Interpets International
Sigla Interpets International
Go to content

Socializarea si abilitatile sociale la catei

Totul despre caini > Cum sa comunici cu cainele tau
Socializarea si abilitatile sociale


   Perioada de socializare la catelusi are loc intre saptamanile a sasea si a douasprezecea de viata.    Este o perioada delicata in viata puilor, intrucat deprind comportamentul elementar de la ceilalti frati.
   Interactiunea cu oamenii este importanta pe timpul acestei perioade pentru a exclude ulterior sentimentul de teama fata de oameni. Este perioada ideala pentru crearea de legaturi cu alte animale de companie.
   Dresajul fundamental incepe din ziua in care ati adus catelusul acasa: proprietarul trebuie sa se erijeze in persoana care-1 hraneste, iar puiul trebuie urmarit pentru a identifica momentele cand urmeaza sa urineze sau sa aiba scaun, de regula imediat dupa ce a luat masa. In aceasta perioada, puii trebuie sa se obisnuiasca cu orice situatie care poate aparea in viitor, inclusiv vizitele la veterinar, baia si periajul.
   Este importanta socializarea cainilor de la varste fragede, astfel incat sa realizeze ca semenii lor, pe care ii intalnesc in timpul plimbarilor in aer liber, le pot fi mai degraba tovarasi decat rivali. Cursurile de dresaj reprezinta o oportunitate ideala pentru un caine tanar nu doar sa deprinda comenzile de baza, ci si sa intalneasca alti caini. Este foarte posibil ca masculii maturi sa se incaiere, mai ales atunci cand simt mirosul unei catele in calduri.
   Lupul cenusiu s-a dovedit a fi foarte adaptabil, devenind intr-o vreme una dintre cele mai raspandite mamifere din emisfera nordica. Aceasta adaptabilitate s-a rasfrant si s-a accentuat la cainii domestici, ca rezultat al imperecherii selective, ducand la crearea unor caini capabili sa indeplineasca o larga varietate de sarcini.
   Desi impactul principal al imperecherii selective il reprezinta aspectul exterior, aceasta a avut efect si asupra temperamentului diferitelor rase. Ca urmare, unele rase, cum ar fi Staffordshire Bullterrier, au dezvoltat o latura mult mai putin toleranta fata de alti caini, dat fiind ca in trecut erau folositi la luptele de caini.
   Rase precum Rottweiler sunt preferate deseori in rolul de caini de paza datorita firii lor foarte hotarate, dar din pacate nu sunt intotdeauna amabili cu oamenii.
   Prin adoptarea de roluri si imitarea comportamentului adultilor, catelusul va invata cum sa evite riscul de a fi atras in conflicte, mai tarziu in viata. Prin intermediul jocului, puiul invata sa domine sau sa se supuna. In natura, aceasta ordine sociala este vitala pentru supravietuirea haitei. De regula, este posibila identificarea indivizilor dominanti sau dominati prin studierea comportamentului cainilor pe o perioada mai lunga de timp:
   Individul dominant va cauta primul afectiunea si tratamentul preferential, cum ar fi bucata cea mai gustoasa.
   Individul supus va evita conflictul, lasand cainele dominant sa aleaga jucaria.
   Individul dominant are o tinuta ferma, cu ochii larg deschisi si scrutatori.
   Cel subordonat ii linge fata tovarasului sau. Cand se teme, cainele supus isi va arata albul ochilor si este posibil sa se rostogoleasca pe burta atunci cand este provocat.
   Privind structura unei haite a stramosului cainelui, lupul, descoperim importanta rolurilor la caini.   Haitele de lupi sunt asemanatoare cu cele de caini: ambele au o pereche dominanta formata dintr-un mascul si o femela de tip alfa. Acestia sunt singurii membri ai haitei care procreeaza: tot ei dicteaza si miscarile haitei. Alti membri sunt indivizi inruditi, denumiti beta, care intaresc ordinea in cadrul haitei si ajuta la cresterea puilor. Cea mai joasa pozitie a ierarhiei este omega, un individ timid sau suferind care pazeste vizuina atunci cand haita este la vanatoare si este ultimul care se hraneste. Cand un lup alfa se imbolnaveste sau moare, o lupta intre indivizii beta hotaraste noua ordine. Haita depinde de rolul fiecarui membru pentru a functiona corespunzator. Cainii domestici continua sa recunoasca ordinea sociala, reactionand cu supunere in fata dominarii si respectand teritoriul.
   Atunci cand cainii cresc impreuna, relatia dintre ei este hotarata inca din prima perioada a vietii, cand sunt inca dependenti de mama. Întelegerea acestor roluri timpurii de dominare sau supunere devine importanta pentru stapanii de caini atunci cand doresc sa integreze puii in „haita” umana.
   Intr-o lupta adevarata, coada unui caine va sta dreapta si orientata in sus.
   Urcarea pe spatele altuia este de regula un semn de dominare.


Vand caini de rasa
Back to content