Du-te la conținut
Rudele cainelui


 Coiotul: extrem de adaptabilul coiot este singurul pradator de talie mare care si-a sporit aria de raspandire de la venirea europenilor in America de Nord. Avand aceleasi gene ca lupul gri si cainele domestic, coiotul poate fi intalnit din Alaska pana in Costa Rica, si traieste in fiecare stat din S.U.A. cu exceptia Hawaii. Pe langa urletul de tonalitate inalta pe care marea majoritate a oamenilor il asociaza cu coiotii, acest animal foloseste cel putin alte zece sunete pentru a comunica. Marea majoritate a dietei este compusa din iepuri de camp, veverite si alte rozatoare mici. Coiotii vaneaza in haite pentru a captura prada mai mare, cum ar fi caprioare si elani.
 Dingo: este membru al familiei cainelui domestic, desi traieste de mii de ani in salbaticia Australiei. Nu se cunoaste cum a ajuns acest caine pe teritoriul Australiei, desi exista mai multe ipoteze. Unii oameni cred ca a ajuns impreuna cu aborigienii, altii sustin ca ei au ajuns odata cu marinarii asiatici sau negustorii indieni. Cainii dingo mai sunt tinuti cateodata ca animale de companie de catre aborigeni. Caracteristicile care diferentiaza dingo de cainele domestic sunt botul mai lung, molarii mai mari si caninii mai lungi. Are un corp suplu, cu pieptul adanc, care este adaptat pentru alergare pe distante lungi.
 Vulpea: o ruda mai indepartata decat lupul, sacalul, si coiotul este vulpea. Exista 21 de specii de vulpi in toata lumea, cum ar fi vulpea rosie, vulpea argintie, vulpea arctica si vulpea cu urechi de liliac. Vulpile vaneaza mai degraba solitar decat in haita, desi deseori traiesc in grupuri mici. Vulpile vocalizeaza prin latraturi, schelalaieli, urlete si scheunaturi. Hrana lor este reprezentata de rozatoarele mici, iepurii, fructele salbatice si cele de padure, si insecte.
 Sacalul: exista patru specii de sacal: sacalul dungat, sacalul cu spatele negru, sacalul auriu si rarul sacal Simien. Sacalul dungat, sacalul cu spatele negru si sacalul Simien traiesc in Africa; sacalul auriu, sau comun, traieste de la Balcani pana in Burma. Sacalii au un vocabular bogat si folosesc schelalaieli, suieraturi si maraieli pentru a comunica. O mare parte din comportamentul social al sacalilor este asemanator cu cel al cainelui domestic, folosind posturi de la agresive la supuse pentru a comunica ierarhia in haita. Sunt atat vanatori, cat si animale care se hranesc cu cadavre, unele specii urmand leii pentru a se hrani cu resturile de la vanatorile acestora.
 Cainele salbatic: termenul "caine salbatic" este in general folosit pentru a descrie cainele salbatic african si Dhole-ul asiatic, ambele specii periclitate. Cainele african este intr-o asemenea situatie incat este trecut pe lista speciilor pe cale de disparitie. Ambele specii sunt animale de haita, traind in grupuri ce cuprind intre 8 si 15 caini. Acestia sunt vanatori. Cainele salbatic african este printre putinele specii de mamifere care au grija de membrii batrani, bonavi sau cu handicap. Cantaresc intre 14 si 31 kg.
Lupul: lupul cenusiu, Canis lupus, este cea mai cunoscuta dintre speciile de lupi. Este de asemenea si cea mai mare, cu o greutate medie de 55 kg, putand ajunge chiar si la 80 kg. Cele mai mari exemplare de lup cenusiu sunt intalnite in America de Nord. Subspecii ale lupului cenusiu includ: lupul mexican, lupul arctic,
lupul de Muntii Stancosi si lupul asiatic/arabic.
Lupul rosu, Canis rufus este mai mic decat lupul cenusiu, cantarind intre 18 si 36 de kilograme. Aceasta specie periclitata este inclusa intr-un program de repopulare care are loc in Tennessee si Carolina de Nord. Deseori exista discutia daca lupul rosu este un lup adevarat sau un hibrid coiot-lup.

Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins