Du-te la conținut
Cum sa comunici cu cainele tau 28.
Puii agresivi si detinerea controlului
 
Joaca este un moment important pentru a stabili reguli de comportament. Asigurati-va mereu ca animalul dumneavoastra de companie stie care sunt limitele acceptabile ale comportamentului, de exemplu: nu incurajati cainele sa intervina in joaca copiilor acasa deoarece ar putea incepe sa se comporte astfel si atunci cand se afla in parc.
Puii isi invata pozitia sociala prin interactiunea cu mama si alti membri ai haitei. Se poate face uz de o metoda similara aceleia folosite de catea cand isi anunta puiul ca s-a comportat necorespunzator, puiul va intelege instinctiv acest lucru.
Atunci cand un pui se poarta necorespunzator, cateaua isi va comunica nemultumirea printr-o serie de pozitii si sunete: va ignora puiul daca joaca devine prea violenta, va scheuna daca e muscata prea tare sau va rostogoli puiul tintuindu-l la pamant intr-o pozitie de supunere daca toate celelalte avertizari sunt ignorate. Pentru a folosi metoda disciplinara a catelei, puneti-va mainile in jurul falcilor puiului si strangeti-le putin in timp ce-i vorbiti cu o voce aspra. Aceasta metoda este de asemenea foarte utila atunci cand invatati un pui sa dea drumul unui obiect pe care l-a furat si pe care refuza sa-l lase.
- incepeti prin a dresa puiul sa lase obiectul.
- daca refuza, nu incercati sa trageti de obiect deoarece puiul va vedea acest lucra ca pe un joc. In schimb, deschideti-i gura dandu-i capul pe spate si aplicand o presiune usoara pe mandibula, facandu-l sa dea dramul din stransoare.
- inchideti-i botul pentru cateva secunde, tinand mainile in jurul lui, si certati puiul, asigurandu-va ca acesta este atent.
 
Disciplinarea cainelui
 
Este important sa fiti consecvent cand este vorba de comportamentul puiului. De exemplu, daca-i permiteti sa cerseasca cand este pui, va fi greu sa opriti acest comportament mai tarziu. Cainele a invatat ca este acceptabil si nu-i va placea iritarea dumneavoastra. Vor fi probabil momente cand, aflandu-va impreuna in curte, puiul incalca regulile, dar nu se afla in raza dumneavoastra de actiune, de pilda atunci cand intra in stratul de flori. In asemenea situatii, indreptarea unui jet de apa asupra puiului se poate dovedi o metoda eficienta de descurajare.
Puii trebuie sa fie invatati lucrurile de baza care se asteapta de la ei pentru ca altfel vor creste scapati de sub control si vor deveni o problema aparte, in special in cazul cainilor de talie mai mare ca Bullmastiff, Rottweiler, Cane Corso, Mare de Pirinei, Mastiff de Tibet, Akita Inu, Akita American, Boxer, Caucazian, Sarplaninac, Ciobanesc de Asia Centrala, Caine de paza Moscovit, Dobermann, Ciobanesc de Berna, Dog de Bordeaux, Dog Argentinian, Dog German etc. Trebuie sa incepeti chiar din primele zile petrecute de pui alaturi de dumneavoastra, dar ar trebui sa va dojeniti puiul doar atunci cand se poarta urat. Altfel, este posibil ca el sa fie derutat in legatura cu greselile pe care le-a facut. De aceea vechea abordare de a freca nasul cainelui de pata umeda pe care a produs-o pur si simplu nu functioneaza. Daca prindeti puiul chiar in clipa cand face murdarie in casa, atunci mustrarea poate functiona.
Pedeapsa fizica este contraproductiva, deoarece va slabi legatura dintre voi. O singura atingere energica pe nas cu o revista sau un ziar facute sul este mai buna decat pedeapsa directa deoarece el nu va asocia aceasta pedeapsa cu mana dumneavoastra. Nici comportamentul pozitiv nu ar trebui ignorat si ar trebui rasplatit, incurajand astfel puiul sa repete acest comportament in viitor,
Unul dintre motivele pentru care cainii sunt animale de companie indragite este reprezentat de natura lor receptiva. Este relativ usor sa stabiliti un dialog cu animalul dumneavoastra, dialog ce poate forma baza unui dresaj de succes. Majoritatii cainilor le place sa fie implicati in activitati si, prin urmare, raspund prompt cand le aratati atentie.
Trebuie sa va asigurati ca puiul va raspunde prompt instructiunilor dumneavoastra pentru ca pot aparea ocazii in care este important sa-i atrageti atentia, mai ales daca este pe cale sa intre intr-o situatie potential periculoasa. Una dintre cele mai importante comenzi de invatat in acest caz este sa convingeti cainele sa se intoarca la dumneavoastra cand este chemat. Acest tip de dresaj trebuie sa inceapa acasa, chiar inainte de a scoate catelul la plimbare. Este vital pentru ca in viitor poate chiar salva viata cainelui dumneavoastra. Chemati cainele la dumneavoastra in mod regulat, astfel incat sa devina o a doua natura pentru el sa raspunda la vocea dumneavoastra. Toate comenzile date cainelui trebuie sa fie scurte, cum ar fi "aici", "sezi", "culcat". Sedintele de dresaj trebuie sa fie scurte pentru a evita pierderea atentiei cainelui.
Puteti apoi continua acest exercitiu cand sunteti afara cu cainele si el hoinareste fara lesa. La inceput va fi mai greu sa-i mentineti concentrarea in aceste conditii, pur si simplu pentru ca diversii stimuli vizuali si olfactivi, precum si alti caini, vor actiona ca potentiale elemente de distragere a atentiei cainelui dumneavoastra.
Este important ca animalul de companie sa raspunda cand este chemat pentru a putea sa comunicati cu el.
Comunicarea dintre dumneavoastra si caine depinde de repere atat verbale, cat si vizuale, de aceea este intotdeauna important sa va asigurati ca puteti sa captati atentia animalului dumneavoastra. De la mica distanta, daca va ridicati mana in dreptul fetei, ochii cainelui vor fi atrasi intr-acolo. Incepeti intotdeauna lucrul cu cainele in apropierea dumneavoastra, desi in cele din urma va fi posibila comunicarea de la distante mult mai mari, prin fluieraturi si semne facute cu mana. Exista mai multe feluri de a-i atrage cainelui atentia. Acestea includ:
- Asigurati-va ca raspundeti cu laude ori de cate ori cainele vine cand este chemat.
- Folositi numele cainelui atunci cand vorbiti cu el, astfel incat sa-si dea seama ca va adresati lui.
- Nu-l chemati doar atunci cand vreti sa-i puneti lesa, chemati-l si pentru activitati distractive, cum ar fi joaca. Astfel va asocia chemarea cu ceva placut.
Aveti intotdeauna un ton entuziast, chiar daca animalul dumneavoastra nu intelege imediat ce i se cere. Poate fi nelamurit in legatura cu ceea ce incercati sa-l convingeti sa faca.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com
Catei agresivi
Înapoi la cuprins