Du-te la conținut
Alegerea medicului veterinar

Medicul veterinar este principalul partener de ingrijire a
cainelui dumneavoastra, asa ca alegerea unuia potrivit nu este
o sarcina usoara. Alegeti veterinarul inainte sa aveti cu adevarat
nevoie de el. In cazul in care apare o urgenta, nu va trebui sa va
bazati pe o persoana pe care nu o cunoasteti. Alegerea in
avans a unui medic pentru cainele dumnevoastra este
importanta in special daca preferati o abordare holistica
atunci cand vine vorba de sanatatea cainelui dumneavoastra,
daca decideti sa nu il vaccinati anual, sau aveti un caine cu
nevoi speciale. Alegerea medicului veterinar potrivit implica
atat recomandari, cat si discutii personale.
O buna metoda de a obtine recomandari atunci cand alegeti un medic veterinar este "cuvantul vorbit". Daca va mutati intr-un oras nou, propriul dumneavoastra veterinar ar putea sa va recomande un coleg de acolo. Sau intrebati-va prietenii, vecinii si colegii de serviciu in legatura cu veterinarii, cereti informatii despre ce le place la spitalul respectiv si chiar ce nu le place. O recomandare de la o persoana in care aveti incredere este un bun punct de inceput.
Un veterinar bun va poate oferi tipul de ingrijire pe care il doriti. Unele dintre intrebarile pe care trebuie sa le puneti sunt: Este aceasta o clinica high-tech sau un cabinet de familie? Voi primi, daca este nevoie, trimiteri catre medici specialisti? Are servicii de ingrijire de urgenta?
Alegerea spitalului veterinar depinde de ce este mai important pentru dumneavoastra. Cautati unul care va satisface nevoile, care ofera nivelul de ingrijiri pe care il doriti, care are angajati prietenosi si bine instruiti si un medic.
Familiile europene cheltuiesc in medie 261 euro pe an pentru ingrijirea veterinara. Cheltuiala medie pentru un caine este de 178 euro. In ceea ce priveste casele cu caini, media este de 1,6 caini pe familie.
 Atunci cand aveti numele catorva veterinari, stabiliti intalniri cu ei pentru a discuta si a face un tur al spitalului sau cabinetului. Intervievati mai multi veterinari si intrebati-i despre conceptia lor in legatura cu lucruri care sunt importante pentru dumneavoastra, cum ar fi parerea lor in legatura cu dietele crude sau cu mancarea de casa, sau cat de des recomanda vaccinarea. Turul spitalului si intalnirea cu veterinarul si angajatii spitalului/cabinetului va vor ajuta sa luati decizia corecta. Nu orice spital - chiar daca este unul foarte bun - va fi potrivit pentru oricine.
S-ar putea sa existe momente in care veti dori o a doua opinie sau va trebui sa vizitati un specialist. S-ar putea sa va placa foarte mult de medicul dumneavoastra, dar sa doriti pur si simplu o alta perspectiva. Nu este nimic rau in acest lucru. Este in regula sa il intrebati pe propriul veterinar in legatura cu o recomandare. Un veterinar bun va fi multumit sa va trimita la un specialist, si s-ar putea sa faca acest lucru in mod automat in cazul unui diagnostic serios. O alta optiune este sa cereti o recomandare de la un prieten sau coleg de munca care are un animal cu probleme asemanatoare.

