Go to content

Interzicerea raselor

Totul despre caini > Cainii si Legea
   Exista multe legi asociate cu companionii nostri canini. Unele dintre ele sunt in beneficiul acestora, in vreme ce altele ii afecteaza. Unele sunt pentru protectia oamenilor si al altor animale, altele sunt pentru protectia cainilor. Legile canine repezinta unul dintre cele mai controversate aspecte ale relatiei noastre cu cainii, pentru ca ele afecteaza modul in care noi interactionam cu ei.

   Aceste legi au aparut in ultimii ani ca raspuns la amenintarile percepute din partea unor rase de caini. Aceste legi au in vedere in principal caini din tipul Pitbull, dar cuprind si alte rase de caini de paza, Rottweileri, Dobermani, caini de tip Mastiff si Ciobanesti germani au fost cu totii interzisi prin legi antirase, fie de catre tari intregi, state, orase, judete sau chiar cartiere. In fruntea acestei miscari s-a aflat Germania, care a interzis toate rasele din tipul Pitbull, de la Bull Terrieri pitici la exemplarele din rasa American Staffordshire.
  Majoritatea legilor de interzicere a raselor a fost ca raspuns la anumite incidente care au implicat atacuri grave. Desi atacurile fatale din partea unor caini sunt rare, acestea primesc foarte multa atentie din partea mass-mediei si deseori incita suport din partea publicului pentru aplicarea de masuri drastice. Cei care au propus aceste legi de interzicere a anumitor rase sustin ca acestea au o tendinta de violenta fata de oameni, asa ca interzicerea acestor rase va micsora numarul de astfel de atacuri grave sau chiar mortale. Contestatarii acestor legi sustin ca muscaturile nu sunt legate de rase - toate rasele de caini sunt capabile sa muste.
 Chiar daca acei caini care sunt mai mari si mai puternici pot provoca intr-adevar mai multe neplaceri prin muscatura lor decat cainii mici, nu tipul cainelui duce la atacurile grave, ci dresajul si modul in care a fost tratat. De exemplu, multe dintre rasele puternice de paza au devenit populare printre acele persoane care cauta un caine pentru protectie, lupte sau crearea unei imagini de macho. Cainii detinuti de astfel de oameni primesc in general un dresaj substandard sau chiar pot fi dresati sa atace si sa raneasca oameni sau alte animale. Deseori, cainii agresivi sunt inmultiti intre ei pentru a da nastere la o generatie noua mai agresiva. Pe langa acestea, cainii care sunt tratati necorespunzator, care sunt neglijati, legati la lant sau abuzati sunt mult mai predispusi sa muste decat aceia care nu au fost supusi unui astfel de comportament.
Oponentii acestor legi spun ca un Pitbull american bine dresat, bine crescut si bine socializat este la fel de prietenos ca un Labrador Retriever crescut in acelasi fel.
   Pe langa aceste legi de interzicere a raselor elaborate de catre municipalitati, multe rase sunt interzise si din diverse complexe de apartamente sau de case. O forma mai subtila de interzicere a raselor a aparut din partea companiilor de asigurari care nu incheie polite de asigurari cu proprietarii anumitor rase de caini.
   Aceste companii sustin ca noile interdictii au aparut datorita cresterii proceselor pe motive de muscaturi. Oponentii interdictiilor argumenteaza ca procesele in justitie legate de muscaturi nu sunt exclusive anumitor rase.Back to content