Du-te la conținut

Convietuirea cainilor cu alte animale de casa si persoane
 
Cainii de vanatoare gonitori precum Beagle se situeaza in randul celor mai sociabili caini, stramosii lor fiind tinuti in haite. Aceasta inseamna ca raspund bine la companie, fiind energici si toleranti din fire, si se simt bine in mediul familial. Pe de alta parte, tind sa isi faca lor pe plac, aceasta trasatura devenind in mod special vizibila in timpul plimbarilor. Cainii de vanatoare gonitori se situeaza in randul cainilor cel mai dificil de dresat pentru ca au in firea lor o componenta puternica de independenta. Cu toate acestea, ei se inteleg bine impreuna si disputele sunt rare, chiar si in timpul meselor.
In casa, caracterul sociabil natural al unui caine de vanatoare gonitor poate duce la o stransa legatura dintre un catel si o pisica, in special daca ambii sunt obtinuti la o varsta frageda, permitandu-le sa creasca impreuna. Aceasta legatura se poate extinde pana intr-acolo incat sa-si imparta spatiile de somn.
Unii caini se multumesc cu spatii relativ ingradite, in timp ce altii se vor simti mai bine cu mai mult spatiu la dispozitie. Diferentele pot fi intelese comparand descendenta raselor respective. Micul Cavalier King Charles Spaniel, de exemplu, a fost crescut ca un caine care se tine in brate, pentru a trai aproape de oameni, in timp ce multe dintre rasele actuale de caini de talie mai mare au o descendenta mai atletica. Acest fapt este exemplificat de catre dalmatieni, care au o mare rezistenta datorita dezvoltarii lor drept eleganti insotitori de trasuri. Aceasta rasa a fost crescuta pentru a alerga pe distante lungi pe langa trasurile nobililor. Acesti caini au nevoie de mai mult spatiu si mai multa miscare decat oricare dintre rasele de jucarie.
Nu toti cainii se inteleg cu semenii lor din aceeasi rasa - printre cei cu personalitatile cel mai putin sociabile sunt incluse multe rase de terrieri. Unele dintre acestea au fost crescute in trecut pentru a participa la luptele de caini si, desi crescatorii s-au concentrat asupra eliminarii acestui comportament agresiv nedorit din pedigree-ul lor, gradul de toleranta fata de semenii din aceeasi rasa este variabil. Dificultatea o reprezinta dorinta instinctiva de a fi cainele dominant. Astfel este mult mai probabil sa apara confruntari, nici unul dintre caini ne fiind dornic sa se retraga.
Cainii vor recunoaste ora din zi la care o persoana se intoarce acasa de la scoala sau de la munca si va astepta acest moment. Asa cum un pui va sari pe mama lui pentru a-i cere mancare din gura, la fel un caine va sari pe stapanul sau pentru a obtine atentie sau recompense. In cazul in care cainele a fost lasat singur o vreme, acest comportament poate fi in mod gresit incurajat deoarece cainele va fi hranit sau scos la plimbare in acest moment. Nu hraniti si nu va jucati imediat cu cainele cand va intoarceti acasa, astfel incat sa nu asocieze aceste recompense cu salutul sau.
Nu luati obiceiul de a permite cainelui dumneavoastra sa sara pentru a va intampina. Aceasta poate conduce usor la situatia in care, in timpul plimbarii, cainele dumneavoastra va sari pe straini carora le poate fi frica de caini. Cainele dumneavoastra ar putea de asemenea sa tranteasca accidental un copil, ceea ce l-ar putea rani sau speria pe acesta din urma.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins