Interpets International
Sigla Interpets International
Go to content

Istoria bunastarii cainiilor, aparitia primelor adaposturi

Totul despre caini > Cainii si Legea
Istoria bunastarii animalelor, aparitia primelor adaposturi



Istoria bunastarii si salvarii cainilor


 Bunastarea animala nu a contat pana in anul 1824 in Marea Britanie, cand 22 de filantropi au infiinţat Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA). In acele vremuri, bunastarea animalelor era considerata o pierdere de timp si se credea ca animalele de productie nu erau fiinte cu sentimente. Cu toate acestea, odata cu multa educatie si munca, prima SPCA a reusit sa isi castige suficient renume incat in anul 1840, Regina Victoria a permis ca societatea sa fie redenumita ca Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, asa cum este denumita in continuare si in zilele noastre.
  Salvarea animalelor s-a dezvoltat si in Statele Unite incepand cu anul 1866 cand Henry Bergh a fondat American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) in New York, in parte datorita vietii grele pe care o aveau caii folositi la carute pe care i-a vazut acolo. Dupa aceasta au inceput sa apara diverse organizatii, si in mai putin de trei ani existau legi impotriva cruzimii fata de animale si societati umanitare in cel putin sase state. Apoi a urmat formarea organizatiilor nationale, inclusiv American Humane Association (AHA) in anul 1877 si Humane Society of the United States (HSUS) in anul 1954. In vreme ce unele dintre organizatiile nationale, cum ar fi ASPCA. intretineau adaposturi pentru animale pe langa campaniile pentru bunastarea animalelor si programele de educare a populatiei, marea majoritate nu faceau acest lucru.
  Primele adaposturi pentru animale au aparut in S.U.A. in anii 1700, dar in mare parte erau folosite pentru a adaposti animalele inainte ca acestea sa fie eutanasiate. Pana la inceputul anilor 1900, animalele fara camin, in special cainii si pisicile, erau considerate a fi o problema de sanatate publica si nu o problema de bunastare. Haitele de caini vagabonzi deseori raspandeau boli, inclusiv turbare. Dupa infiintarea ASPCA, insa publicul a inceput sa sustina salvarea animalelor si eforturile pentru asigurarea bunastarii lor. In anul 1869, unul dintre primele adevarate adaposturi a fost organizat de Women’s SPCA din Pennsylvania. In anul 1894, ASPCA a preluat rolul de adapostire a cainilor si pisicilor fara camin din New York; iar in anul 1903 a luat fiinta Bide-A-Wee Home Association (astazi doar Bide-A-Wee), in Manhattan.


Vand caini de rasa
Back to content