Go to content

Rolul si eficacitatea adaposturilor - Cuvant de incheiere

Totul despre caini > Cainii si LegeaAdaposturile din ziua de azi - Incheiere


   Per total, atat adaposturile municipale, cat si cele non-profit spun ca cea mai buna metoda de a gasi casa potrivita pentru fiecare caine este formata din trei componente: asigurarea de suficienta miscare pentru caine, o buna potrivire intre stapan si caine si nu in ultimul rand, urmarirea evolutiei acestei relatii. Acest lucru inseamna mai mult timp petrecut pentru selectia animalelor inainte de oferirea lor spre adoptie si o munca mai intensa cu cainii care au probleme de comportament. Multe adaposturi au acum programe speciale de dresaj pentru cainii adolescenti sau pentru cei cu nivel ridicat de energie. Alte adaposturi dreseaza fiecare caine care le trece pragul - invatand cainii sa stea „in sezi” pentru a primi o recompensa sau sa dea labuta. Acest tip de dresaj este considerat a fi de ajutor pentru a face cainele mai placut de catre potentialii adoptori si sa ii permita acestuia sa se adapteze mai usor la noua sa casa.
   Pentru a putea sa potrivesca cat mai bine cainele cu viitoarea familie, adaposturile incearca sa afle cat mai multe despre caine. Se discuta cu familia care a renuntat la ei pentru a afla care au fost motivele pentru care acest lucru s-a intamplat, si petrec timp observand cainele insusi. Ei pot scrie aceste informatii pe carduri postate pe custi sau chiar le pot posta pe site-ul propriu sau pe site-ul Petfinder, www.petfinder.org. Atunci cand la adapost se prezinta persoane interesate sa adopte un caine, consilieri specializati se intereseaza in legatura cu lucrurile pe care le doresc de la viitorul lor caine. Doresc un partener pentru jogging sau il vor lasa destul de mult timp singur acasa? Sunt persoane active sau duc o viata destul de sedentara? Consilierii incearca apoi sa adapteze stilul de viata al acestor persoane cu cainele potrivit.
   In primele saptamani de dupa adoptie incep problemele: cainii isi fac din cand in cand nevoile in casa, musca, ciupesc, rontaie, toate acestea putand insemna finalul unei prietenii foarte frumoase. Multe adaposturi sunt la dispozitia oamenilor care au adoptat animale pentru a raspunde la intrebari in legatura cu dresajul si comportamentul animalelor. Unele chiar ofera cursuri de dresaj gratuite sau cu reducere. Exista chiar si adaposturi care impun dresarea cainilor cu foarte multa energie. Urmarirea evolutiei cainilor poate insemna vizite acasa dupa adoptie sau acces la o linie telefonica non-stop pentru probleme si ingrijorari.
   Adaposturile faciliteaza acum si procesul de „returnare” a unui caine in zilele sau saptamanile imediate dupa adoptie. Desi cei care se ocupa de adaposturi nu isi doresc sa fie nevoiti sa reprimeasca un caine in adapost, prefera ca acest lucru sa se intample din timp. inainte ca animalul sa capete obiceiuri proaste sau sa fie legat in curtea din spate. De asemenea, ei isi doresc ca fiecare familie sa plece acasa cu cainele potrivit pentru ei.
In studiul „Starea animalelor de companie din Europa” realizat de catre Purina in anul 2000, o treime dintre cei care au participat au raspuns ca nu isi castrasera animalele. Principalul motiv invocat a fost lipsa timpului. Alte motive au inclus dorinta de a reproduce cainele si varsta, cainele fiind prea mic.

Back to content