Du-te la conținut

Marcarea teritoriului
 
Pe langa explorarea imprejurimilor, cainii lasa si indicii privitoare la trecerea lor prin zona. Acesta este un comportament asemanator cu cel al canidelor salbatice, care isi marcheaza teritoriul tot timpul pentru a-i mentine granitele in timp ce ele se deplaseaza dintr-un loc in altul.
 
Semnificatia mirosului
 
Mirosul este cea mai importanta forma de comunicare la caine. Abilitatea unui caine de a detecta si de a recunoaste mirosuri poate fi de pana la un milion de ori mai dezvoltata decat la oameni. Aceasta abilitate a fost exploatata de oameni in diferite moduri, cainii fiind antrenati in diferite domenii, de la urmarirea evadatilor si pana la descoperirea victimelor sub daramaturi dupa cutremur.
Marcarea olfactiva
 
Cainii masculi au obiceiul de a ridica unul dintre picioarele din spate pentru a urina la baza pomilor, stalpilor si a altor obiecte asemanatoare, astfel incat marcajul sa se situeze la nivelul nasului altor caini.
 
Marcarea teritoriului in acest fel are legatura cu prezenta hormonului masculin denumit testosteron. Cele mai multe catele urineaza pe sol, coborandu-si partea din spate pana la nivelul pamantului, dar unele ridica un picior din spate la fel ca si masculii. Cainii mari au obiceiul sa lase si un semn vizual dupa urinare, racaind solul cu ghearele. Aceste urme imprima un alt miros, care ajuta la identificarea fiecarui caine in parte. Este rezultatul glandelor sudoripare situate intre degete, care lasa din secretia lor pe pamant, confirmand prezenta recenta a cainelui, dat fiind ca mirosul este indepartat de ploaie. Cainii actioneaza din instinct si, atunci cand se plimba prin parc sau prin alte locuri publice, incearca sa acopere celelalte mirosuri cu ale lor. De aceea cainii folosesc mai rar marcajul acasa, unde nu exista atatia rivali. Aceasta marcare este o modalitate de comunicare si de marcare a teritoriului. Cum mirosurile contin informatii despre increderea in sine, dispozitia si directia de deplasare a altui patruped, cainele dumneavoastra, adulmecand un miros, prin atitudinea supusa sau nerabdarea de a merge in alta directie, poate sa va dea de inteles ca doreste sa evite un caine mai dominant. Totusi, ar putea dori sa-si continue drumul atunci cand simte mirosul unei catele in calduri.
Nu doar urina este importanta pentru a indica prezenta unui caine. Si fecalele acestuia furnizeaza altor caini atat indicatii vizuale, cat si olfactive despre identitatea sa. Chiar in interiorul rectului exista o pereche de saculeti de forma bobului de mazare eare produc un fluid ce impregneaza fecalele. Stramosii cainelui domestic foloseau aceste glande ca sa-si stropeasca inamicii.   Marcarea prin fecale este o metoda mai eficienta de comunicare decat marcarea olfactiva: fiindca nu dispare la prima ploaie, ramane ca un indiciu vizual mai durabil al prezentei cainelui in zona.   Atunci cand se intalnesc, cainii isi adulmeca unul celuilalt anusul, ca modalitate de recunoastere a dispozitiei, sexului si receptivitatii. Un marcaj prin fecale furnizeaza la fel de multe informatii unui caine nou sosit in zona ca si prezenta reala a celui care a marcat locul.
Mirosul dezvaluie pozitia sociala a unui caine fata de un altul, impreuna cu un volum substantial de informatii. Prin urmare, desi mirosul canin caracteristic poate fi neplacut pentru noi, de obicei cainilor nu le place sa li se faca baie pentru a indeparta acest miros. De fapt, nu este un lucru neobisnuit ca un caine sa caute un inlocuitor urat mirositor in care sa se tavaleasca dupa ce a fost spalat: o balega proaspata de vaca poate fi preferata in acest scop. Incercati intotdeauna sa supravegheati cu atentie cainele in primele cateva zile de dupa baie pentru a reduce posibilitatea ca animalul dumneavoastra de companie sa se comporte in acest fel. De exemplu, puteti alege un traseu alternativ atunci cand il scoateti la plimbare. In caz contrar, nu veti avea altceva de facut decat sa il spalati inca o data.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins