Du-te la conținut
1. Catelul prima zi acasa
 
 
Un prim pas important în viată alături de câinele dumneavoastră este aducerea acestuia acasă. Nu doriţi ca acest prim moment să fie traumatizant pentru el său ca acesta să fie expus diferitelor pericole. Pentru un pui, s-ar putea să fie prima dată când este despărţit de mama şi fraţii săi. În cazul unui câine adult, introducerea să într-un cămin nou, mai ales după o perioadă de timp petrecută într-un adăpost, poate fi traumatizantă. Inainte de acest moment, pregătiti-vă casa, familia şi propria persoană.
Siguranţa cainelui
Inainte de introducerea în casă a noului animal de companie, asiguraţi siguranţa acestuia. Dacă deja aveţi un câine adult, mai bătrân, s-ar putea să fi uitat zilele în care acesta era doar un pui. Aduceţi-va aminte acum.
Au existat momente când nu vă puteaţi lăsa pantofii, cărţile său jucăriile pe podea fără a avea urme ulterioare de colţi de căţel pe ele. A existat, de asemenea, o vreme în care micul dumneavoastră ghemotoc de blană şi distracţie a avut nevoie de supraveghere constantă pentru a fi evitată "murdăria" în casă. Ţineţi minte cearşafurile pentru puiuţi şi soluţiile de curăţat urina? Acesta este momentul să vă reînnoiţi rezervele.
Curăţatul după un pui de caine
Atunci când un pui are un "accident" în casă, este important să curăţaţi bine zona pentru a înlătura mirosul din locurile unde a făcut căţelul. O curăţare bună previne revenirea căţeluşului în acelaşi loc şi repetarea incidentului.
 Pentru a curăţa mocheta său covorul mai întâi absorbiţi cât mai multă urină cu un strat gros de prosoape de hârtie său ziare. Schimbaţi-le până zona este cât se poate de uscată. Cu cât puteţi înlătura mai multă urină înainte să se impregneze în covor cu atât mai bine veţi putea îndepărta mirosul. Odată ce urina proaspătă a fost îndepărtată, clătiţi locul cu apă rece şi otet. Ştergeţi apa cu alte prosoape de hârtie său aspiraţi-o cu un aspirator.
Pentru a curăţa pata, folosiţi soluţii cu enzime pentru covoare său deodorizante, care pot fi găsite atât la magazinele de covoare, cât şi la magazinele pentru animale. Aceste tipuri de substanţe pot fi folosite atât pentru urină, cât şi pentru fecale. În cazul în care covorul a fost curăţat înainte cu substanţe chimice, eficienţa soluţiilor cu enzime va fi redusă. Inlăturaţi orice urmă a acestui curaţitor chimic prin folosirea unui aspirator cu apă. În unele cazuri, s-ar putea să fie nevoie să înlocuiţi carpeta pentru a putea înlătura
mirosul de urină.
În vreme ce covoarele sunt cea mai dificilă suprafaţă de curăţat, podelele de beton, cum sunt cele întâlnite de obicei în garaje şi subsoluri, permit urinei să se infiltreze. Curăţaţi astfel de suprafeţe cu un dezinfectant, şi permiteţi-i să se îmbibe în suprafaţă. Clătiţi cu apă. Atunci când podeaua este complet uscată, sigilaţi-o pentru a preveni absorbirea pe viitor. Podelele sigilate pot fi curăţate cu substanţe disponibile în comerţ său cu un amestec format dintr-un sfert de cană de oţet, un litru de apă caldă şi câteva picături de detergent de vase lichid. Curăţaţi zona cu această soluţie şi în final daţi cu un lichid de neutralizat, disponibile la magazinele pentru animale.
Dacă un căţel îşi creează un obicei din a-şi face nevoile într-o anumita zonă din casă, închideţi uşa către acea cameră său blocaţi intrarea cu porţi pentru bebeluşi. Mutaţi mobila peste locurile frecventate. De asemenea, plasarea castroanelor cu mâncare şi a jucăriilor în astfel de locuri îl pot descuraja să mai facă în viitor.

Intalnirea cainelui cu familia

Inainte de a aduce noul caine acasa, mai discutati o data cu
familia dumneavoastra. Asa cum ati discutat tipul si rasa de caine pe care il vrea familia dumneavoastra, acum este momentul sa discutati si sa stabiliti ce inseamna pentru fiecare membru al familiei noul caine. Exista ingrijorari sau asteptari care trebuie lamurite? Sunt alocate treburile si responsabilitatile, si este toata lumea de acord? Parintii trebuie sa fie constienti ca desi copilul isi doreste cu disperare un pui de caine, el sau ea nu isi va asuma neaparat responsabilitatile.
Nu transformati ingrijirea cainelui intr-o pedeapsa. Cainele va fi cel care va suferi. Acesta este, de asemenea, un moment propice pentru a stabili care sunt regulile casei.
Decideti daca ii veti permite sa se urce pe mobilier, in ce camere, si in ce paturi. Unde va dormi? Unde vor fi puse castroanele de mancare si apa? Cum veti colabora cu totii pentru a dresa puiul sa nu sara, sa nu ciupeasca sau sa cerseasca - consecventa in dresaj este vitala. Asigurati-va ca toti membrii familiei sunt multumiti de deciziile luate.

In sfarsit acasa - Puii

Ziua in care aduceti noul pui acasa este una emotionanta
pentru dumneavoastra, pentru familia dumneavoastra si pentru pui. Acesta s-ar putea sa fie primul moment in care este departe de mama, fratii si surorile sale. La inceput, puiul va fi coplesit de toate lucrurile noi la care este expus, asa ca este de datoria dumneavoastra sa-i faceti tranzitia cat mai usoara cu putinta.
La varsta de opt saptamani, puiul are perioade intense de activitate care alterneaza cu perioadele de somn. Prin actiunile de asigurare a casei ii permiteti puiului sa se poata desfasura in voie in perioadele sale de activitate maxima. Pentru a se simti bine cand doarme, o perioadele de somn. Prin actiunile de asigurare a casei ii permiteti puiului sa se poata desfasura in voie in perioadele sale de activitate maxima. Pentru a se simti bine cand doarme, oferiti-i un pat si un cos in care sa poata dormi linistit. Dupa pauzele de nevoi, masa si joaca, puneti puiul in cos cu o patura calduroasa si o jucarie moale. In primele nopti, puii s-ar putea sa planga si sa schelalaie, simtind lipsa caldurii si confortului oferit de mama sa. Unii oameni pun in cosul puiului sticle cu apa calda sau un ceas care ticaie ca un inlocuitor pentru caldura mamei si fratilor, si pentru a imita bataile inimilor acestora. O jucarie moale si pufoasa il va face sa se simta si mai confortabil. Rezistati tentatiei de a-l lasa sa doarma cu dumneavoastra in pat, chiar daca vi se rupe inima sa il vedeti asa. Daca vreti sa ii permiteti sa doarma cu dumneavoastra, asteptati intai sa se obisnuiasca sa doarma singur pentru a va asigura ca nu vor aparea fobii legate de somn.
In primele cateva saptamani, puii ar trebui sa stea in dormitorul dumneavoastra pentru ca sunt fricosi si pentru ca au nevoie sa urineze destul de des. Asteptati-va sa fiti treziti destul de des la inceput de icnetele puiului. Atunci cand se intampla acest lucru, duceti puiul afara si asteptati sa isi faca nevoile, laudandu-l zgomotos atunci cand face asta.
Un pui nou este ca un copil nou - inclusiv cu nopti nedormite.

In sfarsit acasa - Adultii

 Aducerea acasa a unui caine adult are parte de propriile probleme.
Unii caini adulti s-ar putea sa nu aiba nici un fel de maniere sau s-ar putea sa nu fi fost niciodata in viata lor intr-o casa. Unii Ogari de curse pensionati s-ar putea sa aiba nevoie sa fie invatati sa urce scarile pentru ca vietile lor anterioare se limitau la custi si pista de curse. Alti caini sunt educati si stiu sa se comporte intr-o casa. Nu veti sti cum este noul caine pana in momentul in care il aduceti acasa. Unii etologi canini denumesc primele saptamani petrecute de un caine intr-o casa noua "luna de miere". In general, este nevoie de o perioada de timp pana cand cainele sa se simta suficient in siguranta pentru a-si manifesta adevarata personalitate asa ca agresivitatea, posesivitatea si alte caracteristici negative, cat si pozitive, s-ar putea sa aiba nevoie de ceva timp pentru a iesi in evidenta.
Este important ca noul caine sa aiba un loc unde sa se poata retrage aici poate fi de folos o cusca, desi el nu va avea nevoie sa petreaca la fel de mult timp in ea in comparatie cu un pui. Aratati cainelui ca are propriul sau loc unde se poate retrage atunci cand lucrurile se dovedesc prea stresante pentru el. Portile de asigurare pentru copii se pot dovedi de folos pentru a limita accesul cainelui in anumite zone. Aratati cainelui ca are propriul sau loc unde se poate retrage atunci cand lucrurile se dovedesc prea stresante pentru el. Portile de asigurare pentru copii se pot dovedi de folos pentru a limita accesul cainelui in anumite zone – s-ar putea sa fie inca in perioada cand rontaie lucruri, iar anxietatea poate produce dezastre.
Iar prea multa liberate poate fi coplesitoare pentru un caine adoptat dintr-un adapost. Este, de asemenea, important sa tineti noul caine in lesa atunci cand sunteti cu el afara. Un caine nou este predispus sa fuga, asa ca incercati sa evitati astfel de probleme.

