Du-te la conținut
Cainii si dezastrele

Atunci cand se produce un dezastru, reactia normala este cea de panica. Pentru a va proteja membrii familiei, fie ei umani sau canini, pastrati-va calmul pana cand toata lumea este in siguranta.
In eventualitatea unui cutremur, cel mai sigur loc este in cadrul unei usi. Acest lucru este valabil si pentru cainele dumneavoastra. Atunci cand nu vine la chemarea dumneavoastra, nu plecati sa-l cautati - veti risca sa fiti amandoi raniti. In cazul in care trebuie sa parasiti casa, incercati sa gasiti o lesa si sa i-o puneti pe drum. Pastrati lese la fiecare dintre iesirile din casa, astfel incat in eventulalitatea in care nu aveti timp sa ajungeti la trusa de dezastre, la cusca, sau la lesa obisnuita a cainelui, nu va trebui sa cautati prea mult sau sa parasiti casa fara a avea cainele in siguranta sub control.
In San Mateo, California, departamentele de pompieri sunt echipate cu masti de oxigen special concepute pentru caini si pisici. Mastile care sunt de patru marimi ajuta la resuscitarea animalelor afectate de inhalarea fumului. Doua organizatii locale au implementat programul incepand cu anul 2003.
In cazul in care sunteti evacuati, nu lasati niciodata cainele in casa. Conform FEMA, daca nu luati cainele cu dumneavoastra atunci cand sunteti evacuati, exista foarte multe sanse ca acesta sa nu supravietuiasca. Cu toate acestea, daca nu puteti sub nicio forma sa il luati cu dumneavoastra, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a-i spori sansele de supravietuire. Tineti cainii intr-o camera cu acces la apa potabila si departe de pericole cum ar fi sticle si geamuri care se pot sparge, rafturi cu carti care nu sunt fixate, si rame mari de tablouri.
Daca exista riscul producerii de inundatii, tineti cainele in camere care au mobila inalta pe care s-ar putea sui. Puneti in fata casei un semn mare intr-un loc usor vizibil prin care sa anuntati ca in casa se afla cainele dumneavoastra. Inauntru lasati informatii legate de acesta: nume, medicamente, temperament, locul unde ati fost evacuati si instructiuni de hranire. Contactati adapostul local de animale pentru a incerca sa va evacuati cainele. Daca trebuie sa va parasiti cainele, incercati sa il calmati cat mai mult posibil lasandu-i lucrurile familiare, cum ar fi paturica sau jucaria favorita.
Din nou, nu va parasiti cainele decat daca nu exista absolut nicio alta solutie. Parasirea cainelui in casa in cazul unei evacuari nu este deloc recomandata.

Evacuarile

Multi oameni isi pierd cainii pentru ca sunt fortati sa paraseasca o casa in flacari sau inundata fara acestia. Asa ca imediat ce posibilitatea evacuarii apare, pregatiti-va pentru aceasta. In cazul incendiilor, inundatiilor si vijeliilor, o evacuare voluntara este absolut necesara cat mai repede cu putinta. Atat cainii, cat si pisicile pot fi greu de prins in cazul unei evacuari iminente. Daca vi se acorda cinci minute pentru a va parasi casa, prinderea cainelui se poate dovedi dificila. Asa ca imediat ce exista cea mai mica indicatie de o posibila evacuare incepeti sa va pregatiti. Strangeti toate animalele in aceeasi camera impreuna cu trusele pentru dezastre, lese si custi.
Pregatiti-va si dumneavoastra pentru plecare; pregatiti masina si fiti gata de plecare in orice moment. Imediat ce se anunta evacuarea, puneti-va in miscare. In vreme ce persoanele fara animale s-ar putea sa opteze sa stea cat mai mult posibil inainte de a-si parasi caminele, proprietarii de animale nu au acest lux. Evacuarea impreuna cu cainii este mult mai dificila decat fara acestia.
In cazul in care nu trebuie sa evacuati casa in urma unui dezastru, exista anumite masuri de precautie care trebuie luate in zilele de dupa un dezastru. Deoarece cainii s-ar putea sa fie speriati sau stresati, asigurati-va ca sunt in siguranta in orice moment. Noi mirosuri, peisaj schimbat sau panica s-ar putea sa ii faca sa fuga. Chiar si cainii disciplinati pot sa se manifeste neasteptat atunci cand sunt speriati.

Calamitatile

  O alta parte nefericita a vietii o reprezinta dezastrele sau calamitatile naturale sau intentionate. La fiecare viata umana afectata de un dezastru, cum ar fi un incendiu, inundatii, vijelii sau explozii, sunt afectate si multe vieti de animale. Nu puteti face nimic pentru a preveni un dezastru natural, dar puteti fi pregatiti pentru a actiona in cel mai bun mod posibil. Multe orase iau acest lucru in considerare acum si includ animalele de companie in planurile de raspuns in caz de calamitati. Cu toate acestea, prioritatea pompierilor este salvarea de vieti omenesti si a structurilor, asa ca, in mare, sunteti responsabili de viata cainelui dumneavoastra. Multe orase au divizii care se ocupa cu controlul animalelor sau organizatii care vor ajuta la salvarea animalelor in caz de dezastru, dar ajutorul din partea acestora s-ar putea sa vina tarziu. Fiti pregatiti ca in caz de calamitate sa ajutati toate animalele pe care le aveti in grija.
La fel ca in cazul urgentelor personale, cheia supravietuirii cainelui dumneavoastra este sa fiti pregatiti. In caz de cutremur sau vijelii, s-ar putea sa nu aveti apa sau electricitate timp de ore sau chiar zile intregi. Este vital sa aveti provizii de apa si hrana pentru cel putin trei zile atat pentru dumneavoastra, cat si pentru cainele dumneavoastra. Depozitati intr-un loc sigur o punga suplimentara de cinci kilograme intr-un container etans si zece litri de apa special pentru cainele dumneavoastra. Schimbati mancarea si hrana din cand in cand pentru a fi siguri ca sunt mereu in termen de garantie.
Multe adaposturi pentru urgente nu primesc animale, asa ca nu va puteti baza pe ele pentru a va adaposti atat pe dumneavoastra, cat si pe cainele dumneavoastra. O idee buna este in acest caz sa aveti o locatie de rezerva pregatita pentru cainele dumneavoastra in caz de dezastru. Aceasta poate fi casa unui prieten sau a unui membru de familie, sau poate fi o pensiune sau un cabinet veterinar. Deoarece un
dezastru ar putea afecta o zona de zeci de kilometri patrati, este bine sa aveti alternative in cazul in care prima optiune este afectata, de asemenea, de dezastru.
Chiar daca in mod normal nu aveti o cusca pentru cainele dumneavoastra, este bine sa aveti totusi una la indemana. Multe adaposturi cer ca animalul sa fie in cusca, iar un caine in cusca este mai sigur decat unul in lesa. Fiti siguri ca se simte in largul lui in cusca, obisnuindu-l cu aceasta prin oferirea de recompense cand este in interior.
In cazul in care nu puteti sa va luati cainele la adapostul local, iar locatia de rezerva nu poate fi folosita, este bine sa aveti o lista cu solutii de rezerva. Acestea pot include adapostul de animale local, sau societatea care are grija de bunastarea animalelor din zona dumneavoastra; nume si numere de telefon ale hotelurilor/motelurilor care primesc si animale; nume si numere de telefon ale prietenilor si rudelor care sunt dispusi sa adaposteasca animalul daca este necesar.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins