Du-te la conținut
Cainele rural, suburban sau urban


 Unele rase, sau chiar indivizi, sunt mai potrivite pentru viata la oras, respectiv zona rurala sau suburbana. Multi dintre cainii de turma, de exemplu, sunt foarte dificil de crescut la oras. Sunt mari si puternici, iar o casa micuta poate insemna inghesuiala mare si multa sticla sparta. Cainii de paza sunt foarte suspiciosi si teritoriali, astfel incat pot reprezenta o problema in apartament sau la locurile de joaca pentru caini, unde sunt aproape de straini. Ei nu fac nimic altceva decat sa isi indeplineasca slujba, dar vecinii nu ii vor aprecia latraturile si vor fi cam speriati de un caine de 75 de kilograme care ii maraie in lift. Pe de alta parte, cainii mici de companie s-ar putea sa nu fie alegerea ideala pentru zona rurala. Exista pericole din partea pradatorilor, vremii extreme si terenului accidentat. Pe langa acestea, cainii mici s-ar putea sa fie complet dezinteresati de viata la tara. Asa ca tineti minte ca un Pomeranian nu va fi un companion prea bun la ferma, iar un ciobanesc Maremma s-ar putea sa nu fie chiar alegerea potrivita pentru un complex de apartamente.
 Mai exista si alte aspecte. Proprietatile mari rurale nu au in general imprejmuire prea sigura. Acest lucru nu reprezinta o problema cu un Labrador in varsta de 12 ani, dar un exemplar mai tanar si mult mai activ se va aventura si ar putea fi ranit sau omorat de animalele salbatice, trafic, fantani neacoperite, otrava, capcane pentru animale, sau oricare alte pericole.
Cainii care se descurca cel mai bine in zonele rurale se nasc cu instinctul de vanatoare sau cel de caine ciobanesc. Cu toate acestea, instinctele lor ii fac sa urmareasca animalele din turme, iar marea majoritate a comunitatilor agricole permit proprietarilor sa impuste orice caine care le hartuieste turmele.
Daca traiti intr-o zona rurala, chiar una in care nu este impusa nicio lege legata de lesa, faceti-va dumneavoastra si cainelui dumneavoastra o favoare si instalati un mic gard bun in jurul proprietatii pentru a va asigura ca acesta nu va crea probleme atunci cand este singur pe afara.
 Marea majoritate a cainlor se descurca de minune in zone suburbane sau cartiere rezidentiale. unde casele au curti mari, exista distanta intre proprietati si destule parcuri. Acest tip de cartiere poate fi casa pentru multe rase de caini de la micii Yorkshire, care isi petrec marea majoritate a timpului in bratele proprietarilor lor, pana la Rottweileri si Ciobanesti germani care vor alterna intre perioade de joaca in gradina si un somn bun langa canapea.
 Cainii de companie sunt cei mai buni caini pentru zonele urbane datorita dimensiunilor lor mici, naturii lor amabile, nevoilor ceva mai reduse de exercitii care sunt ideale pentru un spatiu mai restrans, unde vin in contact cu multi oameni si caini. De asemenea, cainii mici au nevoie de mai putin spatiu in casa dumneavoastra (cosul de dormit, paturica, spatiul de joaca si castroanele sunt de dimensiuni mai reduse) si produc mai putine deseuri. Aceste lucruri ar putea parea marunte, dar pot deveni o problema in cazul cainilor de apartament care nu au acces la o zona exterioara unde sa isi faca nevoile.
 Cainii de vanatoare, cainii ciobanesti si cainii de paza pot fi animale bune de crescut intr-o zona rurala. Cainilor din aceste rase le place sa umble prin paduri si sa ajute in treburile de la ferma, avand in acelasi timp si energia, priceperea si stratul protector de blana pentru a face fata unei zile de munca. S-ar putea spune chiar ca sunt mai fericiti decat semenii lor din zone urbane datorita nevoii lor sporite de miscare care in zonele rurale este indeplinita.
 Cainii care au nevoie de un periaj frecvent nu sunt chiar cea mai buna alegere pentru zonele rurale. La tara, cainii pot sa se murdareasca foarte usor: tavalindu-se langa animale moarte, ciulini de prin tufisuri, diferite crengute, fire de iarba sau ace de pin care le pot intra in urechi sau labute. Rasele de caini crescuti pentru exterior au mai multa protectie impotriva scaietilor si trebuie sa recunoastem ca este mai usor de spalat si pieptanat un Labrador dupa o intalnire cu un sconcs decat, sa zicem, un Samoyed.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins