Du-te la conținut
Puiul, primele lectii


Dupa trei saptamani, puii incep sa exploreze mediul inconjurator si sa invete. In acest moment, catelusul va incepe sa deprinda principalele abilitati sociale de la ceilalti catelusi si de la mama. Puii invata sa se supuna mamei si felul in care pozitia lor ii influenteaza pe ceilalti catelusi pe timpul jocului in care simuleaza confruntarea.
O perioada extrem de importanta pentru catelusi, in ceea ee priveste socializarea, este cea cuprinsa intre saptamanile a patra si a douasprezecea de viata. Este importanta inceperea interactiunii cu oamenii in aceasta perioada deoarece puii crescuti in izolare vor ramane altfel timizi pentru toata viata. Este mult mai probabil ca puii care au crescut in casa sa fie din instinct mai prietenosi decat cei crescuti relativ izolati, in custi, si este unul dintre principalele motive pentru care cainii fara stapan se feresc de oameni. Unul dintre avantajele cautarii unui pui inainte de intarcare este acela ca veti avea posibilitatea de a-l depista pe cel dominant dupa pozitia mamelonului la care se hraneste. Curand ii veti putea identifica.
Desi programul lor zilnic consta in multe ore de somn, catelusii obisnuiesc sa-si consume energia jucandu-se cu ceilalti atunci cand sunt treji. Este poate de mirare ca, in ciuda dintilor ascutiti, nu se prea ranesc. Asta probabil si datorita bunei elasticitatii a pielii - si comunicarii intense.
Dintii unui catelus incep sa apara la varsta de aproximativ trei saptamani, dandu-le posibilitatea de a manca si hrana solida. Mai ales caninii lungi de la colturile gurii sunt ascutiti si capabili de o muscatura dureroasa. Se pare ca puii invata aproape imediat sa nu muste prea tare atunci cand se joaca: isi dau seama ca si ceilalti catelusi pot raspunde in acelasi mod. Joaca poate parea o exuberanta fireasca, dar afecteaza, totodata, pozitia sociala a cainilor tineri in interiorul grupului si probabil pe viitor, in masura in care permite cainilor sa-si testeze puterea intr-un mod non-combativ si sa realizeze legaturi cu ceilalti. Odata ce invata cum sa reactioneze in raport cu ceilalti caini proveniti de la aceeasi mama, va sti cum sa se comporte in situatiile in care va intalni caini necunoscuti.
Pe masura ce cresc, puii vor hoinari mai mult si se pot rataci cu usurinta. Catelusii pot fi lasati sa exploreze ambientul domestic, dar este important sa-i supraveghem pentru a nu ajunge in strada sau in situatii periculoase. Catelusii sunt iscoditori din fire si nu au nicio teama pana la varsta de opt saptamani.  Adesea, descoperirea unui miros interesant, care poate avea legatura cu vreo sursa de hrana, va fi suficienta pentru a-l indeparta pe catelus de tovarasii sai.
In timpul luptei, cei mai multi caini adulti incearca sa-si rastoarne pe spate oponentul, astfel incat acesta sa nu poata fugi. Exemplarul mai puternic va musca apoi instinctiv in zona gatului, partea cea mai vulnerabila a corpului. Un comportament similar poate fi observat pe timpul jocului de simulare a luptei dintre catelusi. Catelusii aflati la sol reactioneaza straduindu-se sa-si indeparteze oponentul prin folosirea labutelor din fata, incercand totodata sa se ajute si de mai puternicele picioare din spate. Cu exceptia cazului in care sunt imobilizate in mod eficient, acestea pot aplica lovituri dureroase asupra partilor ventrale ale celuilalt, fortandu-l sa renunte la pozitia dominatoare. Si in cazul cainilor adulti, rasturnarea pe spate si imobilizarea unuia dintre combatanti indica, de regula, faptul ca finalul confruntarii este iminent. Dupa ce maraie la rivalul sau, invingatorul ii permite acestuia sa se ridice, moment in care il va forta sa paraseasca zona cu coada intre picioare.
Incurajarea simularii luptei cu oamenii il poate deruta pe catelus, incurajandu-l in mod nechibzuit sa atace sau sa muste pe oricine care, in conceptia sa, constituie o amenintare pentru familia sa umana.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins