Du-te la conținut
Cum sa comunici cu cainele tau 25.
Obiceiurile cainelui in casa si proprietate

Cainele umil

Uneori, cainele devine constient de comportamentul sau gresit si incearca sa va impace, mai ales dupa inceperea procesului de dresare. In acest stagiu, va putea realiza ca exista lucruri pentru care poate fi mustrat. Cainii adopta o pozitie supusa si in raporturile dintre ei pentru a evita conflictul.
Cainele poate deveni nelinistit atunci cand intalneste un alt caine. Va incerca sa se calmeze pe sine si pe celalalt caine printr-o atitudine umila, astfel incat sa evite confruntarea. Atunci cand cainii se abordeaza reciproc, par ca nu se baga in seama si isi vor da roata, adulmecand pamantul inainte de a se apropia.
Cainele va fi constient de tonul vocii umane si va realiza ca trebuie sa aiba un comportament umil din respect pentru stapanul sau dominant. Totusi, atitudinile impaciuitoare duc deseori la confuzii pentru ca tind sa semene cu gesturile umane, cu semnificatii complet diferite:
- Cand este umil, cainele isi retrage buzele fara a-si descoperi dintii, de parca ar zambi.
- Cand se teme ca va fi dojenit, cainele va casca pentru a se elibera de stres, isi va linge nasul si se va departa, ca si cand ar fi lipsit de interes.
Unul dintre gesturile cele mai vadite de impaciuire este modul in care cainele linge mana stapanului. Lingerea, ca gest de supunere, incepe din stadiul de pui. Cand se apropie momentul intarcarii, puiul va linge colturile gurii mamei sale cu scopul de a o determina sa regurgiteze hrana. Aceasta situatie il va incuraja pe cainele tanar sa continue si ulterior sa linga, ca semn de impacare si respect pentru individul dominant. In cadrul haitelor, cainele supus va reactiona fata de un membru dominant lingandu-i fata; cainele dominant rareori va linge pe un altul. In mod similar, cainele domestic isi poate linge stapanul dupa ce este dojenit. In cazul in care cainele este rasplatit cu afectiune din partea stapanului, asa cum se intampla cand era pui si primea hrana regurgitata de mama sa, va continua sa se poarte in acest fel.
Proprietarii de caini pot adopta comportamentul supus folosit de patrupede atunci cand au de-a face cu caini nervosi: evitarea privirii si cascatul il vor linisti pe cainele nelinistit.

Urinarea in casa

Un anumit comportament privind urinarea incepe inca din perioada de junior. In cazul in care nu-l dresati, puiul va decide singur asupra locului in care va urina. Urinarea nu este doar o necesitate fireasca, ci si o reactie la schimbare. Cainele isi va face cunoscut statutul dominant unui nou animal de companie prin marcarea olfactiva, iar un catelus fericit va urina in semn de salut fata de intoarcerea dumneavoastra acasa.
Daca il invatati sa urineze intr-un anumit perimetru din exterior, ducandu-l acolo dimineata, dupa masa si seara, intentiile dumneavoastra cu privire la acest proces ar putea deveni mai clare.
Desi puii se vor departa de culcus inca de la varsta de trei saptamani pentru a urina, violarea casei poate fi o faza dificila. Catelusul nu va fi capabil sa distinga perimetrul casei dumneavoastra si poate urina in interior. Utilizarea unui stimulator (disponibil in magazinele pentru animale de casa) poate ajuta la directionarea atentiei catelusului catre o anumita zona a curtii. Dar pot fi si situatii cand cainele va urina pentru a comunica cu dumneavoastra:
 - Un catelus poate urina atunci cand este foarte emotionat, adesea la revenirea stapanului acasa. Daca il ignorati timp de cateva minute dupa sosirea acasa, emotia nu va mai fi asociata cu aceasta situatie.
 - Cainii arata respect exemplarelor dominante prin urinare ca semn de supunere. Daca aratati intelegere, nu veti face decat sa incurajati acest comportament. Totusi, daca va dojeniti cainele, atunci va continua sa urineze ca semn al recunoasterii pozitiei dumneavoastra dominante. Ajutand la cresterea increderii de sine a cainelui prin cursuri de dresaj, puteti controla acest comportament.
 - In general, cainii nu fac mizerie la intamplare in jurul casei, cu exceptia cazului cand au o problema de ordin medical.
Marcarea olfactiva difera de urinarea obisnuita, cantitatea fiind considerabil mai mica in cazul marcarii teritoriului. Marcarea se face de regula pe suprafete verticale, la inaltimea nasului, pentru a le fi usor celorlalti sa remarce mirosul.
Marcarea olfactiva ajuta cainele sa se orienteze inca de la o varsta frageda. Cainele dresat nu va urina de obicei in casa. Daca se produc insa schimbari, cum ar fi aducerea unor noi animale de casa sau a unui bebelus, acestea pot constitui motive pentru ca patrupedul sa-si manifeste autoritatea prin marcarea olfactiva in interior. Abordarea acestui potential tipar comportamental inainte de a deveni obisnuinta va duce la prevenirea marcarii interioare. Stimulati-va cainele sa accepte noul membru, jucandu-va cu el in prezenta celuilalt sau hraniti-l atunci cand celalalt se afla in apropiere pentru a asocia lucrurile pozitive cu noua aparitie in sanul familiei.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Obiceiurile cainilor in casa
Înapoi la cuprins