Interpets International
Sigla Interpets International
Go to content

Dresajul fundamental al cainelui si joaca

Totul despre caini > Cum sa comunici cu cainele tau



 
 
Cum sa comunici cu cainele tau 31.
 
*****************************
 
Dresajul fundamental si joaca I.
 
*****************************
 
 
  Sa pornim de la elementele de baza. Pentru ca cainele dumneavoastra sa reactioneze asa cum doriti, prima regula de baza va fi sa va asigurati ca este concentrat pe ceea ce ii spuneti sau ii aratati. Acesta este motivul pentru care dresajul ar trebui intotdeauna efectuat in medii linistite, unde nu exista elemente care sa distraga atentia. De indata ce cainele dumneavoastra a invatat elementele de baza, puteti repeta aceste lectii si in alte medii, avand ca baza lucrurile deprinse in lectiile anterioare. Apoi, de exemplu, va puteti convinge cainele sa se opreasca si sa stea nemiscat la marginea trotuarului unei strazi aglomerate in timp ce asteptati sa traversati strada.
  Nu este o idee buna sa va bazati numai pe comenzile vocale deoarece vor exista momente cand acest lucru va fi dificil, daca nu imposibil. Cainele dumneavoastra va trebui de asemenea sa fie invatat sa raspunda si la alte forme de comunicare:
 - Semnele facute cu mana pot fi foarte importante in cazul comunicarii cu cainele atunci cand acesta este departe, in special intr-un mediu zgomotos unde puteti avea dificultati in a va face auzit. Cea mai usoara modalitate de a va convinge cainele sa invete intelesul acestor semne este aceea ca la inceput sa le folositi simultan cu comenzile verbale.
 - Sunetul unui fluier pentru caini va strabate o distanta mare, aceasta metoda fiind folositoare in special in zonele rurale, unde prezenta copacilor face imposibila folosirea semnelor facute cu mana, intrucat cainele nu va va vedea.

  Nu este o idee buna sa dati drumul din lesa cainelui pana cand nu sunteti siguri ca se va intoarce la dumneavoastra, altfel ati putea sa va confruntati cu ore de cautari ce pot fi zadarnice daca acesta fuge si dispare in urmarirea unui miros. Acest lucru este in mod special posibil in cazul raselor de vanatoare care au fost crescute sa ia urma, facand dresajul mai dificil.
  Puteti reduce riscul disparitiei cainelui prin urmatoarea metoda, fara sa uitati ca, odata ce a fugit, cainele poate uita multe din lucrurile recent invatate in favoarea trecutului sau ancestral.
 - Permiteti-i cainelui sa se plimbe in spatii deschise, la o oarecare distanta de dumneavoastra, prins cu o lesa extensibila. Incercati sa gasiti un loc unde sa va ascundeti si chemati-va cainele, laudandu-l generos atunci cand raspunde asa cum i se cere.
 - Cand dati drumul cainelui din lesa, repetati aceeasi procedura, preferabil in aceeasi zona.
 - Nu exersati acest lucru la inceputul plimbarii, atunci cand cainele este probabil mai agitat. In schimb, asteptati pana la intoarcere: deoarece cainele va fi destul de obosit in acest moment, este mai putin probabil sa se indeparteze prea mult.
 - Atunci cand va chemati cainele sa se intoarca de la distanta, asigurati-va intotdeauna ca o faceti pentru a-l lauda si nu pentru ceva ce el considera a fi neplacut, ca de exemplu o baie.

  Exista momente cand veti dori ca, puiul sa dea drumul obiectului prins in gura, mai degraba decat sa folositi forta ca sa-l convingeti sa renunte la stransoare. Este un lucru care poate fi invatat cu jucaria de smucit. Intrerupeti jocul din cand in cand, faceti-l sa se aseze, aplicand o presiune moderata asupra membrelor sale inferioare daca este nevoie. Dati-i comanda de a lasa jucaria. Daca nu raspunde corespunzator, va trebui sa-i luati jucaria deschizandu-i maxilarele. Acest lucru nu este doar un exercitiu util, ci si o buna modalitate de a calma spiritele atunci cand catelusul se entuziasmeaza prea tare. In cazul in care aveti mai multi caini, veti vedea ca se vor juca impreuna cu jucaria de smucit.
  Mestecarea jucariei de smucit poate, totodata, alina durerea asociata cu cresterea dintilor.

  Ori de cate ori schimbati rutina cainelui, aceasta poate face ca el sa nu mai raspunda la fel de bine asa cum o facea inainte. Acesta este de obicei doar un regres temporar, cauzat de faptul ca animalul dumneavoastra de companie nu se concentreaza cum trebuie, de cele mai multe ori atentia fiindu-i distrasa de un mediu nou in care se afla. In cazul in care cainele dumneavoastra fuge totusi si dispare, nu alergati dupa el deoarece va presupune ca este un joc si va continua sa fuga. In schimb, stati unde va aflati si chemati-va cainele inapoi folosind semnale facute cu mana, daca acesta se opreste si priveste in jur, sau un fluier pentru caini daca acesta dispare din campul vizual. Pot aparea momente de tensiune cand dati drumul unui catel din lesa pentru prima data si este important sa incercati sa faceti acest lucru departe de trafic. Cainele va obosi repede si chiar se va dezorienta cand este afara singur. Pierzand contactul cu dumneavoastra, el va cauta probabil sa se intoarca pe propriile urme. Daca nu va indepartati prea mult de locul initial, nu ar trebui sa dureze mult pana va veti reintalni. O exceptie poate fi cand un mascul detecteaza mirosul unei catele in calduri, pe care il va urmari insistent.

**********************************


Dresajul cainilor
Vand caini de rasa
Back to content