Du-te la conținut

Cercetarea de catre caini a pachetelor de cumparaturi

Combinatia de hrana si distractie se dovedeste irezistibila pentru mai toti cainii si, de multe ori, dupa ce vor cerceta alimentele cumparate, vor fura din ele. Cum acest lucru este putin probabil cat timp sunteti de fata, cainele dumneavoastra nu va ezita sa se furiseze ulterior si sa se serveasca in cazul in care ceva de mancare ramane la discretia sa.
Cainii sunt de-a dreptul omnivori si vor consuma bucurosi fructe si legume, desi prefera mancarea pe baza de carne.
 
Schimbarea statutului
Motivul pentru care cainele nu va fura alimente cand le aduceti acasa si va aflati in apropierea sacoselor cu mancare este pentru ca admite rolul dumneavoastra dominant. Recunoaste ca il hraniti si nu doreste schimbarea acestei situatii, permitandu-va sa luati orice obiect ce poate constitui "partea leului". Daca plecati si lasati sacosele cu mancare la discretia cainelui, el crede ca pur si simplu nu va mai intereseaza mancarea.
Ca urmare, cerceteaza ceea ce a ramas si se serveste, chiar daca nu ii este in mod special foame, tocmai pentru ca, aparent, dumneavoastra ati abandonat mancarea.
Recompensa imediata a comportamentului oportunist este consumarea alimentelor furate, comportament ce se va repeta pe viitor. Daca este surprins asupra faptului, tot va beneficia de o joaca amuzanta atunci cand dumneavoastra il veti fugari incercand sa recuperati obiectele furate.
Prevenirea este cea mai buna cale de a-l impiedica sa fure: toata hrana trebuie pastrata departe de raza sa de actiune.
Invatati-va cainele sa retumeze cumparaturile recompensandu-l ori de cate ori va cedeaza obiectele.
Cainii au un instinct innascut de a consuma ce gasesc, hranindu-se cu o mare varietate de alimente ori de cate ori au ocazia.
Mentineti o rutina pe timpul servirii mesei: hraniti-va cainele in fiecare zi la aceeasi ora si in acelasi loc.
 
Probleme care apar din cauza obiceiului de a fura

Furtul de alimente poate deveni o problema pentru stapanii de caini. Cainii nu sesizeaza ca au facut ceva rau, mai ales cand „infractiunea” lor este descoperita mai tarziu. Atunci nu vor asocia pedeapsa cu furtul. Este important sa le infranam acest comportament din mai multe motive. Daca cainele nu priveste furtul ca pe ceva rau, ar putea sa fure mancare pe timpul picnicurilor din parc si de la copii. Ar putea chiar sa muste vreun copil daca acesta se opune. Cainele poate fura din cosul de gunoi, imprastiind continutul pe jos, la fel cum ar face si cu cumparaturile.
Anumite alimente pot fi, de asemenea, periculoase pentru cainele dumneavoastra: consumul unei mari cantitati de ciocolata, in special neagra, creste riscul unei afectiuni cardiace si chiar respiratorii. Administrarea unui anumit tip de ciocolata speciala pentru caini este mai sigura, dar numai in cantitati moderate.
Obiectele mici necomestibile pot ramane intepenite in gatul cainelui, provocandu-i sufocarea. Deoarece aceste lucruri se pot intampla atunci cand stapanul cainelui nu este in apropiere, stapanul responsabil va da o mare importanta acestui subiect.
 
Agresivitatea din timpul mesei

Pot exista momente cand cainele mananca foarte putin sau in exces. Ambele fenomene pot fi de multe ori semne ale vreunei afectiuni, iar in cazul in care apetitul cainelui nu revine la normal dupa doua zile, trebuie consultat un veterinar. Unii caini, precum cei de talie mica, pot face nazuri la mancare. Chiar si mediul in care sunt hraniti poate influenta decizia lor de a manca sau nu. In acest caz, trebuie sa mutati bolul cu mancare intr-un mediu mai linistit, astfel incat cainele dumneavoastra sa se simta suficient de relaxat ca sa manance. Instinctiv, cainii prefera sa infulece hrana decat sa o mestece, un reflex direct al originii lor ancestrale. Lupii se comporta intr-o maniera identica, insfacand cat de multa hrana pot in cel mai scurt timp, deoarece acest lucru reprezinta de multe ori diferenta dintre supravietuire si moarte prin infometare, atunci cand hrana este dificil de obtinut.
Cainii pot fi foarte hotarati atunci cand cauta mancare. De asemenea, pot fi surprinzator de agresivi cand isi apara mancarea, chiar daca aceasta este singura situatie in care se comporta agresiv. Printre manifestarile de agresivitate ale cainilor se numara alungarea celorlalti din apropierea hranei lor, pazirea inversunata a acesteia impotriva oricui se apropie si alegerea unui loc ferit pentru a se hrani, departe chiar si de privirea stapanului.
 
Lupta pentru hrana

Motivul pentru care un caine poate fi atat de agresiv in privinta hranei este faptul ca, instinctiv, are tendinta de a o proteja. Agresivitatea din timpul mesei este destul de raspandita la caini: este invatata de la semeni inca din stadiul de pui. Un caine care maraie, este tensionat sau imobil intr-o maniera rigida, manifesta agresivitate la adresa stapanului: este un avertisment ca nu cumva sa se atinga de bolul sau cu mancare sau se va alege cu o muscatura. Eticheta servirii mesei este foarte importanta pentru caini. Exista un numar de pasi pe care ii puteti urma pentru a reduce riscul unei manifestari agresive aceasta ocazie.
Incepand din stadiul de pui, dresati-va cainele sa stea asezat inainte de a-i pune bolul cu mancare la sol. Aceasta constituie o masura de control asupra cainelui ce evidentiaza statutul sau de subordonare.
Nu hraniti doi caini in aceeasi incapere. Este posibil ca unul dintre ei sa-si infulece portia mai repede decat celalalt si sa incerce sa fure din mancarea tovarasului, alegandu-se cu o reactie agresiva. Tineti-i mai bine separati la ora mesei.
Asteptati pana cand cainele si-a pierdut interesul pentru bolul sau de mancare inainte a i-l lua.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins