinta, nu ar fi posibile adoptiile din adaposturi.

Uneori este greu sa fii stapanul unui caine de peste 30 kg, iar, daca aveti un caine negru, reactiile negative se pot accentua. Unele persoane par inspaimantate la vederea unui caine, uneori chiar intra in panica. Unii oraseni nu mai au nici un contact cu animalele, se tem de ceea ce nu cunosc. Din sistemele noastre educative lipsesc activitatile concrete ce permit intalnirea cu animalele care ne inconjoara.  Suntem in plin proces de pierdere a unei bogatii esentiale ce consta in a invata sa observam, sa citim, sa decodificam si sa comunicam cu animalele. Multi parinti le transmit copiilor teama lor, desi copiii sunt receptivi la limbajul animalelor. Apare, asadar, cinofobia (teama, panica, fobie de caini). Mass-media are, de asemenea, o mare influenta asupra imaginilor transmise: nu uitati niciodata ca in ceea vi se prezinta se pune accentul pe senzational si nu pe realitate.
Pentru cainii de tip molos – Ciobanesc de Berna, Bullmastiff, Mastiff de Tibet, Cane Corso, Dobermann etc. -, sau cainii clasificati drept periculosi – Pit Bull terrier, Amstaff, Caucazian, Ciobanesc de Asia centrala, Sarplaninac, va recomand folosirea unei zgarzi plate sau a unui ham intr-o culoare atragatoare (roz, fucsia, albastru deschis), a unui tricou cu mesaj amuzant sau a unei bandane care va permite imblanzirea imaginii cainelui vostru, iar vecinii il vor privi cu alti ochi. (rasele prezentate le puteti achizitona prin Interpets International – Vanzari Caini de rasa)
In calitate de stapan, aveti responsabilitatea si posibilitatea de a modifica starea de spirit a anumitor vecini datorita comportamentului pozitiv al animalului vostru si a atitudinii voastre respectuoase fata de celalalt.
Locatiile sezoniere sau imobilele cu destinatie turistica pot interzice prin contract prezenta unui animal de familie. Pentru orice alt tip de locuinta, indiferent de tipul de imobil (inclusiv cel mobilat) si de locator (privat sau public), nu se poate refuza prezenta unui animal de companie, decat in cazul cainilor din categoria celor considerati agresivi, daca nu sunt indeplinite criteriile legale.
Identificarea cainelui vostru este obligatorie. Daca trebuie sa va mutati, nu uitati sa faceti demersurile necesare pentru a comunica noua adresa. In cazul in care fuge, multi caini nu-si mai gasesc proprietarul deoarece informatiile nu sunt actualizate. Este important sa cunoasteti reglementarile in vigoare.
Identificarea cainilor este obligatorie inainte de cedarea animalului, cu titlu gratuit sau oneros.
Identificarea sta in sarcina persoanei care cedeaza.
Pentru a putea calatori in UE, cainele trebuie sa fie identificat printr-un microcip (transponder), sa fie vaccinati impotriva turbarii, sa aiba un pasaport european pentru animale de companie eliberat de un veterinar.

Pentru a fi siguri ca ati inteles bine elementele cheie ale unei vieti armonioase cu un caine in apartament, raspundeti la urmatoarele 10 intrebari:
1. Exista un lift in imobilul in care locuiti?
2. Aveti un loc de plimbare in apropierea locuintei?
3. Va veti lasa cainele singur mai putin de 8 ore pe zi?
4. Podeaua locuintei se curata usor? Da (gresie, linoleum) / Nu (mocheta, parchet)
5. Sunteti dispusi sa acceptati ca locuinta sa fie mai putin curata?
6. Apartamentul este bine amenajat si dotat ca nimic sa nu fie la indemana cainelui?
7. Aveti timp pentru cele minim 2 plimbari pe zi ale cainelui?
8. Daca trebuie sa recurgeti la serviciile unui profesionist, sunteti dispus sa prevedeti un buget pentru aceasta cheltuiala?
9. Aveti spatiu suficient (loc de culcare) in sufragerie pentru cainele vostru?
10. Aveti cum sa luati cainele cu voi cand sunteti plecati de acasa?

Daca raspundeti in majoritate "da": cunoasteti anumite constrangeri impuse de un caine crescut in apartament, puteti sa va asumati raspunderea.
Ati raspuns in majoritate "nu": va trebui sa va revedeti sau sa amanati proiectul, nu sunt indeplinite toate conditiile pentru a gazdui un caine in apartament.

Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/VanzariCaini/

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Viata unui caine la oras
Înapoi la cuprins