Du-te la conținut
Resuscitarea unui caine


 In cazul in care inima sau respiratia cainelui dumneavoastra s-ar opri ca urmare a unei boli sau a unui tratumatism, ati sti ce trebuie sa faceti? Asa cum primul ajutor este folosit in cazul oamenilor, el poate fi folosit si pentru a ajuta cainii.
Urmati aceasta procedura pentru a acorda primul ajutor unui caine:
1.Verificati-i pulsul privind la pieptul cainelui pentru a vedea daca se misca sau punandu-va urechea pe pieptul lui pentru a incerca sa ii detectati bataile inimii. Inima unui caine este situata in locul in care cotul stang atinge toracele. Pentru a determina daca animalul respira, puneti-va mana in dreptul nasului. Sau si mai bine, puneti o oglinda de buzunar in dreptul nasului, daca oglinda se abureste inseamna ca cainele respira. Daca nu reactioneaza, treceti la urmatorul pas.
2.Verificati daca tractul respirator este liber, apoi trageti-i limba drept, afara din gura. (Aveti grija sa nu fiti muscati, chiar si cainii care sunt inconstienti pot musca din reflex.) Usor, incercati sa ii aduceti capul in linie cu gatul pentru a deschide caile aeriene.
3.Respirati in nasul cainelui si priviti-i pieptul pentru a observa daca acesta expansioneaza. Cainii mari au nevoie de mai mult aer in comparatie cu cei mici. Continuati aceasta procedura, o respiratie la trei secunde.
4.Daca pieptul cainelui nu se ridica atunci cand insuflati aer, examinati-i din nou gura pentru a incerca sa observati daca nu cumva exista un obiect care blocheaza caile aeriene. Daca este nevoie, faceti-i manevra Heimlich, intorcand cainele cu spatele spre pieptul dumneavoastra. Folositi-va bratele pentru a administra cinci strangeri puternice, bruste, incercand sa eliminati obiectul blocat. Daca puteti vedea obiectul, inlaturati-l cu mana. Nu incepeti cu compresia toracica pana cand obiectul nu a fost inlaturat.
5.Pentru a incepe compresiile, intoarceti cainele usor pe partea dreapta. Puneti podul palmei pe piept deasupra inimii. Puneti-va cealalta mana cu palma in jos deasupra primei. Comprimati pieptul de 15 ori (aproximativ trei compresii la fiecare doua secunde). Apasati cam 2,5 cm pentru cainii de talie medie; mai mult pentru cainii mai mari si mai usor pentru cei mai mici. Retineti: coastele cainelui ar putea sa fie fracturate, asa ca nu trebuie sa apasati nici prea tare. Alternati compresiile cu respiratia; doua respiratii la fiecare 15 compresii.
6.Continuati manevrele de resuscitare pana cand pulsul cainelui revine sau acesta incepe sa resfire cu regularitate. Duceti cainele la un veterinar cat mai repede cu putinta, imediat ce este stabil. Daca incercati manevrele de resuscitare si constatati ca nu ajuta, duceti cainele la un spital veterinar de urgenta. Incercati si tineti capul cainelui mai sus decat nivelul corpului si sa incercati sa fixati limba, in exterior, in caz contrar exista riscul ca cainele sa-si "inghita" limba, in acest mod ingreunand si mai mult respiratia si manevra de resuscitare, aceasta operatie devenind chiar imposibil de indeplinit. Capul cainelui de poate aseza pe o perna, in pozitie laterala, corpul sa fie alungit sub nivelul capului.
In caz de forta majora, va recomandam sa aveti la indemana numarul de telefon al veterinarului Dvs, ca sa va poata asista.

Inducerea varsaturilor la caine
 
In cazul in care cainele dumneavoastra a ingerat substante otravitoare si nu puteti primi ajutor rapid, s-ar putea sa fie nevoie sa ii induceti varsaturile. Sunati-va mai intai medicul veterinar. Varsaturile dupa ingerararea de substante otravitoare pot fi problematice pentru cainele dumneavoastra. Nu induceti niciodata varsaturile in cazul in care cainele a ingerat substante caustice cum ar fi kerosen sau substante de curatat tevile pentru ca acestea ard mucoasele. Nu folositi sirop de ipeca, o substanta emetizanta comuna, pentru ca poate fi ineficienta sau chiar periculoasa.
Pentru a induce varsaturile, administrati-i cainelui o lingurita de solutie de peroxid de hidrogen (3% peroxid de hidrogen si 97% apa) la cinci kilograme greutate. Poate fi administrata cu ajutorul unei seringi. Cainele ar trebui sa vomite cam in cinci minute; in cazul in care acest lucru nu se intampla, repetati dupa 10 minute.
Intotdeauna mentineti trusa medicala complet echipata. In aceasta ar trebui sa aveti si medicamentele pentru cainele dumneavoastra: o trusa de prim ajutor pentru caine; numere de telefon in caz de urgenta (inclusiv cele ale veterinarului, clinicii de urgente si ale altor persoane care va ajuta la ingrijirea cainelui); o lesa si o zgarda de rezerva; o placuta de identificare; ustensile pentru ingrijirea blanii: pieptene, perie, sampon, foarfeca pentru unghii, solutie pentru curatarea urechilor, vata, un prosop, o jucarie sau doua (de exemplu, o minge de tenis sau o alta jucarie de rontait); o sticla cu apa; rezerva de hrana pentru o zi; castroane pentru hrana si pentru apa. Trusa de dezastre ar trebui sa includa o poza cat mai relevanta cu cainele dumneavoastra, care poate fi de folos daca sunteti separati in cazul unui dezastru. Nu in ultimul rand, tineti o fisa medicala la zi a istoricului medical al cainelui care sa includa si dovezi ale celor mai recente vaccinuri, in special cel antirabie. Aceasta ar putea sa fie necesara atunci cand cautati cazare pentru caine.
Este cunoscut faptul ca in vijelii se pot smulge zgarzile cu placutele de identificare, lasand cainii dezorientati si fara niciun mijloc de a fi identificati. Asa ca pe langa zgarda obisnuita este cel mai bine sa aveti cainele tatuat cu un numar de identificare sau sa aiba implantat un microcip. Aceste forme permanente de identificare pot fi salvatoare in cazul in care zgarda cainelui se pierde.
Anumite zone sunt mai predispuse unor anume dezastre, asa ca este bine sa fiti constienti de acestea si sa va pregatiti pentru ele. Ar trebui sa existe o rezerva de hrana si apa pentru trei saptamani pentru fiecare membru al familiei, si planuri alternative de intalnire in afara casei intr-o zona fara cabluri electrice in cazul in care structura casei este afectata grav.
In zonele unde incendiul reprezinta un risc, fiti siguri ca stiti planurile de evacuare din imediata vecinatate - cat de mult va ia sa incarcati toata familia, umana si canina, in masina si sa iesiti pe poarta? Cat timp va ia sa parasiti zona periculoasa mergand pe jos? Discutati cu fiecare membru o ruta de evacuare si procedurile care trebuie intreprinse in eventualitatea producerii unui astfel de dezastru.
In fiecare familie trebuie sa existe un membru responsabil cu cainii, astfel incat niciun alt membru al familiei sa nu fie in pericol cautandu-i. Includeti si cainii in exercitiile de pregatire a urgentelor. Verificati lunar alarmele de incendiu si tineti aproape de pat un prosop pentru a va putea acoperi gura si nasul sau pe cele ale companionilor canini sau umani de care trebuie sa aveti grija, in eventualitatea producerii unui incendiu. Asigurati-va ca toate ferestrele se deschid cu usurinta si ca toate camerele au cel putin doua iesiri Nu incuiati niciodata custile cainilor dumneavoastra; nu tineti niciodata cainii in zone care sunt greu accesibile din afara.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins