Go to content

Maraitul si scancetele, ce spune cainele dumneavoastra

Totul despre caini > Cum sa comunici cu cainele tau
 
 
Maraitul si scancetele, ce spune cainele dumneavoastra?
 
 
    Sunetele scoase de caini furnizeaza informatii clare despre dispozitiile lor; in special atunci
cand sunt combinate cu limbajul corpului. Desi este posibil ca unele rase sa latre instinctiv, mai frecvent decat altele, modelele de baza ale sunetelor scoase de caini, incluzand maraitul si scancetele, sunt comune pentru toti.
 
    Maraitul actioneaza intotdeauna ca o avertizare pentru ceilalti. Pe langa faptul ca este o
dovada de agresivitate, poate fi si un semn de teama sau o indicatie ca animalul sufera si nu doreste sa fie atins. Oricare ar fi cauza de baza, cainele va reactiona totusi in acelasi fel: daca
este ignorat, maraitul capata un ton mai grav si creste in volum. Cainele va privi fix cu buzele ridicate, lasand sa se vada dintii. Datorita maraitului de acest fel, se evita deseori o lupta intre caini: pe masura ce frecventa maraiturilor si tonalitatea devin din ce in ce mai amenintatoare,
unul dintre caini va arata supunere fata de cainele dominant, mai amenintator. Din pacate, oamenii s-ar putea sa nu acorde atentie acestei avertizari clare si cainele va ataca.
 
    Pe de alta parte, scancetele servesc intotdeauna drept chemare neamenintatoare. Scancitul
are intotdeauna un sunet mai inalt decat maraitul dominator si acest fapt are de asemenea implicatii cand se dreseaza un caine. Daca doriti sa va exercitati autoritatea, vorbiti intotdeauna cainelui folosind o tonalitate joasa a vocii, deoarece aceasta va avea o nota mai autoritara. Copiii pot avea mai multe dificultati decat un adult in a controla un caine prin voce deoarece vocea lor are un sunet mai ascutit si de aceea cainelui ii suna ca fiind mai putin autoritara.   Scancitul este folosit de caini intr-o varietate de circumstante, inclusiv pentru a da glas frustrarii, durerii sau anxietatii. Daca simte ca este ignorat, cainele poate cere prin plans stapanului hrana sau
plimbare. Intensitatea sunetului se transforma in acest caz in scheunat daca scancitul nu produce rezultatul dorit. Scheunatul este de asemenea folosit ca un indicator al supunerii intre caini, permitand cainelui mai slab sa se retraga mai usor dintr-o potentiala situatie de conflict, oferind o intarire vocala fara echivoc limbajului sau corporal si expresiei faciale.
 
    Din pacate, copiii sunt supusi celui mai mare risc de a fi muscati de catre caini datorita
modului in care este perceput rolul lor in cadrul familiei om-caine. Furnizorii hranei cainelui si instructorii sai, de obicei membrii adulti ai familiei, sunt priviti de catre caine ca avand o pozitie dominanta. Copiii mici ar trebui sa fie mereu supravegheati in preajma cainilor, deoarece este posibil ca ei sa nu tina cont de amenintarea transmisa prin marait. Trebuie sa-i incurajati sa nu tachineze cainii sau sa-i deranjeze atunci cand mananca sau dorm. Un copil ar trebui sa se ridice imediat si sa se indeparteze de un caine care maraie. Ridicandu-se in picioare, copilul va parea mai mare si este mai putin posibil sa fie atacat; va fi mai usor sa se retraga si va reduce probabilitatea de a fi muscat, mai ales de fata.
 
 
    In cazul in care v-a placut articolul, va rugam ca sa-l distribuiti prin „share” pe Facebook, Linkedin, Twitter si Google+, sau puteti oferi un simplu „Like”.
 
    Va multumim, si va invitam sa cititi si restul articolelor!

Back to content