Du-te la conținut

Prima intalnire, adulmecatul si salutul, perioada de calduri

Cainii care nu s-au mai intalnit se apropie cu precautie, adulmecand solul si dandu-si incet roata, inainte de a se adulmeca reciproc.
Cainii care se cunosc bine deseori se vor saluta prin adulmecare, desi in mod evident se recunosc unul pe celalalt. Acest comportament poate ajuta la determinarea varstei, sexului, starii generale de sanatate, receptivitatii sexuale a celuilalt caine sau la a stabili daca a fost sterilizat.
Cainii care se intalnesc in mod regulat se vor aborda intr-un mod mai degajat decat in cazul intalnirilor cu necunoscuti, unul dintre caini luand initiativa de a-si adulmeca tovarasul. Limbajul lor corporal va parea destul de relaxat, fara a afisa vreun semn de nervozitate. In timpul acestei faze initiale de salut, care de obicei este realizata destul de lent, cainii isi ating nasurile si isi miros unul altuia fata, urechile si gatul, inainte de a-si adulmeca organele genitale. De indata ce se incheie acest ritual de salut, cainii vor cunoaste statutul celuilalt si isi vor da seama cat de increzator in sine si de dominant este acesta. Dupa ce cainii se departeaza unul de celalalt, acest prim contact este hotarator pentru continuarea relatiei - se vor juca sau nu impreuna, se vor imperechea, se vor bate sau pur si simplu fiecare isi va vedea de drumul sau.
Se crede ca lupul obisnuieste sa se acopere cu un anumit miros pentru a-si intari pozitia in ierarhia haitei. Mirosul astfel rezultat este mult mai intepator decat acela folosit de lupi pentru marcarea teritoriului, desi motivul exact al acestui comportament este neclar. Tavalindu-se in excrementele unei potentiale prazi, lupul poate indica celorlalti membri ai haitei ca exista in apropriere oportunitati de a vana. In plus, lupul isi mascheaza astfel propriul miros, ceea ce inseamna ca se poate apropia de prada fara a fi detectat, sporindu-si in acest fel sansele de reusita a vanatorii.
Este neclar daca acest comportament declanseaza efectiv initierea imediata a unei vanatori de catre haita. Cu siguranta insa creste gradul de agitatie in randul lupilor. Un nivel marit de interes si de activitate poate fi de asemenea observat atunci cand un caine revine in haita cu blana murdarita in aceasta maniera.
De indata ce un caine ajunge la varsta pubertatii, de obicei incepand cu cateva luni, va deveni activ sexual daca nu este sterilizat. Cateaua va elibera feromoni puternici, care vor atrage cainii de la kilometri distanta. Indiferent de dresaj, cainii apti simt un imbold foarte puternic sa se imperecheze cu o catea in calduri, ceea ce poate avea drept rezultat schimbari in comportamentul cainelui dumneavoastra.
Desi un pui se poate urca in joaca pe fratii lui asa cum cainele adult face cu o femela, el nu devine activ sexual pana la pubertate. Varsta la care cainele devine activ sexual variaza, media de varsta fiind de sapte luni; cainii de talie mica ajung de obicei la pubertate mai devreme decat cainii de talie mai mare. Incepand de la pubertate, masculii vor cauta sa se imperecheze cu femelele, iar catelele vor fi in calduri de doua ori pe an, cate trei saptamani aproximativ. Cand o catea este in calduri, va elibera mesageri chimici numiti feromoni, care sunt purtati de curentii de aer pe distante considerabile. Acestia au rolul de a atrage masculii din imprejurimi. Cainii detecteaza feromonii prin intermediul organului lui Jacobsen, localizat in bolta palatina. Acesta este extrem de sensibil la mirosurile purtate prin aer si este conectat direct cu creierul.
Feromonii sunt o sursa primara de comunicare folosita de catre caini. Fac parte din viata cainelui inca de la nastere, mama eliberand aceste mirosuri pentru a le induce un sentiment de bine puilor ei.
Pe langa marcarea teritoriului, feromonii sunt folositi pentru recunoasterea altor caini. Un individ va putea sa identifice alti caini din imprejurimi pe care este posibil sa nu-i fi intalnit in fapt. Cand va intalni celalalt caine, nu va avea nici un fel de dificultate in a-l recunoaste dupa miros.
Feromonii functioneaza in doua moduri diferite: produc o reactie din partea unui alt caine, de exemplu o mama care isi calmeaza puiul nelinistit, sau declanseaza comportamente specifice la ceilalti, de exemplu o catea in calduri atrage masculii facandu-i atenti la receptivitatea ei sexuala.
Masculii care simt o catea in calduri vor deveni foarte agitati atunci cand ti repereaza mirosul si vor incerca sa scape din ingradirea casei pentru a putea ajunge la ea. Si cateaua in calduri va fi agitata, desi la inceput ar putea afisa agresivitate fata de cainii care incearca sa se imperecheze cu ea. Daca o catea nu este sterilizata, este important sa nu o scoateti la plimbare cand este in calduri deoarece masculii o vor urmari cu aviditate si, aproape inevitabil, imperecherea va avea loc. De asemenea, poate interveni si concurenta intre masculii care incearca sa se imperecheze cu o catea, totul avand ca rezultat ciocniri agresive.
In timp ce limbajul corporal dezvaluie dispozitia si intentiile unui caine, feromonii ofera informatii individuale despre sex, receptivitate si dispozitia unui alt caine. Cainele va fi atras de o catea in calduri datorita mirosului feromonilor acesteia.
Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins