Go to content

Rolul si eficacitatea adaposturilor contemporane

Totul despre caini > Cainii si Legea


Adaposturile din ziua de azi


  Rolul organizatiilor pentru salvarea animalelor s-a schimbat in mod semnificativ in ultimii 30 de ani.   Acesta a migrat de la adaposturi municipale cu rol de depozite pentru animalele nedorite, unde marea majoritate a animalelor erau eutanasiate dupa cateva zile de stat in custi, spre adaposturile progresiviste, unde potentialii adoptori erau trecuti prin intregul proces atunci cand doreau un nou animal si ajungand la organizarea din zilele noastre. Desi exista multe adaposturi in diverse stadii ale acestei evolutii, multe dintre adaposturile progresiviste de astazi incearca sa isi regandeasca rolul si sa descopere un echilibru intre a gasi caminul portrivit si pur si simplu a gasi un camin pentru animale.
  In ceea ce priveste salvarea cainilor, exista inca o varietate mare atunci cand vine vorba de eficacitate. In unele tari, ca Romania -, cainii vagabonzi sunt pur si simplu adunati si eutanasiati atat prin metode umanitare, cat si prin unele mai putin umanitare, de la gazare la impuscare. Chiar si acum in Romania exista multe adaposturi care sunt doar locuri de „depozitare” pentru caini, inainte ca acestea sa fie eutanasiate. In unele zone rurale si zone urbane aglomerate cainii vagabonzii sunt inghesuiti in adaposturi suprasolicitate, predispusi la boli, atacuri si stres.
  Desi afluxul de organizatii private non profit a reprezentat un avantaj pentru animalele abandonate, a creat si un nou tip de oameni care abuzeaza de animale - asa numitii colectori care poate la inceput au intentii bune, dar intr-un final, devin coplesiti de necesitatile animalelor pe care nu le pot refuza.         Pana la urma, animalele ajung sa traiasca in conditii mai rele decat inainte - in custi murdare, fara hrana si apa, fara a fi plimbati sau socializati. Atunci cand aceste organizatii pentru „salvarea animalelor” sunt descoperite, oamenii legii gasesc carcase de caini in diverse stadii de descompunere si zeci sau sute de animale infometate si neglijate.
  Adaposturile municipale care inainte nu faceau nimic altceva decat sa adaposteasca animalele, acum le verifica, le prezinta publicului si, in masura posibilitatilor, le si dreseaza. Aceste adaposturi trebuie sa se supuna regulilor municipalitatii, fapt care nu este valabil pentru adaposturile private.     Deseori, adaposturile municipale functioneaza atat ca adaposturi pentru adoptii, cat si ca locuri de adapostire a cainilor vagabonzi sau a celor supusi carantinei. De asemenea, aceste adaposturi sunt limitate in ceea ce priveste intrebarile pe care le pot adresa persoanelor care doresc sa adopte un animal. Cu exceptia cazurilor in care o persoana admite actiuni ilegale, cum ar fi abandonarea unui animal sau, in unele orase, legarea cu lant a unui caine, adapostul nu ii poate impiedica sa adopte un animal. Cu toate acestea, multe dintre aceste adaposturi acorda o mai mare atentie pentru a gasi cainele potrivit stilului de viata al viitorului proprietar.
  In acelasi timp, multe dintre adaposturile private isi regandesc modul in care inter- actioneaza cu publicul. In loc sa prezinte o atitudine adversa fata de acesta, ele depun tot efortul pentru stabilirea de relatii cu publicul - lucreaza impreuna cu adoptorii in loc sa lupte impotriva lor. Multe dintre aceste adaposturi admit ca un proces intensiv de sortare a potentialelor familii pentru caini nu garanta ca se gasea caminul potrivit pentru caine, ba chiar mai mult, crea o relatie conflictuala intre potentialul adoptor si adapost. Era mult mai putin probabil ca persoanele care adoptau cainii sa vina la adapost pentru a adresa intrebari, sa lucreze cu acestea pentru a putea tine cainele, sau pentru a aborda adapostul atunci cand doreau sa mai adopte. De asemenea, era mult mai putin probabil ca aceste persoane sa doneze bani unor adaposturi care considearau ca ii tratasera nedrept. Acolo unde in trecut adaposturile cautau motive pentru a nu permite unei persoane sa adopte, acum cauta sa realizeze cea mai buna pereche. De exemplu, in loc sa refuze unei persoane sa adopte un caine pe motiv ca gradina acesteia nu are gard, acum fie ii propun acestuia sa construiasca un gard, fie ii recomanda adoptarea unui caine mai in varsta care poate realiza miscarea in mod adecvat in lesa.


Back to content