Du-te la conținut
Cainele si viata in apartament
*****
9. Cum sa invatati cainele sa-si faca nevoile afara
*****
 
Curatenia este prima lectie: este esentiala, mai intai de toate, pentru confortul vostru, deoarece cainele nu vede nici un neajuns in a-si face nevoile in casa. Impusa de om, aceasta deprindere nu prezinta nici un interes din punctul de vedere al cainelui.
Metoda de dresare este aceeasi pentru un pui ca si pentru un adult, dar acesta din urma are o capacitate de a se controla mai mare decat puiul, ale carui sfinctere nu au ajuns la maturitate.
Rase foarte usor de dresat sunt: Labrador, Border Collie, Ciobanesc Scotian Collie, Ciobanesc German.
Rase usor de dresat sunt: Bichon, Shih Tzu, Shar Pei, Teckel, Westie, Golden Retriever.
Rase mai greu de dresat sunt: Akita Inu, American Akita, Husky, Malamut de Alaska.
Rasele de mai sus le puteti achizitiona prin Interpets International - Vanzari Caini.
Nu folositi niciodata carpe, ziare, aleze, litiere sau alte suporturi care nu vor face decat sa va incurajeze cainele sa faca in casa. In ziua in care veti hotari sa eliminati aceste suporturi, se va duce dupa ele si, negasindu-le, se va usura pe covoare sau in locul in care doarme. In acest fel, nu veti face decat sa intarziati invatarea si, mai ales, sa creati confuzii in capul cainelui.
De indata ce puiul se trezeste, in orice moment al zilei, duceti-l afara. Nu uitati ca trebuie sa adulmece ca sa fie stimulat sa se usureze. Sa stiti, totusi, ca inainte de varsta de 3 luni, este mai bine sa evitati gazonul murdar unde merg sa se usureze toti cainii din cartier. Dar scoateti-l afara! Scoateti-l imediat ce a terminat de mancat. Faceti acelasi lucru cand a trecut printr-o emotie, dupa vizita unei persoane necunoscute, in urma unui moment de agitatie, aceste situatii trezesc in puiul vostru dorinta de a se usura in urmatorul sfert de ora.
Nu ezitati sa-l duceti in brate, pentru a evita orice accident in lift sau pe casa scarilor. Luati pungi ca sa adunati excrementele, dar si ceva de mancare ca sa-l recompensati de indata ce a facut afara. Asteptati sa termine inainte de a va duce mana la buzunar ca sa scoateti recompensele, cainii invata repede sa va citeasca gesturile, dar unii se opresc inainte sa fi terminat, prea grabiti sa primeasca recompensa.
Nu va jucati cu cainele, ca sa inteleaga ca prioritar este sa-si faca nevoile. Cum ajungeti afara, repetati o fraza de genul: „Fa pipi”. Cand a terminat, il puteti felicita spunandu-i: „Bravo, ai facut pipi” si sa-i dati premiul gustos. In cateva saptamani, veti avea un caine care va urina la comanda, ceea ce este foarte convenabil pentru ultima iesire de seara, la ora 21.
Stabiliti niste rutine, faceti lucrurile in aceeasi ordine, caci ritualurile ajuta invatarea. Nu intrati in casa imediat ce si-a terminat treburile, altfel cainele se va tine ca sa prelungeasca plimbarea.
Nu uitati ca animalul va avansa in ritmul lui, este greu sa fii precoce in asimilarea tuturor deprinderilor. Unii caini invata in doua luni, altii au nevoie de mai mult timp, pana la sase luni. Din punct de vedere anatomic, controlul muschilor ce le permite sa se tina nu este complet decat de la varsta de 4 luni. Este, asadar, inutil sa-l certati, sa-l bagati cu nasul in propriile dejectii. Cainii adulmeca mirosurile altor caini, pentru ei acestea sunt mesaje; daca va puneti cainele sa-si adulmece propriile mirosuri si-l pedepsiti, ce poate sa inteleaga? In afara de teama fata de voi si de a considera ca va purtati fara nici un sens, nimic!
Evitati intrecerile cu alti proprietari de caini care se felicita ca si-au dresat cainii foarte devreme; memoria este selectiva, iar, cand cainele a devenit adult, uitam deseori cat timp i-a luat sa invete. Durata de dobandire a acestei deprinderi depinde de individ si de conditiile in care este crescut: puii provenind dintr-un magazin de animale intampina mai multe greutati in a deveni curati, caci ei isi fac nevoile acolo unde dorm, se joaca si mananca; puii prefera materialele pe care le cunosc de la crescator; obisnuiti cu o suprafata tare, vor avea o slabiciune pentru gresia voastra. Toate aceste detalii sunt scoase in evidenta de conditiile de crestere a puiului vostru. Puii nascuti vara sunt adesea mai precoce, deoarece crescatorii ii scot in curte si voi insiva veti petrece mai mult timp afara cu puiul vostru.
Un caine care incepe sa nu isi mai faca nevoile noaptea este in curs de a asimila aceasta deprindere, deci sunteti pe drumul cel bun. Ca sa-l ajutati, dati-i ultima masa pe la ora 18, astfel ii veti putea controla mictiunile in timpul noptii.
Dar nu-i luati vasul cu apa seara, are nevoie sa bea, mai ales daca este hranit cu crochete, cu atat mai mult cu cat apartamentele sunt adesea foarte incalzite. Ar insemna sa-l privati de o nevoie esentiala. Fiti respectuos.
Si daca, in ciuda acestor sfaturi, va trebui sa curatati dupa el, izolati-l pentru a nu-l lasa sa se joace cu mopul, matura si ca sa nu calce in excremente. Simplificati-va munca!

Ce va trebui sa invatati cainele

Anumite dresaje sunt indispensabile si trebuie sa inceapa de la sosirea cainelui in mediul vostru de viata. Ceea ce ii veti cere ii este complet necunoscut si tineti cont de faptul ca nimic nu este innascut in el.
Integrarea cainelui de familie in oras este o prioritate. Imaginea de caine prietenos si bine educat, care nu deranjeaza cu nimic, pe care o va arata cainele vostru este dovada ca v-ati indeplinit principala misiune. Un caine care nu sare pe oameni in strada, care se va putea intersecta cu alti caini in lesa pentru a-i saluta sau a-i ignora, daca stapanul celuilalt caine nu doreste sa-si lase animalul sa intre in contact cu al vostru. Daca starea de calm a cainelui vostru o permite, il veti putea invata mersul prin oras fara lesa. Animalelor le place sa coopereze cu tovarasul lor om, nu este vorba despre ascultare, ci despre colaborarea care se obtine printr-o buna comunicare intre caine si voi. Educatia este timpul ce se scurge intre dresaj si asimilarea deprinderii. Toate aceste sedinte de dresaj trebuie sa fie insotite de educatorul si/sau specialistul in comportament canin, el va va ghida, va adapta si va personaliza munca, deoarece fiecare caine este un individ unic la fel cum este si familia voastra.

Va trebui sa-l invatati:
Sa-si faca nevoile afara;
Sa stea singur acasa;
Sa faca fata plictiselii;
Mersul in lesa;
Oprirea din mers;
Sa se obisnuiasca cu stergerea labelor;
Intalnirea cu alti caini in lesa;
Sa se simta in largul lui pe strada;
Sa se simta confortabil cu persoanele necunoscute;
Sa-si faca nevoile in rigola;
Sa astepte.

Va rugam sa ne urmariti si pe facebook la: https://www.facebook.com/VanzariCaini/

Interpet's International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Cum sa-l invatati sa-si faca nevoile afara
Înapoi la cuprins