Go to content

Comunicarea intre caini

Totul despre caini > Cum sa comunici cu cainele tau  Relatia dintre caini si oameni este cu adevarat unica. Ea dureaza de 100.000 de ani, de la inceputurile procesului de domesticire. Astazi, abilitatea noastra de a comunica eficient cu cainii a determinat dresarea lor in vederea indeplinirii unei serii de roluri ce ne vin in ajutor, precum si a transformarii lor in tovarasi mult iubiti.


Comunicarea canina


   Cainii sunt animale de companie preferate de foarte multe persoane si datorita mostenirii lor genetice. Toti cainii domestici din zilele noastre sunt urmasi ai lupului cenusiu, care este din fire o specie foarte sociabila. Ca urmare, cainii insisi s-au adaptat bine la trecerea la un alt tip de haita, cel al familiei umane. Desi noi, ca specie, depindem astazi in primul rand de capacitatea de articulare in scopul comunicarii, cainii au dezvoltat un sistem mai complex de interactiune, bazat foarte mult pe celelalte simturi, in special pe cel al mirosului. Limbajul corpului este si el important pentru a indica dispozitia, oferind o surprinzator de sofisticata metoda de exprimare.
   Satisfactia, nemultumirea, avertizarea, teama si agresivitatea: toate acestea, precum si alte stari emotionale, sunt transmise de caine prin limbajul corpului. Abilitatea de a recunoaste si a interpreta aceste semnale este esentiala pentru orice stapan care doreste sa inteleaga comportamentul cainelui sau si nu necesita vreun talent special, ci doar simpla observare.      Invatarea acestui limbaj aduce o serie de avantaje practice semnificative, care va permit sa comunicati mai eficient cu patrupedul dumneavoastra. Veti invata sa:
   • Distingeti miscari subtile ale urechilor, lucru care va comunica faptul ca este constient de comportamentul sau necorespunzator.
   • Descoperiti cand patrupedul dumneavoastra este plictisit si predispus la stricaciuni si cum sa evitati distrugerile pe care vi le-ar provoca in casa.
   • Invatati regulile simple ale jocurilor amuzante care va vor face placere dumneavoastra si cainelui.
   • Invatati de ce catelusul „cerseste” si cum sa impiedicati aceasta atitudine sa se repete in mod frecvent.
   • Apreciati ce anume i-ar putea provoca teama cainelui dumneavoastra si cum sa-i diminuati angoasele.
   • Savurati timpul petrecut impreuna, intelegand din reactiile cainelui cand doreste sa se joace sau cand se multumeste doar sa fie mangaiat.
   • Hraniti cainele astfel incat mesele sa nu devina un motiv de manifestare a agresivitatii.
   • Evitati ca patrupedul dumneavoastra sa devina o pacoste pentru vecini din cauza faptului ca latra atunci cand nu sunteti acasa.
   • Intelegeti de ce patrupedul dumneavoastra face mizerie in casa in repetate randuri si cum poate fi dezvatat de acest obicei.
   • Va dati seama atunci cand cainele dumneavoastra este gata sa sara la bataie.
   • Va dati seama de ce un caine batran nu reuseste uneori sa stea linistit pe timpul noptii.
   Desi dresajul se numara printre indatoririle esentiale ale unui stapan responsabil, este dificila realizarea cu succes a acestuia fara a intelege cum isi vede un caine propria lume. Doar intelegandu-i limbajul il puteti integra pe deplin in familie si puteti depasi dificultatile care este posibil sa apara chiar in procesul de dresare. Construind un dialog cu cainele dumneavoastra, va veti bucura si mai mult de compania lui, stiind ca aceasta relatie este benefica si pentru el. Intelegerea comportamentului cainelui va permite sa comunicati mai eficient cu animalul dumneavoastra de casa, ceea ce lui ii da un sentiment mai profund de siguranta, avand ca rezultat cresterea atasamentului fata de dumneavoastra.

Back to content