Du-te la conținut

Visurile cateilor, obiceiurile legate de somn

Este important sa intelegeti obiceiurile legate de somn ale cainelui dumneavoastra si modul in care acestea ii influenteaza comportamentul, in special atunci cand este deranjat. Un caine va dormi aproximativ 13 ore pe zi, desi exista diferente in functie de rasa. Prin urmare, va dormi aproximativ jumatate din viata.
Fiind descendenti ai vanatorilor oportunisti, cainii se trezesc instinctiv atunci cand activitatea se inteteste in jurul lor. Totusi, daca un caine este trezit in mod deliberat, in special daca este deranjat de un copil, poate reactiona agresiv si poate musca fara avertisment: ar trebui sa se acorde atentie frazei: „nu treziti un caine care doarme“ deoarece cainele este posibil sa nu mai doreasca sa se linisteasca din nou daca a fost trezit la o ora neobisnuita. Este important, de aceea, sa se stabileasca o rutina pentru caine chiar de la inceput. Aceasta include ore de miscare, de masa si de somn. Este posibil ca un pui sa fie abatut in primele sale nopti dintr-o casa noua, deoarece va fi pentru prima data separat de fratii sai. Intr-o haita, nu exista o ierarhie vizibila in ordinea in care cainii dorm, desi instinctiv vor dormi lipiti de tovarasii lor, in general, cainele dominant va dormi separat. Daca i se permite puiului sa doarma in dormitor, mai tarziu poate deveni problematic sa-i cereti sa doarma in alta parte. Instinctele sale ii sugereaza ca a fost alungat din haita. Fiind fermi la inceput si stabilind ca animalul dumneavoastra doarme singur, va puteti astfel asigura ca ulterior nu va avea sentimentul ca este respins. Cainele poate fi agitat in timpul noptii daca nu are parte cu regularitate de miscare. Pe de alta parte, poate dormi incontinuu si daca este agitatie putina in jurul sau. Cand sunteti plecati, cainele poate veni in patul dumneavoastra doar pentru a va simti mirosul aproape. Un articol vechi de imbracaminte, care are mirosul dumneavoastra, va linisti cainele atunci cand nu sunteti acasa.
Puilor de obicei le place contactul cu fratii lor atunci cand dorm, la fel cum multi caini prefera sa se intinda langa un perete sau langa piciorul stapanului. Aceasta probabil le da un sentiment de siguranta.
Cainele are tendinta de a se invarti in cerc inainte sa se aseze pentru a dormi, asa cum ar face in salbaticie, unde calca in picioare vegetatia pentru a-si crea un culcus, in special in iarba inalta, care ii camufleaza prezenta. Temperatura influenteaza si ea felul in care doarme un caine.     Daca ii este frig, se va face covrig pentru a-si conserva temperatura corpului, asa cum fac puii care dorm inghesuiti in loc sa se intinda. Nu este neobisnuit pentru un caine adult sa doarma pe o parte si sa inceapa sa-si miste picioarele de parca ar alerga. Pleoapele si mustatile pot tresari in aceasta faza, ceea ce indica asa-numitul "somn adanc". Totusi, cainii petrec in general mai mult timp dormind usor, trezindu-se rapid, fara a intra in somnul cu vise.
Interpets International
+40 761 767 767
Lassiter64@gmail.com

Înapoi la cuprins