Prezentarea cainelui nou "haitei" dumneavoastra

Este normal ca un caine sa alerge alti caini de pe teritoriul sau, dar majoritatea dintre ei pot invata sa accepte si sa se bucure de prietenii canini din casa. Doi caini de sex opus se inteleg adeseori mai bine decat perechile formate din caini de acelasi sex, dar nu intotdeauna. Unii se inteleg bine cu ambele sexe, in vreme ce altii resping in totalitate un nou venit de orice sex. Cainii adulti sunt mai toleranti cu puii dccat cu alti adulti. Puii cu varsta sub sase luni nu provoaca autoritatea unui caine, fapt care permite ca vechiul caine sa stabileasca regulile. Pe de alta parte, exuberanta unui pui poate fi cateodata prea mult pentru un caine mai in varsta, care ar putea sa maraie sau sa incerce sa muste daca puiul se apropie prea mult. Majoritatea puilor inteleg acest mesaj, dar exista si exemplare care considera acesta un joc si insista. Pana cand dezvolta o relatie pasnica, tineti puiul si cainele batran separati, cu exceptia cazurilor in care sunt supravegheati.
Atunci cand cainele vechi nu este obisnuit cu alti caini sau incearca sa-i alunge pe cei care ii incalca teritoriul, prezentati-i noul caine pe un teren neutru, cum ar fi un parc sau curtea unui prieten, acest lucru va fi de folos. Puneti pe altcineva sa vina cu noul caine. Aduceti cainii in locul respectiv in lesa. Lasati-i sa se observe la inceput de la distanta. Aduceti-i din ce in ce mai aproape, pana intr-un punct in care sunt interesati si curiosi, dar lasati suficient spatiu intre ei, astfel incat niciunul sa nu se simta incoltit. Impreuna cu partenerul dumneavoastra incepeti sa plimbati cainii pe trasee paralele pana cand se relaxeaza unul in compania celuilalt, dar mentinand o zona de siguranta. Treptat, aduceti cainii mai aproape pana cand accepta sa fie plimbati doar la cativa metri distanta unul de celalalt. Atunci puteti sa le permiteti sa se cunoasca. In cazul in care cei doi se simt bine impreuna intr-un loc neutru, repetati procedeul acasa.
Atata timp cat procesul se executa la suficienta distanta, cainii nu ar trebui sa manifeste niciun fel de agresiune. Daca trebuie sa faceti asta fara niciun ajutor, atunci plasati cainele nou in spatele unui gard sau porti, si plimbati-va calm cu cainele mai vechi in lesa pe langa acesta. Faceti acest lucru pana cand cainii s-au obisnuit cu mirosul si imaginea celuilalt. Atunci cand niciunul nu manifesta agresivitate, mangaiati-i pe rand si permiteti-le sa simta mirosul celuilalt pe mana dumneavoastra. Daca asta nu parc a-i deranja, permiteti-le sa se miroasa direct prin gard. In cazul in care se comporta prieteneste, dand fericiti din coada, fiind relaxati, cu gura intredeschisa si incercand sa se linga unul pe celalalt, permiteti-le sa se intalneasca fata in fata.
Atunci cand aveti mai mult de un caine deja in casa, introduceti noul caine treptat astfel incat sa si nu il copleseasca. Incepeti cu cel mai prietenos dintre caini. Dupa ce s-au inteles, duceti-l pe acesta in casa si aduceti-l pe urmatorul. Dupa ce noul caine a facut cunostinta cu toti pe rand, aduceti-i din nou pe cel mai prietenos dintre caini si pe ceilalti caini, unul cate unul pana cand sunt cu totii impreuna si interactioneaza in pace. Nu lasati niciodata un pui si un caine batran singuri decat dupa ce sunteti siguri ca adultul nu va rani puiul. Deseori, un caine adult isi va asuma rolul dominant si s-ar putea sa se comporte cam dur. Agresiunea zgomotoasa nu este in regula, dar corectia atunci cand puiul depaseste anumite limite este in regula, ba chiar foarte buna. Acum. cand nu mai exista mama si fratii care sa spuna puiului cand nu se comporta cum trebuie, acest lucru devine rolul cainelui senior din familie.
Este important sa nu coplesiti cu afectiune noul caine. Cainele familiei este regele in aceasta casa, cel putin pentru moment, asa ca asigurati-va ca stie asta. Cei doi isi vor rezolva intre ei orice probleme legate de dominanta in saptamanile si lunile care vor urma.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Înapoi la cuprins