Alegerea Medicului Veterinar

Veterinarul va fi un partener pe viata, care va va ajuta sa intretineti sanatatea cainelui dumneavoastra. Alegeti-l cu grija. Invatamantul superior de Medicina Veterinara generala dureaza 6 ani. Pentru a avea o specializare, de exemplu in animale de companie, ar mai trebui absolviti inca 6 ani! Acest lucru nu o fac 99% dintre veterinarii din Romania. Aceasta este prima cauza a proastei pregatiri profesionale. A doua cauza este ignoranta si aroganta lor. Din pacate mult proprietari de caini isi plang animalele de companie pierduti din cauza acestor medici veterinari prost pregatiti. Deci atentie mare cum va alegeti veterinarul!
Medicul veterinar este o persoana cheie in viata cainelui dumneavoastra, asa ca este important sa gasiti unul cu care va simtiti bine, in vreme ce luati in considerare si aspecte cum ar fi cat de comod va este accesul si costurile, iata cateva sfaturi care sa va ajute la luarea deciziei: Cereti recomandari de la persoane in care aveti incredere.
Contactati asociatia profesionala pentru recomandari.
Cereti sa faceti turul clinicii pe care va ganditi sa o alegeti.
Uitati-va ca aceasta sa fie curata si organizata.
Verificati daca iluminarea este buna si echipamentul este modern.
Alegeti un veterinar cu care va simtiti bine.
Alegeti un veterinar care este dispus sa va raspunda la intrebari si care este bland cu cainele dumneavoastra.
Acreditarile medicului trebuie sa includa absolvirea unei facultati de medicina veterinara acreditata.
Angajatii clinicii ar trebui sa fie prietenosi si atenti.
Orele de program, locatia si locul de parcare ar trebui sa va fie pe plac.
Luati in considerare si daca exista posibilitatea programarilor in aceeasi zi si a vizitelor neasteptate la medic.
Ar trebui sa fie disponibile si servicii de urgenta.
Cabinetul/clinica ar trebui sa poata face fata problemelor medicale serioase, care implica si spitalizare peste noapte.
Pe timpul noptii si atunci cand spitalul este inchis ar trebui sa existe cineva de garda.
Cainii si pisicile ar trebui tinute in locuri separate.
Intrebati daca clinica ofera reduceri pentru pensionari, pentru mai multe animale sau orice alt fel de reduceri.
Tarifele ar trebui sa se potriveasca bugetului dumneavoastra.

Vaccinarile unui caine

 Prima decizie pe care trebuie sa o luati atunci cand vine vorba de sanatatea cainelui dumneavoastra este sa stabiliti programul de vaccinare. Din fericire, multe dintre bolile infectioase canine care in trecut faceau ravagii in populatia de caini pot fi acum prevenite prin vaccinari sau tratamente medicamentoase. Bolile infectioase sunt provocate de virusuri, bacterii, lungi si paraziti interni.

Vaccinarea cainelui

Vaccinarea anuala obisnuia sa fie standardul, dar acum veterinarii au ajuns sa considere ca vaccinarile prea frecvente pot duce la probleme de sanatate. Noile recomandari pentru vaccinare includ spatiererea in timp a vaccinurilor si reducerea numarului acestora.

Ce este un vaccin?

Vaccinurile contin substante denumite antigene care stimuleaza raspunsul sistemului imun, protejand cainele impotriva expunerii ulterioare la acea boala. Procesul injectarii unui vaccin se numeste vaccinare. Prima decizie medicala in ceea ce priveste cainele are in vedere vaccinarea.
Cainii sunt vaccinati impotriva jigodiei, hepatitei virale sau adenovirusului, leptospirelor, parainfluenzei, parvovirusurilor, turbarii si coronavirusului. In trecut, se realizau vaccinuri plurivalente, care actionau impotriva tuturor acestora, denumite DHLPPC sau DALPPC. Astazi, datorita ingrijorarilor ca prea multe vaccinuri vor suprasolicita sistemul imun, unii proprietari si veterinari decid sa le faca individual, doar unul
sau doua in acelasi timp.
Marea majoritate a specialistilor sunt de acord ca asa numitele vaccinuri de baza - jigodie, adenovirus, parvovirus si turbare - sunt esentiale pentru toti cainii. Administrarea altor vaccinuri cum ar fi acelea pentru lcptospiroza, coronavirus, giardia. bordetella, parainfluenza si boala Lyme ar trebui sa fie administrate doar cainilor care chiar sunt expusi riscului de a contracta aceste boli.  In cazul bolii Lyme, de exemplu, este mult mai eficient sa se controleze populatia de capuse. A existat o perioada cand medicii veterinari incetasera sa administreze vaccinul pentru leptospire pentru ca existau caini care aveau o reactie adversa la acesta, dar acum a fost dezvoltat un nou vaccin care se crede ca va reduce aceste probleme.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Înapoi la cuprins