Go to content

Anumite moduri in care cainii vorbesc unii cu ceilalti

Totul despre caini > Cum sa comunici cu cainele tau
Cum va „vorbesc” cainii

    De obicei cainii se vor integra bine intr-un mediu familial deoarece sunt animale gregare prin natura lor. Vor incerca sa comunice intr-o gama similara de moduri vocale si non-vocale la fel
cum ar face-o cu alti caini si daca puteti sa cititi aceste semne, atunci veti putea sa evaluati
destul de usor dispozitia cainelui dumneavoastra.
    Anumite moduri in care cainii vorbesc unii cu ceilalti nu sunt usor intelese de catre stapani: oamenii nu au acelasi simt olfactiv dezvoltat ca al cainilor, de exemplu. Adesea oamenii se asteapta ca latratul sa fie cea mai importanta forma de comunicare, reflectand vorbirea umana, dar intelegerea limbajului corporal este de fapt modul cel mai usor de a intelege ceea ce incearca sa va spuna cainele dumneavoastra.
    In cea mai mare parte, cainii comunica cu oamenii asa cum ar face-o cu alti caini. Totusi,
unele dintre comportamentele instinctive ale cainelui pot fi intelese gresit de catre stapan, care poate crede ca acesta se poarta urat. De exemplu, un caine mai in varsta poate reincepe practica marcarii teritoriului in casa din cauza anxietatii pe care o simte ca rezultat al separarii de stapan. De asemenea, interactiunea cu oamenii a alterat subtil comunicarea naturala a cainelui. Unele dintre pozitiile pe care le adopta un caine, de exemplu pozitia sezand, sunt naturale, in timp ce altele, in special cand cerseste, nu sunt observabile in mod normal la rudele sale salbatice. Acestea au evoluat din pozitii obisnuite, cainele invatand rapid ca astfel de schimbari comportamentale ii pot aduce lauda si recompense din partea stapanului.
    Cainii sunt instinctiv familiari cu ordinea sociala si se vor integra rapid in rutina familiei. Deoarece cainele doreste sa fie parte a grupului, va cauta sa se faca inteles comunicand cu membrii umani ai haitei. Totusi, unele dintre semnalele pe care le foloseste cainele pot fi derutante pentru un necunoscator: cainele nu ar trebui deranjat atunci cand doarme, dar se
poate intinde rabdator asteptand atentie din partea stapanului. In acest caz, postura cainelui, in special pozitia picioarelor, ii va atrage stapanului atentia fie ca este gata sa se joace, fie ca nu doreste sa fie deranjat. Unele pozitii pot fi evidente pentru stapan: de exemplu, un caine care da din coada este un caine fericit. Dar daca da din coada extrem de rapid, iar daca aceasta mai este si incordata si intr-o pozitie verticala, ar putea indica agresivitate. Aceasta combinatie, mai degraba decat gesturile individuale caracterizeaza dispozitia unui caine.
    Cainii pot recunoaste si intr-adevar recunosc oamenii din cercul lor apropiat, chiar si dupa o perioada relativ lunga de absenta si vor intampina cu entuziasm o persoana atunci cand se reintalnesc. Aceasta situatie este posibila in special atunci cand stapanul cainelui se intoarce acasa, mai degraba decat situatia inversa cand cainele se intoarce acasa dupa ce a fost la plimbare.
    Un caine va afisa semne evidente de bucurie atunci cand intampina reaparitia stapanului, in special cainii mai tineri pot deveni foarte agitati si pot sari, pe cand un caine mai in varsta se va multumi probabil sa se ridice si sa dea din coada, in timp ce isi va freca botul de persoana respectiva. In cazul in care cainele primeste in schimb o intampinare pozitiva din partea stapanului, atunci acest tip de comportament va deveni un ritual obisnuit, dar daca este ignorat, atunci cainele va deveni mai putin entuziast, cu exceptia situatiei in care in aceasta faza se asteapta si la o masa sau o plimbare. In timp ce dumneavoastra puteti fi incantati cand cainele
va primeste cu sarituri, altii este posibil sa nu aprecieze cand cainele dumneavoastra sare pe ei. Aceasta poate fi o situatie confuza pentru animalul dumneavoastra de companie, daca initial este incurajat, iar apoi dojenit pentru acelasi comportament.
    Atunci cand sare, puneti pe pamant cu blandete, dar ferm picioarele din fata ale cainelui dumneavoastra si spuneti „jos“, apoi indepartati-va si ignorati-l pentru un timp.
    Atunci cand cainele dumneavoastra in loc sa sara, da pur si simplu din coada entuziasmat, aplecati-va si mangaiati-l astfel incat sa vada ca nu este ignorat.
    Chiar si atunci cand se odihnesc, cainii folosesc limbajul corpului pentru a transmite semnale
in legatura cu intentiile lor. Daca atunci cand dorm, cainii nu ar trebui niciodata deranjati, cainii care se odihnesc pot astepta rabdatori ca stapanii lor neatenti sa inceapa joaca. Pozitia ofera cele mai clare mesaje, in special pentru rasele ale caror trasaturi au fost alterate semnificativ prin selectie pentru a inhiba comunicarea.
    Felul in care cainii stau intinsi la pamant ajuta pentru a comunica un numar de aspecte legate de dispozitia lor. Cainele rabdator va sta de obicei culcat cu capul intre labute asa cum se
intampla deseori atunci cand stapanul sta si se uita la televizor sau citeste un ziar. Cand
persoana respectiva se misca, cainele isi ridica imediat capul, privind atent si gata sa vada ce se
va intampla in continuare, tasnind in picioare pentru a-si urma stapanul in alta parte a casei.
    Exista alte cateva indicii despre dispozitia unui caine, pe care veti putea sa le identificati cu putin exercitiu: privind pozitia picioarelor cainelui, puteti intelege daca acesta se odihneste sau asteapta atentie.
    Postura corpului este semnificativa in special la rasele eare sunt diferite ea infatisare fata de stramosul lor, lupul. Aceasta deoarece schimbarile in infatisare determinate de incrucisare selectiva, afectand in mod semnificativ urechile si coada, limiteaza abilitatea naturala a cainelui
de a comunica. Multe rase au fost dezvoltate in special pentru abilitatea lor de a presta diverse munci, de a participa la activitati sportive sau pentru lupte. Capacitatea lor de a realiza aceste sarcini a fost mai importanta pentru crescator decat abilitatea cainelui de a comunica. Pe masura ce aceste rase au evoluat, si gesturile lor fata de alti caini au suferit limitari din cauza dimensiunii urechilor sau lungimii cozii, ambele trasaturi fiind folosite pentru a indica dispozitia cainelui.
    Pozitiile corporale ale cainelui permit conversatii mai evidente. De pilda, faptul ca isi dau ocol unul altuia cand se intalnesc reprezinta pentru caini o forma de salut, ghemuirea supusa este semn de teama sau pasivitate intr-o lupta, aplecarea jucausa reprezinta o invitatie la joaca.

Interpet's International

Back to content