Du-te la conținut

Intarcarea cateilor


In ciuda variatelor dimensiuni intalnite la cainii de rasa adulti, de la micutul Chihuahua, ce masoara doar 15 cm inaltime la umeri, si pana la masivul Caine de lup Irlandez, care ajunge peste 100 cm inaltime, toti catelusii au dimensiuni asemanatoare la nastere si devin independenti in jurul varstei de sase saptamani. Rasele "de jucarie" raman mici la maturitate, fiind mai vulnerabile la raniri in timpul jocului sau atunci cand cad.
Intarcarea incepe atunci cand puilor le apar asa-numitii dinti de lapte, la varsta de trei saptamani. Dintii sunt foarte ascutiti la aceasta varsta si, neinvatat cu folosirea lor, catelusul poate administra muscaturi dureroase celorlalti frati, mamei sau stapanului. Acesti dinti vor fi inlocuiti mai tarziu, la varsta de sase luni, cu dinti permanenti. Un alt motiv pentru care puii musca este pentru ca doresc sa fie sefi de haita sau caini alfa. Mama incearca sa-i determine sa renunte la acest obicei scheunand cand este muscata sau tintuindu-i la sol, fortandu-i sa i se supuna. Stapanii ar trebui sa tipe si ei atunci cand sunt muscati si sa inceteze sa se mai joace timp de cateva minute pentru a-i da de inteles puiului ca acest comportament nu este tolerat.
Pe masura ce dintii catelusilor cresc, cateaua va fi din ce in ce mai putin dispusa sa-i lase sa suga. Va evita sa mai stea intinsa, facand suptul mai dificil pentru catelusi. Acestia insa vor incerca sa mai suga chiar si atunci cand vor fi capabili sa se hraneasca singuri, fiindca aceasta activitate le confera un sentiment de siguranta. Pe masura ce devin independenti de mama lor, catelusii se vor inspira tot mai mult unii de la altii, iar rangul social in cadrul grupului va fi de foarte mare importanta.
Dupa intarcare, puii pot fi dezorientati pentru o vreme, mai ales cand sunt mutati intr-un mediu necunoscut ce devine noul lor camin, lucru care ar putea sa-i determine sa scanceasca la inceput, in speranta ca-si vor reintalni mama si fratii.
Impiedicand puii sa mai suga de la ea, cateaua se asigura ca producerea de lapte va inceta. Glandele mamare vor deveni in consecinta mai reduse.
Cateaua evita ca puii sa mai suga de la ea, puii renunta si cauta hrana in alta parte.
Intarcarea intervine la varsta de opt saptamani, atunci cand devine probabila gasirea unui nou camin pentru pui. Catelusul va avea un disconfort inevitabil in primele zile in noul sau mediu, unde va face cunostinta cu mirosuri necunoscute. Poate fi de ajutor, in procesul de adaptare, sa aduceti acasa o patura care pastreaza mirosul catelei si al celorlalti pui.
Intr-un camin nou, catelusii se vor confrunta cu mirosuri noi, inclusiv cele ale altor animale de companie. Nu uitati faptul ca si cainii mai in varsta, cei pe care ii salvam dintr-o situatie dificila, au aceeasi experienta a mirosurilor necunoscute in noile medii, atunci cand ajung in alt camin. Este recomandat sa lasam animalele sa se intalneasca pentru prima oara pe un teren neutru, cum ar fi curtea vecinului, pentru ca animalul pe care il aveti deja sa nu-l considere pe nou-venit o amenintare.
Dati-i voie cainelui dumneavostra sa adulmece imprejurimile si celelalte animale de companie.
Cainii de toate varstele se vor adulmeca reciproc atunci cand se intalnesc.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Înapoi la cuprins