Du-te la conținut

Cum se exprima cainii in mod firesc

Aflati fata in fata, cainii se bazeaza pe expresiile faciale pentru a-si sublinia latratul. In acest scop, pozitia buzelor este foarte importanta si indica daca un caine se afla intr-o dispozitie agresiva, daca este posibil sa se lanseze intr-un asalt sau daca doar isi avertizeaza asa-zisul adversar. Intensitatea expresiei cainelui este data de muschii faciali.
Cainele dominant va cauta sa-si intimideze rivalul in disputele pentru mancare, abordandu-l cu incredere de sine, cu scopul de a-l forta sa se retraga.
Multi caini ciobanesti, in special din rasa Border Collie, par sa posede abilitati innascute de convingere a oilor sa mearga asa cum li se cere doar prin pozitia pe care o adopta si privirea fixa, cunoscuta drept "cautatura". Aceasta abilitate instinctiva deriva din trecut, cand stramosul lor, lupul, vana prada. Lupul isi fixa cu privirea prada, afirmandu-si statutul dominator inainte de a ataca. Oamenii au crescut caini Border Collie, adaptand aceasta serie de ritualuri de vanatoare astfel incat sa dea rezultate la ferme. Cainele manevreaza si conduce oile si vitele la fel cum un lup si-ar urmari prada si ar aduce-o unde doreste. Cu ajutorul privirii sale intense si lasandu-se la pamant, cainele intimideaza turma si o determina sa fuga, indrumand-o conform instructiunilor fermierului. Desi de obicei cainii Border Collie sunt predominant negri, pot avea si o zona mai mare de blana alba: aceasta face ca expresiile faciale ale cainelui sa fie mai usor de citit, o abilitate vitala pentru cainii ciobanesti. Capacitatea de munca a cainilor din rasa Border Collie si similaritatea cu expresivul lor stramos inseamna ca oamenii ii percep adesea ea fiind inteligenti.
Maraitul este prima etapa in acest tip de comunicare, iar cainele dominant inainteaza tinand capul sus, etaland incredere de sine si pastrand contactul vizual. Primul semnal evident al dintilor dezveliti poate aparea ca rezultat al unui latrat retinut, insotit de o mica miscare a maxilarului. Daca astfel nu se obtine rezultatul scontat, cainele isi trage buzele in spate, maraind in acelasi timp, permitand potentialului rival sa-i vada dintii, inclusiv incisivii din fata si caninii mai lungi din spate.
Cainii pot afisa semne de gelozie unul fata de celalalt, deseori folosind in acest scop expresiile faciale. Gelozia poate lua nastere in timpul jocului sau cand apare un nou pui in casa. Un individ incearca sa puna stapanire pe ceva, de exemplu o jucarie, luand-o de la individul mai slab.  Semnalele agresive din partea individului dominant, care maraie la tovarasul sau, sunt de obicei suficiente pentru a rezolva problema fara un conflict efectiv.

• Cand muschii faciali sunt incordati sau relaxati, ei schimba expresia faciala a cainelui, reflectandu-i dispozitia. Pielea va parea intinsa pe frunte si la baza urechilor in cazul in care cainele se afla in alerta. in cazul in care cainele este multumit si fericit, fruntea si urechile vor parea relaxate.
• Cainele isi va trage buzele atunci cand doreste sa-si dezveleasca dintii, de obicei pentru a marai agresiv la un rival. El poate de asemenea sa-si traga buzele atunci cand afiseaza supunere, expresie ce seamana cu un zambet uman.
• Limba este vizibila atunci cand cainele este relaxat, dar va fi de asemenea vizibila atunci cand cainele gafaie; va gafai pentru a elibera caldura corporala in exces sau daca este stresat.

Cainii vor cauta deseori compania stapanului lor sau a altor caini, preferand sa nu fie lasati singuri. intrucat diferite rase au fost crescute pentru anumite sarcini, si dependenta lor fata de interactiunea din cadrul haitei variaza, unele rase fiind mai potrivite pentru familii, altele fiind mai independente.

Maraitul si scancetele, ce spune cainele dumneavoastra?

Sunetele scoase de caini furnizeaza informatii clare despre dispozitiile lor; in special atunci cand sunt combinate cu limbajul corpului. Desi este posibil ca unele rase sa latre instinctiv, mai frecvent decat altele, modelele de baza ale sunetelor scoase de caini, incluzand maraitul si scancetele, sunt comune pentru toti.
Maraitul actioneaza intotdeauna ca o avertizare pentru ceilalti. Pe langa faptul ca este o dovada de agresivitate, poate fi si un semn de teama sau o indicatie ca animalul sufera si nu doreste sa fie atins. Oricare ar fi cauza de baza, cainele va reactiona totusi in acelasi fel: daca este ignorat, maraitul capata un ton mai grav si creste in volum. Cainele va privi fix cu buzele ridicate, lasand sa se vada dintii. Datorita maraitului de acest fel, se evita deseori o lupta intre caini: pe masura ce frecventa maraiturilor si tonalitatea devin din ce in ce mai amenintatoare, unul dintre caini va arata supunere fata de cainele dominant, mai amenintator. Din pacate, oamenii s-ar putea sa nu acorde atentie acestei avertizari clare si cainele va ataca.
Pe de alta parte, scancetele servesc intotdeauna drept chemare neamenintatoare. Scancitul are intotdeauna un sunet mai inalt decat maraitul dominator si acest fapt are de asemenea implicatii cand se dreseaza un caine. Daca doriti sa va exercitati autoritatea, vorbiti intotdeauna cainelui folosind o tonalitate joasa a vocii, deoarece aceasta va avea o nota mai autoritara. Copiii pot avea mai multe dificultati decat un adult in a controla un caine prin voce deoarece vocea lor are un sunet mai ascutit si de aceea cainelui ii suna ca fiind mai putin autoritara. Scancitul este folosit de caini intr-o varietate de circumstante, inclusiv pentru a da glas frustrarii, durerii sau anxietatii. Daca simte ca este ignorat, cainele poate cere prin plans stapanului hrana sau plimbare. Intensitatea sunetului se transforma in acest caz in scheunat daca scancitul nu produce rezultatul dorit. Scheunatul este de asemenea folosit ca un indicator al supunerii intre caini, permitand cainelui mai slab sa se retraga mai usor dintr-o potentiala situatie de conflict, oferind o intarire vocala fara echivoc limbajului sau corporal si expresiei faciale.
Din pacate, copiii sunt supusi celui mai mare risc de a fi muscati de catre caini datorita modului in care este perceput rolul lor in cadrul familiei om-caine. Furnizorii hranei cainelui si instructorii sai, de obicei membrii adulti ai familiei, sunt priviti de catre caine ca avand o pozitie dominanta. Copiii mici ar trebui sa fie mereu supravegheati in preajma cainilor, deoarece este posibil ca ei sa nu tina cont de amenintarea transmisa prin marait. Trebuie sa-i incurajati sa nu tachineze cainii sau sa-i deranjeze atunci cand mananca sau dorm. Un copil ar trebui sa se ridice imediat si sa se indeparteze de un caine care maraie. Ridicandu-se in picioare, copilul va parea mai mare si este mai putin posibil sa fie atacat; va fi mai usor sa se retraga si va reduce probabilitatea de a fi muscat, mai ales de fata.
   
Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins