Du-te la conținut
Legaturile dintre membrii haitei de caini

Puii care au crescut impreuna vor ramane apropiati pentru toata viata. Ierarhia sociala in randul puilor se dezvolta inainte de intarcare. Se va hotari care este individul dominant dintre frati si, desi ocazional pot aparea conflicte, structura va ramane aceeasi. Atunci cand un pui este luat de langa ceilalti si instrainat, de regula intre a opta si a douasprezecea saptamana de viata, instinctele sale de haita vor fi transferate oamenilor.
Cainii se bazeaza foarte mult pe simtul olfactiv si vizual pentru a culege informatii despre mediu si pentru a comunica intre ei. Cainii sunt animale sociale si vor interactiona cu alti caini pe timpul plimbarilor, chiar daca nu mai au nevoie sa se constituie in haita pentru a supravietui. Nu exista mirosuri neplacute in lumea canina: toate mirosurile reprezinta informatii despre mediul inconjurator.
Cainii sunt astazi mult mai numerosi decat stramosii lor, care strabateau intinderi vaste, in orice parc din mediul urban. Comportamentul cainilor, cand se intalnesc pentru scurt timp in astfel de imprejurari, este posibil sa fie mai putin orientat catre pretentii teritoriale decat acasa. Un caine care intalneste un alt caine poate fi atras de el, dar dupa o perioada scurta de timp, este foarte probabil ca fiecare sa-si vada de drumul lui. Uneori, totusi, cainii care se intalnesc in mod regulat cand ies la plimbare pot dezvolta legaturi pe o perioada mai mare de timp si pot chiar sa se joace unul cu celalalt din timp in timp. Atunci cand se intalnesc, fiecare ii va adulmeca celuilalt fata, gatul si zona genitala, proces care dureaza mai mult timp in cazul cainilor care nu se cunosc.
Cainii sunt intr-o continua alerta atunci cand ies la plimbare. Nu doar privesc in jur, ci isi mentin nasul la nivelul solului pentru detectarea mirosurilor. Comportamentul va fi acelasi fie ca sunt tinuti in lesa, fie ca sunt lasati liberi. Gasirea urmelor lasate de alti caini le furnizeaza multe informatii, de pilda ce caini au trecut de curand pe acolo, al cui teritoriu este acela, care este structura sociala existenta in acea zona, cu schimbarile ierarhice care se petrec in mod constant la nivelul haitei.
Cainii isi folosesc vederea si simtul olfactiv foarte dezvoltat pentru a identifica semenii care s-au perindat prin zona. Cainii au o fire sociabila si vor cauta compania celorlalti.
Deoarece simtul olfactiv si perceptia miscarii la un caine sunt mult mai dezvoltate decat la oameni, nu ne putem da seama intotdeauna cu claritate ce miros sesizeaza sau ce anume vede acesta. Oamenii pot aprecia perceptia canina doar prin felul in care animalul reactioneaza. De exemplu, atunci cand va dresati cainele, sa urmariti comportamentul supus al acestuia, lucru care poate indica faptul ca a perceput mirosul unui seaman mai dominant. Pe de alta parte, cainele poate percepe un caine mai mic ca pe o prada, il va urmari si apoi il va ataca. Inainte de a-i da drumul din lesa, asigurati-va ca este suficient de bine dresat incat sa se intoarca la dumneavoastra atunci cand il strigati. Cainele isi percepe casa ca pe propria vizuina si, prin urmare, de regula nu-si va marca teritoriul decat daca are un motiv real. Daca face totusi acest lucru, veterinarul va putea depista o eventuala afectiune ascunsa inainte sa-si indrepte atentia asupra problemelor comportamentale ale cainelui. Orice schimbare in rutina sa il poate determina sa-si marcheze teritoriul acasa.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins