Go to content

Dresajul fundamental al cainelui si joaca II.

Totul despre caini > Cum sa comunici cu cainele tau 
 
Cum sa comunici cu cainele tau 32.
 
*****************************
 
Dresajul fundamental si joaca II.
 
*****************************
 
 
  Celor mai multi caini le place jocul cu mingea, mai ales daca au fost familiarizati cu acesta de mici. Pe langa faptul ca este un bun exercitiu pentru caine, care alearga incolo si incoace, urmarind si aportand, acest tip de joc reprezinta un moment ideal de comunicare cu animalul dumneavoastra.
 
 
  Pentru cainii tineri, jocul cu mingea reprezinta un moment ideal sa faca cunostinta cu dresajul. Rostogolirea mingii pentru ca el sa o urmareasca il ajuta sa invete curand ca, daca doreste ca jocul sa continue, trebuie sa aduca mingea inapoi la dumneavoastra. Acest lucru ajuta nu doar la dezvoltarea aptitudinilor de aportare, ci il invata sa vina la dumneavoastra ori de cate ori este strigat. Va fi apoi posibil sa-l invatati semnificatia comenzii „lasa”, desi la inceput va trebui probabil sa-i desprindeti cu grija mingea din gura. Ritmul de desfasurare a jocului va fi decis de mai multi factori, marimea si varsta cainelui fiind cei mai importanti. Daca gafaie excesiv, luati o pauza pentru ca el sa bea apa.
 
 
  Jocul cu mingea consolideaza legatura dintre dumneavoastra si caine: pe langa faptul ca este vorba despre un joc distractiv, si comunicarea devine deseori mai clara pentru amandoi, stapan si caine, in timpul jocului. Jocul impreuna reprezinta o alta oportunitate de a va dresa cainele sa asculte comenzile de baza, rasplata fiind continuarea jocului.
 
  Pentru a obtine maximum de beneficii din jocul cu mingea, trebuie sa respectati urmatoarele instructiuni:
 
 • Corelati marimea mingei cu aceea a cainelui. Pentru caini sunt recomandate mingile mai mici existente in magazinele pentru animale de casa fiindca pot sa le prinda si sa alerge cu ele in gura.
 
 • Mingile obisnuite de fotbal pot fi manevrate de caine, dar sunt prea mari pentru a fi purtate in gura. Cainele poate gauri mingea cu caninii sai ascutiti atunci cand incearca sa o prinda cu gura, punand capat jocului prea devreme.
 
 • Daca aveti o minge de jucarie pentru pisica, nu o lasati in raza de actiune a cainelui, deoarece ar putea sa o insface si in cele din urma, din neatentie, sa o inghita.
 
 • Pentru a evita orice intalnire agresiva intre alte animale din casa, trebuie sa tineti toate jucariile separat.
 
 
  Discurile zburatoare reprezinta pentru multe persoane jucaria preferata in parc. Ele sunt si favoritele multor caini. Un asemenea disc va va ajuta sa va imbunatatiti abilitatea de comunicare cu patrupedul, intrucat va trebui sa-l invatati comenzi noi pentru a urmari, a prinde si a va readuce discul. Joaca va duce, de asemenea, la imbunatatirea formei sale fizice generale.
 
  Trebuie sa alegeti un spatiu deschis aflat la distanta de trafic si alti caini atunci cand veti dori sa va familiarizati patrupedul cu o astfel de jucarie. Pentru inceput, lansati discul la inaltime mica pentru a fi cat se poate de vizibil si incurajati cainele sa-l prinda si sa vi-l aduca. Daca pare nedumerit, faceti pereche cu alta persoana si aruncati-l de mai multe ori de la unul la altul pana cand cainele se hotaraste sa intre in joc. Va intelege curand ce trebuie sa urmareasca.
 
 • Aruncati discul, dandu-i cainelui comanda „aport” ca sa-l intercepteze.
 
 • Chemati apoi cainele la dumneavoastra si convingeti-l sa dea drumul discului pentru a-l putea lansa iarasi.
 
• Acest exercitiu este extrem de solicitant pentru caine; astfel de jocuri trebuie desfasurate doar pentru scurte perioade de timp pentru a evita supraincalzirea cainelui. Dupa joc, apa ar trebui sa va fie la indemana.
 
 • Atunci cand sunteti la plimbare in parc, aveti grija ca patrupedul dumneavoastra sa nu intervina in jocurile cu discul practicate de alte persoane. Daca este posibil, evitati apropierea de locul unde se desfasoara o astfel de activitate.
 
  Aceste discuri pot favoriza consumul unei mari cantitati de energie din partea cainelui. Fata de o simpla alergare, de aceasta data va trebui sa sara, sa sprinteze, sa revina si sa dea dovada de o buna coordonare atunci cand discul trebuie prins in zbor. Este un lucru pe care multi caini il reusesc cu succes, mai ales cei caracterizati de o buna coordonare si o constructie atletica, cum sunt cei din rasa Labrador Retriever, Border Collie, Ciobanesc Scotian Collie, Jack Russell terrier etc. Au membrele din spate foarte puternice, ceea ce le permite sa realizeze salturi eficiente si, la fel ca toti membrii familiei cainilor de aport, instinctiv vor recupera jucaria atunci cand aceasta va atinge solul.
 
 
  Cainii invata prin joaca, dar beneficiaza si de exercitiile fizice pe care aceasta le implica, lucru foarte adevarat in cazul jucariilor de smucit. Sunt mai ales favoritele puilor, unul dintre motive fiind faptul ca acest tip de joc seamana cu o proba de masurare a fortei si cu tranta dintre catelusii de aceeasi varsta.
 
  Trebuie sa fiti atent ca jocul sa nu devina prea dur si nici sa nu va alegeti, din neatentie, cu vreo muscatura din partea catelusului dumneavoastra. Acest lucru se poate intampla usor daca tineti mana prea aproape de capatul jucariei insfacat de caine. Daca acesta musca sau daca dintii lui va ating mana, jocul trebuie oprit imediat. Maraitul usor este permis, dar daca incepe sa se uite fix si adopta o pozitie agresiva, cu parul de pe spate ridicat, trebuie, de asemenea, sa opriti jocul.
 
 Desi in aproape toate cazurile veti fi in stare sa trageti de jucarie cu mai multa eficienta decat cainele, tarandu-l de-a binelea ca in intrecerea cu otgonul pe plaja, este mai bine sa va mentineti pozitia si sa-l lasati pe catelus sa traga. Astfel, pericolul de a-i rani gura este mai mic.

**********************************


Back to content