Du-te la conținut

Cum isi folosesc cainii ochii si auzul pentru a comunica

Cainii isi folosesc privirea pentru a confirma mesaje de la alte simturi mai ascutite. Ei vad miscarea mai clar decat oamenii si pot vedea in ceea ce noua ne pare a fi intuneric total, desi vederea lor color este de departe mult mai putin precisa decat a noastra. Isi folosesc de asemenea ochii pentru a exprima emotii, dar chiar si o privire fixa poate avea mai multe intelesuri.
Cainii transmit mesaje clare altor caini prin intermediul ochilor, desi aceste semnale s-ar putea sa nu fie atat de usor de descifrat de catre oameni. Contactul vizual stabileste imediat rolurile aferente cainilor atunci cand se intalnesc, cainele dominant mentinandu-si privirea fixa, in timp ce cainele supus isi intoarce privirea. Intoarcerea privirii transmite un mesaj clar celuilalt caine: poate trata indiferenta, teama sau supunere. Aceste semnale sunt asociate cu postura cainelui pentru a-i transmite intentiile. Totusi, folosirea contactului vizual poate fi diferita intre oameni si caini: cainele invata ca un om care-l priveste fix nu este amenintator si se va uita si el fix la stapanul sau, cu incredere. Dar fiti atenti la o privire fixa, puternica sau intensa, care este un semn de agresivitate iminenta.
Privirea fixa este de obicei un semn de dominatie asupra altui caine. De obicei, cainii privesc fix daca sunt nesiguri in legatura cu o situatie, urmarind indeaproape un rival inainte de a reactiona.
Clipitul din ochi este o tactica de calmare folosita pentru a detensiona o situatie.
Un caine cu ochii pe jumatate inchisi este multumit si relaxat - atitudine ce se poate observa de obicei cand sunt mangaiati.
Cainii transmit o gama de emotii cu ajutorul ochilor, ochii larg deschisi insemnand teama sau ca sunt pe neasteptate inspaimantati, privirea fixa in gol inseamna ca sunt plictisiti sau privirea intr-o parte indica timiditate sau ca sunt jucausi.
Desi cainii se obisnuiesc cu privirile propriilor stapani, o privire fixa din partea unui strain, in special al unui copil, poate fi perceputa ca amenintatoare pentru caine. Este intotdeauna recomandabil sa nu priviti fix cainii necunoscuti.
Este important sa intelegem cum vad cainii pentru a aprecia viziunea lor proprie asupra mediului in care traiesc, care la randul lui le influenteaza reactiile, in special in timpul jocului. Cainii au doua tipuri de celule, cunoscute ca bastonase si conuri, prezente pe retina. Bastonasele reactioneaza in conditii de slaba iluminare si le-au permis stramosilor cainelui sa vaneze la amurg si rasarit, cand prada lor era cel mai activa. Cainii au mai putine celule conuri care sunt folosite pentru vederea color. Aceasta explica de ce cainii pot urmari pe o distanta considerabila o minge aruncata, dar au probleme in a vedea mingea de aproape. Cainii de asemenea poseda un alt mecanism care le imbunatateste vederea pe timp de noapte. Acesta este un strat reflectorizant, cunoscut sub numele de "tapetum lucidum", in fundul retinei. Acesta este motivul pentru care ochii cainilor vor straluci in intuneric daca sunt prinsi intr-un fascicul de lumina. Pozitia ochilor la caine variaza in functie de rasa si aceasta le influenteaza campul vizual, desi vederea periferica a tuturor cainilor este mult mai buna decat cea a oamenilor.

Perceperea auditiva a anumitor semnale

Cainii pot auzi sunete la o frecventa mult mai inalta decat oamenii. Auzul lor fin a fost folosit in mod traditional pentru vanat. In zilele noastre, stapanii pot folosi auzul ascutit al cainelui lor, invatandu-l sa-i alerteze in legatura cu potentiali intrusi, iar cainii pot fi de asemenea dresati pentru a-si ajuta stapanii cu deficiente auditive.
Abilitatea cainelui de a auzi bine este mostenita de la stramosii sai, al caror auz fin i-a ajutat la vanatul prazii. Urletul atragea de asemenea atentia haitei asupra tovarasilor rataciti - urletele lor de frecventa inalta puteau fi auzite chiar pe distante mari in salbaticie.
Auzul se dezvolta de obicei la caini la varsta de 2-3 saptamani. La caine, forma urechii amplifica sunetele. Stapanul unui caine poate folosi fluiere speciale pentru caini, al caror sunet nu poate fi auzit de catre urechile noastre, dar care va chema inapoi un caine daca nu mai este in campul nostru vizual. Cainii pot fi dresati destul de usor sa recunoasca notele particulare de chemare scoase de catre stapanul lor cu unul dintre aceste fluiere. Cainii pot fi de asemenea dresati sa ajute persoanele cu deficiente auditive, alertandu-i, de exemplu, atunci cand este cineva la usa sau cand suna telefonul.

Dificultati de auz

Desi toti puii sunt surzi in primele doua saptamani dupa nastere, este posibil sa sufere de surditate permanenta – de exemplu Dogul Argentinian. Nu este mereu usor de stabilit daca un pui este afectat deoarece el isi poate ascunde aceasta deficienta destul de eficient. El se va baza pe alte simturi si isi va urma fratii, parand sa reactioneze la sunete. Cel mai probabil indiciu este incapacitatea lui de a raspunde atunci cand este strigat. Din pacate, pentru cazurile de surditate congenitala nu exista tratament disponibil. Adoptarea unui pui cu deficiente auditive poate ridica probleme neprevazute. Inainte de a dresa un catel surd sa-si faca nevoile afara, stapanul va trebui sa-si invete cainele sa raspunda la semnalele facute cu mana. Va trebui sa se apeleze si la alte metode pentru a obtine atentia cainelui, precum fluturarea unei lanterne, si va fi nevoie de o atentie speciala in preajma traficului pentru a proteja cainele sa nu fuga, dat fiind ca nu aude zgomotul.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins