Du-te la conținut
Cainele in interiorul casei

In casa dumneavoastra exista o multitudine de pericole potentiale si atractii pentru cainele dumneavoastra. Mergeti din camera in camera si inlaturati tot ce este pe podea. Nu ar trebui sa se mai afle decat mobilier pe podea. Puneti pernele, jucariile, jocurile si pantofii in locuri in care nu poate ajunge. Tineti minte, orice rontaie cainele este vina dumneavoastra. Atunci cand il lasati in locuri in care poate ajunge, atunci el poate considera ca are voie. Daca ii este permis sa rontaie lucruri atunci cand este pui, va continua sa faca acest lucru si atunci cand este adult. Nu ii formati obiceiuri rele si nu riscati bunastarea cainelui sau a proprietatii dumneavoastra.
Pana cand incepeti dresajul, cainele nu trebuie sa aiba acces la lucruri din casa care nu ii apartin si nu ar trebui sa i se permita sa aiba casa la dispozitie.

Cainele si dormitorul

Tineti hainele, cartile si pantofii in alte locuri decat pe podea. Depozitati toate lucrurile in dulap sau pe rafturi. Daca este nevoie, puteti sa folositi sigurante pentru copii pentru a tine dulapul si usile noptierelor inchise, tineti intotdeauna usa camerei inchisa atunci cand nu sunteti acolo, astfel incat puiul sa nu aiba posibilitatea sa umble dupa cum vrea el. Faceti curat sub pat puilor le place sa intre acolo si vor crea haos printre tot ce este acolo.
Asigurati-va ca astemuturile nu atarna si ca nu au ciucuri pe care puii i-ar putea gasi tentanti bagati sub saltea colturile care ar putea atarna, in ceea ce priveste pastilele pe care le-ati putea tine langa pat: aspirina, vitamine, medicamente pentru tuse. Puneti-le intr-un sertar.
Daca aveti copii, adunati-le jucariile de pe podea. Batalia jucariilor poate fi grea atat pentru copii, cat si pentru caini; niciunora nu le place sa renunte la ele. Acest conflict poate face un caine sa fie posesiv cu jucariile lui, lucru care poate sa fie periculos pentru copilul dumneavoastra.
Un pui de catel trebuie sa fie invatat ca jucariile copilului sunt doar pentru copii: puii au jucariile lor personale. Daca ii este permis sa se joace cu jucariile copilului dumneavoastra, el nu va invata aceasta lectie importanta. Exista, de asemenea, pericole care stau ascunse in jucariile copilului. Mici bucati de plastic sau materialele cu care sunt umplute unele jucarii nu sunt facute pentru caini.
Acestea reprezinta un pericol de sufocare sau pot cauza probleme digestive. Evitati ca jucariile favorite sa fie distruse, puii sa se imbolnaveasca si sa aiba loc lupte intre copil si caine, prin strangerea de pe podea a jucariilor copilului si prin tinerea inchisa a usii de la dormitor.

Cainele si baia

Baile pot prezenta multe pericole pentru caini. Tineti medicamentele in dulapioare pentru medicamente care sa fie pozitionate mai sus, departe de unde ar putea ajunge un caine. Nu le tineti in sertare joase - veti fi surprinsi de ce poate deschide un caine descurcaret. Folositi piedici anti-copil pentru sertare si usi. Atunci cand vine vorba de medicamente, nu puteti fi niciodata prea precauti. Chiar si medicamentele obisnuite, eliberate fara reteta, pot fi toxice pentru caini. Aspirina, Ibuprolenul (Advil, Nurofen) si acetaminofenul (Tylenol) sunt amandoua potential letale pentru caini.
Tineti sticlele cu sampon, sapunurile, sarurile de baie si alte asemenea "bunatati" in locuri in care cainele sa nu le poata ajunge. Acestea probabil nu il vor omori daca ajunge la ele, dar cu siguranta ii vor crea probleme stomacale si nu veti aprecia mizeria pe care ar putea sa o faca. Pe langa toate aceastea, recipientele din plastic sau sticla pot fi periculoase daca sunt mestecate, ingerate sau daca se calca pc cioburile lor.
Cosurile de gunoi sunt, de asemenea, o tentatie pentru caini. Acestea pot reprezenta pericole pentru ca in ele se pot gasi medicamente aruncate. Un caine care gaseste un cos de gunoi poate face mizerie, imprastiind gunoiul in toata casa. Tineti-le si pe acestea departe de cainele dumneavoastra.

Cainele si bucataria

Bucataria este o alta zona plina de pericole pentru cainele
dumneavoastra. Multi dintre noi tinem substantele necesare pentru curatenie si alte munci din casa sub chiuveta. Atunci cand aveti un caine, acest lucru trebuie evitat. Mutati toate substantele de curatat intr-un dulap la inaltime. Pentru usile de jos, cumparati inchizatori cu siguranta pentru copii.
Gunoiul este o alta mare atractie care poate fi intalnita in bucatarie. Un caine poate provoca destul de multa mizerie cu acesta si poate fi in acelasi timp si periculos pentru el. Oase de pui gatite, pungi de plastic si cioburi de sticla, reprezinta toate lucruri des intalnite in gunoiul de zi cu zi, si pot fi potential periculoase pentru un caine. Tineti gunoiul intr-un dulap care are o inchizatoare cu siguranta pentru copii.
Odata ce ati verificat si stabilit ca bucataria este sigura pentru caine, aceasta poate fi un loc grozav in care sa isi petreaca timpul cainele dumneavoastra. Podeaua cu gresie si accesibilitatea usoara la exterior reprezinta un plus pentru un pui. Marea majoritate a familiilor petrec mult timp in bucatarie, asa ca noua achizitie a familiei se va bucura de companie. Tineti cosul lui in bucatarie si cu ajutorul unei porti pentru copii asigurati-va ca nu intra in alte camere atunci cand nu este in cos sau cu dumneavoastra.
In timpul primelor luni de cand este cu dumneavoastra, mai ales daca este vorba de un pui, bucataria ar trebui sa fie singura camera din casa in carc sa i se permita sa umble de capul lui.

Cainele si sufrageria, camera de zi

Acestea sunt camerele unde marea majoritate a oamenilor tin obiectele valoroase pentru ei exact tipul de obiecte pe care un caine se bucura sa le rontaie. Daca aveti covoare orientale pretioase, faceti-va un seviciu si strangeti-le si depozitati-le undeva in siguranta, cel putin pentru primele luni din viata catelului urina si dintii unui catel pot face multe stricaciuni.
Nu tineti pernele decorative, lumanarile si alte obiecte de acest gen pe mese joase. Chiar daca sunteti cu puiul dumneavoastra, s-ar putea sa nu ii acordati mereu intreaga atentie: veti fi surprinsi de cate stricaciuni poate face un pui de caine atunci cand dumneavoastra priviti captivat un program de televiziune.
Exista, de asemenea, destul de multe fire tentante in jurul televizorului, casetofonului si calculatorului. Tineti-le legate si nu chiar la indemana. Sunt mult prea atractive pentru un caine si pot fi periculoase, si scump de inlocuit.

Precautii in casa

Fire, fire, fire: acestea pot fi cel mai mare inamic al cainilor.
Sunt periculos de atragatoare: sunt placut de rontait si atat de ispititoare. Din pacate, pot sa raneasca serios sau chiar sa omoare un caine mic sau un pui. Unii caini nu isi bat niciodata capul cu firele - altii, in schimb, nu se mai pot satura. Daca observati ca puiul incepe sa capete un obicei din a le rontai, folositi Bitter Apple sau oricare alt agent de gust pentru a-l determina sa nu mai faca acest lucru. Oricand plecati de acasa scoateti aparatura din priza. Aceasta este o precautie care poate salva intr-o zi viata cainelui sau casa de la incendiu.
Plantele din casa reprezinta o alta problema.
Faceti o tura prin casa si notati toate plantele pe care le aveti.
Verificati-le pe lista oferita de noi pentru a vedea care sunt periculoase pentru caine. Cainilor le place sa rontaie plantele. Oricare dintre plantele la care poate ajunge va fi rontaita intr-un moment sau altul.
Chiar si plantele netoxice ar trebui tinute la distanta pentru ca nu exista nimic mai deranjant decat a veni acasa si a gasi un ghiveci rasturnat si pamantul raspandit pe covor.
Pe langa asigurarea sigurantei in casa, mai sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faceti inainte de sosirea noului caine. Pastrati-va timp sa prezentati noului catel casa, sa cumparati ce este necesar inainte de sosirea lui si sa discutati cu familia despre asteptari si responsabilitati.


Cainele in afara casei
Cainele si garajul

Asa cum ati facut si cu gradina, aruncati o privire in garaj si
asigurati-va ca toate substantele chimice sunt in locuri neaccesibile cainelui. Asigurati-va ca nu tineti pe podeaua garajului unelte sau alte piese de echipament. Curatati orice pete provocate de lichide provenite de la masina dumneavoastra. Intoxicatia cu antigel este una dintre cele mai intalnite cauze de otravire la caini si pisici. Acesta are un gust dulce extrem de atractiv si este foarte toxic. Nu tratati acest risc cu indiferenta. Folositi marci mai putin toxice, una care in loc de glicol de etilen foloseste glicol de propilen.
Inlaturati orice curse pentru soareci sau sobolani de la nivelul solului si nu folositi niciodata otrava in nici un loc de pe proprietatea dumneavoastra. Ati fi surprinsi sa aflati toate locurile in care se baga cainele dumneavoastra. Au fost cazuri in care cainii au murit datorita otravii care se scurgea datorita ploii dintr-un loc ce nu ii era accesibil. Si chiar dupa ce sunteti siguri ca nu mai reprezinta o zona cu pericole, tot nu ii permiteti accesul. Garajul nu este locul potrivit pentru un caine exista mult prea multe pericole ascunse.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Înapoi la cuprins